Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Stoere sport: motorrijden…durf jij het aan?

Sporten is goed voor de gezondheid. We voelen ons fitter en energieker wanneer we regelmatig sporten. Je kunt hierbij denken aan hardlopen, zwemmen, fitness, maar vandaag de dag zijn er ook tal van extremere sporten waar we ons aan willen wagen. Deze kunnen alleen wel iets minder goed zijn voor de gezondheid. Tenminste als niet de juiste voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen.

Hieronder een aantal extreme sporten met een aantal voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om zonder blessures te genieten van deze sporten:

  1. Kitesurfing: Kitesurfen is surfen door middel van een grote vlieger die de surfer vooruit trekt. Door de wind kunnen de surfers hoge snelheden behalen en ook sprongen in de lucht maken. Het is ook mogelijk om in Nederland de extreme sport kitesurfen uit te oefenen. In Nederland zijn diverse surfscholen die cursussen kitesurfen aanbieden. Het is wel noodzakelijk om eerst ervaring op te doen als surfer voordat je kan beginnen met kitesurfen. Daarnaast is het belangrijk om een tuigje te hebben dat ook goed passend is en ondersteuning geeft aan de rug.
  2. Motorcross Motorcross is op zich al een extreme sport. Bij motorcross rijden de coureurs met hoge snelheden over een modderparcours waarbij zij veel slippen en de controle over hun motor moeten houden. Niet alleen motorcross, maar ook motorracen valt onder extreme sporten. Om er voor te zorgen dat er bij een valpartij geen blessures optreden is het belangrijk om de juiste kleding te dragen. Een goed passende eigen motorhelm deze kan dan volledig op uw maten worden afgestemd. Ook een motorpak en laarzen maken uw outfit compleet en veilig. Kleding voor op de motor is tegenwoordig ook gemakkelijk online te bestellen.
  3. Kayaking Kayaking is kanoën alleen dan op extreme waters.  Er zijn ook andere vormen van kayaking die minder extreme zijn zoals kanopolo. In Nederland zijn er vooral indoor mogelijkheden om dit uit te oefenen. Voor de extremere wateren is een tochtje naar de Ardennen wel vereist. Om er voor te zorgen dat je niet onderkoeld raakt tijdens deze sport is een wetsuit erg belangrijk. Ook het dragen van een helm is bij deze sport zeker aan te raden. Het wil nog wel eens gebeuren dat de kayak in een snelle stroom om valt. Je kunt je dan gemakkelijk stoten tegen bijvoorbeeld stenen in de rivier.

Belangrijk is wanneer je aan een extreme sport gaat beginnen om je goed te laten adviseren en je ook medisch laat keuren of je lichaam geschikt is voor deze sport.

Geplaatst door