Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Afvallen volgens het Atkins Dieet

Wilt u ook wat extra kilootjes kwijt raken?

Volg dan het vernieuwde en een van de bekendste koolhydraat arme dieet. Tijdens het dieet zal je het aantal koolhydraten binnen je levensstijl verminderen. Daardoor kan vet worden verbrand en zult u dit gewicht verliezen. Na het behalen van uw streefgewicht kunt u de koolhydraat arme leefstijl in mindere maten aanhouden om op het gewenste gewicht te blijven.

Hoe werkt dit dieet?

Koolhydraten is een van de belangrijkste bronnen van energie voor het lichaam. Door elke dag Koolhydraten te eten heb je de hele dag voldoende energie. De Koolhydraten die je na een dag overhoud worden echter omgezet in vet. Het lichaam verbruikt als eerst de koolhydraten voordat het aan zijn reserve voorraad vet begint. Door de innamen van Koolhydraten te beperken zal het lichaam het vet moeten verbruiken om energie te krijgen. Zo kun je de nodige kilo’s kwijt raken.

Stappen plan van Atkins

 • Begin fase: 
  In de begin fase is het allemaal wat strenger omdat je dan natuurlijk zo veel mogelijk gewichtsverlies wilt hebben. Ze beperken dan ook de Koolhydraat inname naar 20 gram op een dag. Het eten bestaat dan voornamelijk uit groente omdat daar heel weinig koolhydraten inzitten bijvoorbeeld paprika, champignons, Komkommer, broccoli en bloemkool. Er zijn ook producten waar helemaal geen koolhydraten inzitten zoals in ei, zalm, kip, rund en varken.
 • Blijven afvallen:
  In deze fase is het wat minder streng als de eerste en je kan het wat meer aanpassen naar wat voor jou werkt. Het begint namelijk met een innamen van 25 gram koolhydraten. Na elke week komt hier dan 5 gram bij op tot dat je merkt dat je niet of bijna niets meer afvalt. Je kan het dieet dan het beste uitbreiden met vruchten, noten maar ook kaas.
 • Bijna je doel bereikt:
  Als je de tweede fase van het dieet door bent kunt je naar de derde fase. Er wordt dan gezocht naar de perfecte balans om de laatste kilo’s kwijt te raken en om op dit gewicht te blijven. Als u in de 2e fase bent geëindigd op 40 gram koolhydraten kunt u er nu 10 gram bij doen net zolang tot dat je niets meer afvalt en niet aankomt. Het is dan voor je zelf even zoeken hoeveel je in mag nemen. Dit kan per persoon erg verschillen en is ook sterk afhankelijk van hoeveel je beweegt.
 • Blijf op gewicht:
  De laatst fase is dan ook wel erg logisch. U bent er nu waarschijnlijk uit hoeveel Koolhydraten je in mag nemen en dit kun je dan ook vasthouden. Het is dus niet een tijdelijk dieet maar u heeft een nieuwe leefstijl ontwikkeld. Als u er achter gekomen bent dat u meer Koolhydraten mag gebruiken kun je meer eet wissels maken met bijvoorbeeld wortels, bonen maar ook rijst.

Gezonde leefstijl

Bent u niet alleen op zoek naar een manier om af te vallen maar juist ook om weer helemaal gezond te leven. Dan kunt u ook kiezen voor dit dieet. U hoeft hierbij niet of bijna niets af te vallen maar u kunt het wel volgend om de juiste en gezonde producten te eten. In de supermarkt is het pakken van iets waar veel suiker is erg makkelijk maar als u dit aanhoudt wordt het een stuk makkelijker. Na verloop van tijd zal het honger gevoel ook minder worden en wordt het volgen van het dieet een stuk makkelijker.

Kun je het dieet volgen als je diabetes hebt?

Het Atkins dieet heeft veel voordelen voor mensen met diabetes. Door af te vallen zorg je voor een gunstig effect op de regulering van de bloedsuikerspiegels. Het is echter wel belangrijk om dit dieet te volgen onder begeleiding van een goede diëtist om complicaties te voorkomen. Door bijvoorbeeld het meer innemen van eiwitten kan er voor zorgen dat de werking van nieren achteruit gaat. Houdt dit dan ook nauwlettend in de gaten met de begeleider.

Waarom kies je voor dit dieet?

Nu je een beetje een idee hebt hoe dit dieet er uit ziet kun je bepalen of dit dieet bij je past of niet. Er zijn verschillende studies gedaan die aantonen dat koolhydraat arme diëten de best manier is om gewicht te verliezen. De diëten die de calorieën beperken hebben veel minder effect. Wat voor jezelf vaak wel fijn is is dat het dieet strakke regels heeft die je kunt volgen. Er is niets onduidelijk over wat wel of niet mag en zo weet je ook welke producten je kan gebruiken bij het koken. Er is dus geen vergissing over mogelijk en het is makkelijk om binnen deze richtlijnen te blijven.

Voordelen van het Dieet

 • Je vetreserves worden sneller verbruikt waardoor je op een natuurlijke manier gewicht verliest.
 • Het dieet verbrand het vet rondom de organen en buikstreek. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaartziekten en diabetes af.
 • Door het dieet kun je het cholesterol gehalte laten zaken.
 • Je bloeddruk gaat omlaag.
 • Je raakt sneller verzadigd door door het eten van eiwitten en vetten. Hierdoor zal je minder snel een hongergevoel ervaren.

Nadelen van het Atkins dieet

 • Een groot gedeelte ervaart het jojo-effect en vindt enkel fase 1 zinvol om snel af te vallen in korte tijd.
 • Je krijgt afkickverschijnselen omdat je ineens geen suiker meer binnen krijgt. Door direct de koolhydraten toevoer te stoppen heeft je lichaam opeens veel behoefte aan suiker.
 • Het kan zijn dat je in fase 1 extra vitamine in moet nemen omdat je ze dan te kort komt.
 • Als je denk dat je afvalt kan het zijn dat je enkel vocht verliest en dus eigenlijk helemaal geen vet verbrand.
 • Je moet altijd alles bij houden om dit dieet te kunnen volgen.
 • De bijbehorende producten kunnen soms erg duur zijn.

Volg het atkins dieet

Als u er klaar voor bent om dit dieet te volgen kunt u zicht houden aan de volgende drie regels om het allemaal iets makkelijker te maken.
1 Eiwitten mogen onbeperkt gegeten worden, zoals eieren, boter en vlees.
2 Groente, fruit en zuivelproducten kunnen in mindere maten eten en drinken als voorheen.
3 Er kan nog steeds brood, pasta, rijst en aardappelen gegeten worden maar dan een stuk minder.

Volg het Atkins dieet als dit bij u past om succesvol af te vallen.

Geplaatst door