Menu
Watersport

De voordelen van de sport zwemmen

Naast dat sporten en bewegen goed is voor het lichaam brengt zwemmen nog een aantal andere voordelen met zich mee. Waarom zou u moeten gaan zwemmen en wat is hier nou zo goed aan? Ik laat u weten wat de voordelen zijn.

Train uw hele lichaam

Zwemmen is één van de weinige sporten waar u echt het hele lichaam traint. Bij hardlopen of bijvoorbeeld roeien is er maar een groep spieren die u traint. Bij zwemmen kunt u dus alle spieren versterken en trainen. Het zal ook nog eens uw conditie snel verbeteren. Door het onderwater zwemen krijgt u een grotere longinhoud waardoor u ineens een veel betere conditie krijgt.

Lichtgewicht

In het water weegt u 90% minder. Als u normaal snel last krijgt van gewrichten of heeft u net een blessure gehad is het dus heel goed om eerst te beginnen met zwemmen. U belast uw lichaam niet zo erg en toch kunt u even lekker sporten. Ook als u dus wat ouder bent is zwemen de ideale sport om te gaan doen. De juiste zwemkleding is ook belangrijk voor uw work-out.

Tegendruk

Spieren worden sterker door oefeningen in het water dan op het land. Het water geeft meer tegendruk dan de lucht dus zo kan een simpele oefening op het droge een stuk zwaarder zijn. Uw spieren moeten dus extra hardt werken en dit zorgt voor betere en sterkere spieren.

Wat kunt u doen in het water

Met het zwemmen wordt vaak bedoelt het baantjes trekken. Het gebruik van verschillende slagen en een afstand afleggen in het zwembad. Er zijn echter verschillende sporten of activiteiten in het water waardoor u ook eens wat afwisseling kunt krijgen.

  • Aqua Fitness
    Lekker bewegen in het water met leuke muziek. De instructeur staat aan de kant en doet de oefeningen voor soms gaat het het gewoon om lekker bewegen en soms worden de spieren extra gestimuleerd.
  • Synchroonzwemmen
    Deze sierlijke watersport is voor iedereen geschikt. Het belangrijkste is om het tegelijkertijd met de rest te doen en om als groep in balans te blijven. Voer de verschillende oefeningen uit en u krijgt prachtige figuren.
  • Waterpolo
    Als u een fanatieke sporter bent is waterpolo een goede invulling. U zult het op nemen tegen een ander team en u moet zo veel mogelijk goals zien te maken. Uw uithoudingsvermogen en spierkrachten worden hier extra op de proef gesteld.

Zwemmen in een therapie voor lichaam en geest

Het zwemmen van baantjes kan ook een therapeutisch werking hebben. Het is dan helemaal ontspannen en tot u zelf komen. Door het water voelt u zicht heel licht en kunt u optimaal ontspannen en tegelijkertijd sporten.