Menu
Thuis sporten

Blijf in beweging en maak je eigen trainingsschema

Sporten is gezond! Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar je moet altijd goed kijken welke inspanning jouw lichaam aan kan. Overbelasting of de verkeerde beweging kan zorgen voor blessures en dat proberen we juist te voorkomen! Omdat we nu niet naar de sportschool kunnen en we niet in groepen kunnen trainen adviseren wij om een trainingsprogramma op te stellen dat je in en rondom het huis kunt uitvoeren.

Maak een trainingsschema

Voordat je aan de slag gaat met de oefeningen is het belangrijk om voor je zelf een plan te maken. Welk doel wil je bereiken en hoe getraind ben je op dit moment. Wanneer je normaal een fanatieker sporter bent dan is het goed om ook nu voor wat zwaardere oefeningen te kiezen. Je lichaam en je geest moeten ook nu uitgedaagd worden. Wanneer je iets minder getraind bent, maar je wel in beweging wilt blijven dan een flinke wandeling al een goed begin zijn.

Stel voor de eerste maand het plan samen, eventueel in samenspraak met een coach. Je kunt het plan dan verdelen in dagelijkse oefeningen met een kleine opbouw in de zwaarte. Print het plan via je printer met HP Cartridge uit op een groot vel papier en hang deze in de ruimte waar je de oefeningen gaat uitvoeren. Op deze manier kun je dagelijks afvinken of je de oefening tot een goed einde hebt kunnen brengen. Dit visueel maken zorgt voor een extra stimulans om je aan je schema te houden. Geen printer of cartridges in huis? Bestel dit dan bij PrintAbout en je hebt morgen de benodigde spullen in huis.

Je hebt meer sportfaciliteiten in huis dan je denkt

Is je plan klaar? Dan kun je aan de slag. Nu denk je wellicht dat jou huis geen sportschool is, maar veel zaken in huis kunnen je wel helpen bij oefeningen. Pak bijvoorbeeld twee flesjes water uit de koelkast en gebruik deze als gewichten. Ze lijken misschien niet zo zwaar, maar na 40 herhalingen begin je het toch wel te voelen.

Ook de bank kan je helpen bij oefeningen. Je kunt je vasthouden aan de achterkant en op deze manier veilig squads maken. De druk wordt nog steeds op je benen geplaatst, maar je hebt geen kans op valpartijen.

Voldoende ventilatie

Je woonkamer of je slaapkamer zijn vaak wel wat kleiner qua oppervlakte dan de sportschool waar je normaal naar toe gaat. Dit hoeft geen probleem te zijn. Schuif wat meubilair op zij, zodat je voldoende ruimte hebt voor bijvoorbeeld sit-ups. Zorg ook voor voldoende ventilatie. Dus zet een raam open tijdens de oefeningen zo voorkom je oververhitting.

Niet alleen sporten

Mocht je te weinig motivatie hebben om te gaan sporten kun je er voor kiezen dit samen met een vriend of vriendin te doen. Maak een online videokanaal aan ga allebei vanuit je eigen woonkamer aan de slag. Zo kun je elkaar motiveren en blijf je in beweging.