Menu
Thuis sporten

5 tips om meer te bewegen

5 tips om meer te bewegen

Bewegen is een must. Het is een trieste gedachte dat er geschat wordt dat er ieder jaar in Nederland 8.000 mensen overlijden aan wat de wetenschap ‘bewegingsarmoede’ is gaan noemen. Op iedere leeftijd bewegen, betekent gemiddeld langer leven. Daarbij is het met name van belang dat ook de kwaliteit van leven vooruitgaat. Vaak is het rendement van een relatief kleine hoeveelheid beweging al enorm. Wist je bijvoorbeeld dat bij 50 minuten (matig) hardlopen per week de kans op overlijden door hart- en vaatziekte afneemt met 30%. Kortom bewegen loont, hieronder staan wat tips om het eenvoudiger te maken.

1. Plaats een trampoline in de tuin

Steeds vaker zie je in de stad een trampoline staan in de tuin. Dat is ook best logisch omdat trampolinespringen een gezellige, sportieve bezigheid is en je lekker in de buitenlucht bent. Trampoline springen zorgt voor soepele spieren, betere coördinatie en sterkere botten. Deze vorm van beweging is geschikt voor iedere leeftijd. Daarnaast heeft het als voordeel dat de trampoline voor een ‘zachte’ ondergrond zorgt waardoor het risico op schade aan gewrichten en wervelkolom beperkt is. Een trampoline kopen is beslist een goede investering in de gezondheid van een gezin.

Plaats een trampoline in de tuin

2. Maak een sport van bewegen

Bewegen hoeft niet altijd sport op hoog niveau te zijn. Probeer ook te genieten van momenten die je kan gebruiken om wat extra beweging te krijgen. Moet je nog 10 minuten wachten op je trein? Maak dan een korte wandeling. Haal koffie of thee voor je collega’s, behalve een bedankje krijg jij extra beweging. Maak iedere dag een dansje en je zal zien dat je humeur er ook nog eens van opknapt.

3. Maak een wandeling na het opstaan

Als je wat meer wilt bewegen en je tevens fitter wilt voelen gedurende de dag, overweeg dan eens om de wekker 20 minuten vroeger te zetten. Die extra minuten gebruik je voor een wandeling in de omgeving, het liefst in het groen. Als je dat lukt zal je merken dat je met veel meer energie de dag begint en de voordelen daarvan blijft voelen gedurende de dag. Een echte aanrader, ook voor notoire langslapers.

4. Doe het eens anders

Een pubquiz kan beslist gezellig zijn in het juiste gezelschap, maar voor je gezondheid is het minder positief. Gezelligheid kan je ook vinden in een gezellige wandeling of een andere sportieve bezigheid. Voeg er een picknick aan toe en iedereen geniet.

5. De klassiekers doen het nog best

Gebruik jij de trap in plaats van de lift? Het is nog altijd een mooie manier om meer te bewegen. Ook de fiets of desnoods het OV gebruiken en de auto laten staan, levert jou meer beweging op en het is in het algemeen ook nog eens voordelig. Moet je toch met de auto?  Parkeer dan eens wat verder weg van je bestemming en loop bijvoorbeeld een kilometer. Het beperkt de stress omdat parkeren niet langer een probleem is en bovendien kan jij je brein tijdens de wandeling leegmaken.