Hardlopen

Hardlopen bewezen goed voor de gezondheid

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Hardlopen
Hardlopen

Hardlopen is één van de snelst groeiende en meest populaire sporten in Nederland. Ons kleine kikkerlandje telt ruim 3,5 miljoen mensen trekken minimaal één keer per week de hardloopschoenen aan om een rondje te gaan ‘hardlopen’. Voor de één betekent dit 1 keer per week een rondje joggen in het bos, terwijl de ander een trainingsschema heeft om zijn of haar persoonlijke records te verbeteren en zelfs het dagelijkse leef- en voedingspatroon hierop aanpast. Deze verschillen zijn zo groot omdat de motivatie om te gaan hardlopen erg varieert. Voorbeelden hiervan zijn het leveren van een sportprestatie, sportief samen bezig zijn, het verbeteren van de gezondheid, het hoofd vrij maken of afvallen.

Welke positieve effecten heeft hardlopen op de gezondheid?
Hardlopen zorgt voor een toename van het uithoudingsvermogen (conditie) waardoor u de dagelijkse werkzaamheden en activiteiten makkelijker en langer kunt volhouden.  Verantwoord hardlopen kan leiden tot een hogere levensverwachting. Uit onderzoek blijkt dat er twee maal zoveel mensen overlijden in de groep ‘niet-actieve 50 plussers’ ten opzichte van de ‘actieve 50 plus groep’.

Hardlopen zorgt op lange termijn voor minder chronische ziekten (denk aan overgewicht, suikerziekte, botontkalking en hart- en vaat ziekten). Regelmatig hardlopen zorgt voor een betere functie van het hart en de longen. De hartfrequentie in rust daalt en de zuurstofopname verbetert. Er ontstaat een toename van de mentale en fysieke weerstand. U bent beter bestand tegen verkoudheid, griep en stress en u herstelt ook sneller. Door te gaan hardlopen verbranden we meer calorieën en dat kan gunstig zijn voor ons lichaamsgewicht (afvallen).

Versterk uw spieren
Hardlopen versterkt uw spieren, banden, pezen en gewrichten en verbeterd de cholesterolwaardes. Mensen die regelmatig de hardloopschoenen aantrekken om te gaan sporten voelen zich energieker, hebben een positievere kijk op het leven en zijn stress bestendiger. Niet voor niets dus dat hardlopen zelfs therapeutisch wordt ingezet.

Kortom, genoeg redenen om alleen al vanwege de vele positieve gezondheidseffecten verder te gaan met of te beginnen met hardlopen. Helaas blijkt hardlopen ten opzichte van andere sporten nogal blessure gevoelig te zijn. Uit onderzoek blijkt dat de blessurekans onder hardlopers gemiddeld 2,5 keer zo hoog is dan bij andere sporters. Een belangrijke oorzaak hiervan is het dragen van de verkeerde hardloopschoenen. Om u de functioneel beste hardloopschoen te adviseren wordt er in hetloopcentrum een uitgebreide voetanalyse en een opname van uw looppatroon gemaakt. 

.

Pin It