Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

De juiste voeding bij het sporten, let hier op!

Bij een bezoek aan de sportschool in Den Haag, Amsterdam of bijvoorbeeld Rotterdam is een goede voorbereiding essentieel. Zorg voor de juiste sportschoenen, trek een passende outfit aan en zorg voor voldoende drinken. In de sportschool kan het behoorlijk warm zijn, waardoor de kans op uitdroging en andere lichamelijke ongemakken relatief groot is bij onvoldoende vochtinname. Steeds meer sporters kiezen naast hun bidon met water voor een shake of supplementen tijdens het sporten. Onder meer creatine is een populaire stof, die regelmatig genuttigd wordt. Waarop moet je letten wanneer je voeding gebruikt tijdens of rondom het sporten? 

Snelle suikers voorafgaand aan een training

Voordat je gaat trainen heeft een uitgebreide maaltijd doorgaans weinig zin. Althans, niet in het laatste uur voor het sporten. Voorafgaand aan een training kun je het beste voor snelle suikers kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de tabletten van Dextro met fruitsuiker, een banaan, enzovoorts. Deze snelle suikers worden binnen een korte tijd opgenomen door het lichaam, waardoor je voldoende energie hebt om de training door te komen. Een volledige maaltijd kan tijdens het sporten zwaar op de maag liggen. 

Voeding tijdens het sporten

Naast de snelle suikers die je vooraf kunt nemen om beter te presteren, zou je ook tijdens het sporten voeding tot je kunnen nemen. Eerder las je al, dat creatine een populaire stof is voor tijdens het sporten. Creatine is een stof die prestaties gedurende een korte tijd verbetert. Ideaal, wanneer je gewichten gaat heffen of bijvoorbeeld meerdere korte sprintjes wilt kunnen trekken. Houd er rekening mee, dat het gebruik van creatine niet zonder risico is. Creatine kan voor een gewichtstoename zorgen, doordat vocht in het lichaam vastgehouden wordt. Maak tijdens je training gebruik van een isotone sportdrank. De stoffen in deze drank kunnen snel worden opgenomen en leveren daarmee een directe bijdrage aan je prestaties. 

Voldoende eten en drinken na een training

Zit de training erop? Zorg in dat geval dat je de energievoorraden in je lichaam aanvult. Je lichaam heeft de energie na de training nodig om spieren en weefsels te kunnen herstellen en verder op te bouwen. Kies bij voorkeur voor eiwitrijke producten, die het proces rond het herstel van spieren stimuleren. Ook is het belangrijk om voldoende te drinken na een training. Door te drinken worden afvalstoffen sneller afgevoerd, waardoor de kans op bijvoorbeeld spierpijn wat verkleind wordt. Daarbij kan eerder aan het herstel van spieren worden begonnen.

Geplaatst door