Menu
Botten en spieren

5 manieren om je spiermassa te onderhouden

Het kost veel tijd en energie om je spiermassa op te bouwen, maar dat geldt ook voor het onderhouden ervan. De spiergroepen in je lichaam hebben aandacht nodig om de spiermassa op hetzelfde peil te houden of verder te laten groeien. Naast de fysieke inspanning is het daarbij ook van belang om de focus op het inwendige proces van je lichaam te leggen. Het gebruik van magnesium bisglycinaat is daarvoor bijvoorbeeld een probaat middel. Zo zijn er meerdere manieren om de spiermassa te behouden.

1. Magnesium bisglycinaat
Magnesium is een belangrijk mineraal dat bekend staat om sterke botten en soepele spieren te behouden. Bovendien zorgt magnesium ervoor dat er sprake is van activatie van het natuurlijke energieproces. Als extra voordeel zorgt het voor vermindering van vermoeidheid en behoud je een heldere geest. Magnesium bisglycinaat is een specifieke magnesiumverbinding die organisch gebonden is en de mineralen omzeilt die normaal gesproken de opname van magnesium belemmeren.

2. Voldoende eten en slapen
Heb je spiermassa opgebouwd en niet meer aan krachttraining doet dan blijft de spiermassa gedurende twee tot drie weken op hetzelfde niveau. Het hangt daarbij wel af van de omvang van de spiermassa net als van je leeftijd hoelang het behouden blijft. Bovendien is het dan belangrijk om voldoende te eten en voldoende nachtrust te hebben. Het is in ieder geval nodig om eiwitten te eten. Denk daarbij per dag aan 1,6 gram eiwit per kilo van je eigen gewicht. Ook is het van belang dat je spijsverteringsstelsel optimaal werkt en daar kunnen probiotica capsules bij helpen. Verder is een nachtrust van zeven tot negen uur doorgaans aan te raden.

3. Een derde van trainingsvolume aanhouden
Het is om je spiermassa op langere termijn te behouden van belang om wel aan krachttraining te doen. Daarbij kan je voor het behoud van spiermassa ongeveer uitgaan van een belasting van een derde van het trainingsvolume om spieren op te bouwen. Het is dus niet zo dat je dezelfde trainingsbelasting hoeft aan te houden. Het is wel van je leeftijd afhankelijk in welke mate je moet trainen. Ben je ouder dan 35 jaar dan moet je wat meer dan een derde van de oorspronkelijke trainingsarbeid besteden aan trainen om de spiermassa te behouden. Verder geldt dat je er rekening mee dient te houden om dan wel dezelfde intensiteit te hanteren. Denk daarbij aan de combinatie van het gewicht en de inspanning die je levert.