Menu
Nachtrust

Eten voor het slapen gaan ongezond?

Eten voor het slapen gaan

Wanneer we gaan slapen willen we opladen voor een nieuwe dag. Er zijn veel factoren die onze slaap en nachtrust kan beïnvloeden. Wat we eten voor het slapen gaan kan ook van invloed zijn op uw nachtrust. Is eten voor het slapen gaan ongezond? En welke voedingsmiddelen kunt u wel of niet eten vlak voor dat u onder de lakens kruipt?

Is eten voor het slapen gaan ongezond?

Overdag bewegen we veel en heeft ons lichaam energie nodig om te functioneren. We verbranden over dag veel omdat we in beweging zijn. De gedachten dat we dik worden door vlak voor het slapen gaan te eten is al heel oud en ook niet vreemd aangezien u ’s nachts minder energie verband. Niet alle voedingsstoffen wat we tot ons nemen wordt direct in ons lichaam verwerkt. Soms duurt het uren voor dat ons lichaam klaar is met verwerken en dat is ’s nachts niet anders. Eten voor het slapen gaan is niet per se ongezond wel moet u op letten met wat u eet. Een complete maaltijd net voor u gaat slapen zal niet goed zijn voor uw slaap kwaliteit. Uw lichaam moet hard werken om de maaltijd te verwerken en heeft zo minder tijd om op te laden. Een kleine snack voor het slapen gaan kan geen kwaad alleen wanneer uw hele dag is opgebouwd uit het nuttigen van meerdere kleine snacks zal het aantal calorieën dat u binnen krijgt doen oplopen en zo ongezond hoog zijn.

Waarom wel eten voor het slapen gaan?

Met een honger gevoel naar bed gaan is niet goed. Uw lichaam vraagt om energie en wanneer u echt te weinig heeft gegeten kunt u er ‘s nachts van wakker worden. Na een flinke training is het goed om nog wat eiwitten tot u te nemen. Uw spieren kunnen ’s nachts herstellen en u begint weer fris en hersteld aan een nieuwe dag. Kies als late snack voor volkoren producten en eiwitten en laat de snelle suikers links liggen.

Cafeïne en alcohol

Boosdoeners van een slechte nachtrust zijn cafeïne en alcohol. Cafeïne staat er om bekend om u wakker te houden. Een kop koffie vlak voor het slapen gaan is dan ook niet aan te raden. Van alcohol kunt u snel in slaap vallen maar de kwaliteit van uw slaap gaat achteruit. Uw lichaam moet hard werken om de alcohol te verwerken waardoor u vaak een hoge hardslag heeft. Wanneer u na een avondje alcohol drinken opstaat kunt u het gevoel hebben helemaal niet te hebben geslapen, dit komt omdat u lichaam de hele nacht te druk is geweest met het afbreken van de alcohol.