Menu
Dieet / Geestelijke gezondheid

Hoe kan je een eetstoornis herkennen?

Ken je iemand die er niet gezond uitziet. Wellicht te dik of veel te dun? Dan kan het zijn dat die persoon een eetstoornis heeft. Mocht iemand last hebben van een eetstoornis, dan is dit uiteraard erg vervelend. Hoe jammer het ook is komt het wel vaak voor. Wat zijn de symptomen van een eetstoornis? Wat kun je er eventueel aan doen? In dit artikel wordt duidelijk gemaakt wat een eetstoornis precies inhoudt en wat eraan gedaan kan worden. Ook wordt duidelijk dat het niet alleen met eten te maken heeft.

Wat is een eetstoornis?

Er zijn in totaal drie vormen van eetstoornissen. Dat zijn: Anorexia Nervosa, Eetbuistoornis en Boulimia Nervosa. Allemaal dure namen voor hetzelfde of een vergelijkbaar probleem. Mensen met een eetstoornis hebben een angst om dik te worden, willen niet aankomen of willen te graag afvallen. Het wordt ook wel als een “brain disorder” gezien. Mensen met Anorexia Nervosa hebben het idee dat ze heel veel eten en nemen daardoor extreme maatregelingen zoals braken, laxeren, intensief veel bewegen of lijnen. Het gaat uiteindelijk niet om hoe ze eten, maar om hoe ze met zichzelf en andere omgaan. Ze creëren een angst in zichzelf die hen tegenhoudt om fatsoenlijk te leven.

Wat zijn de symptomen van een eetstoornis

Er zijn veel symptomen waar je uit kan waarnemen of iemand last heeft van een eetstoornis. Een van de meest voorkomende symptomen is een extreme gewichtstoename, gewichtsverlies en/of gewichtsschommelingen. Een ander veel voorkomend symptoom is dat mensen met een eetstoornis obsessief bezig zijn met eten. Dat betekent voor sommige niet dat ze de hele dag eten. Dat betekent dat ze ten alle tijden opletten met wat ze eten en wanneer ze eten. Ook zijn er fysieke symptomen. Mensen met anorexia zien er slecht uit. Ze kunnen er bleek uitzien, kunnen blauwe handen, lippen en neus hebben. Ze dragen vaak meerdere lagen of wijde kleren om hun lichaam te verbergen.

Wat kan jij eraan doen?

Je wilt iemand met een eetstoornis natuurlijk helpen waar het ook maar kan. Zo is er een professionele eetstoornis behandeling voor zulke mensen. Alleen zouden ze daar zelf niet zo snel heen gaan. Je kunt ze proberen te overtuigen om mee te gaan voor hun eigen bestwil. Maar ook jouw bestwil is hier van belang. Je kan in geleidelijke stapjes naar een bepaald doel werken samen met de persoon in kwestie. Samen of met professionele hulp kom je heel ver.