Menu
Overlijden

Met deze verzekering laat je je nabestaanden goed achter

Je gaat er niet van uit dat je vroegtijdig overlijdt, maar helaas gebeurt het regelmatig dat mensen al op relatief jonge leeftijd overlijden. Daarom is dit zeker iets om rekening mee te houden. Reden genoeg om jouw zaken goed te regelen voor het geval je toch vroegtijdig overlijdt. Sluit bijvoorbeeld de nodige verzekeringen af. Veel mensen denken dan al snel aan een uitvaartverzekering. Dit is inderdaad een handige verzekering, maar er is meer. Een overlijdensrisicoverzekering is ook aan te raden. Met deze verzekering laat je jouw nabestaanden namelijk goed achter. Lang niet iedereen is bekend met een overlijdensrisicoverzekering. Geldt dit ook voor jou? Wij vertellen je in deze tekst alles wat je hierover moet weten.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?
De meeste mensen zijn wel bekend met een uitvaartverzekering, maar lang niet iedereen weet wat een overlijdensrisicoverzekering is. Daarom lichten we deze verzekering hier eerst kort toe. Kort door de bocht is een overlijdensrisicoverzekering een levensverzekering die een eenmalig bedrag uitkeert als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Het geldbedrag wordt in dat geval uitgekeerd aan jouw partner. Het geld wordt in één keer op zijn/haar rekening gestort, waardoor het direct gebruikt kan worden. Grote voordeel hiervan is dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de financiën.

Waar mag het geld voor gebruikt worden?
Sluit je geen levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering af? Dan kan jouw partner in de financiële problemen komen. Doordat er een kostwinner wegvalt, kan hij of zij de hypotheek mogelijk niet meer betalen. In dat geval moet het huis misschien verkocht worden. Dit is niet nodig als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Doordat jouw partner een geldbedrag uitbetaald krijgt, kan hij/zij de hypotheek blijven betalen.

Het uitgekeerde bedrag kan overigens niet alleen maar gebruikt worden om een hypotheek mee te betalen. Nee, want een nabestaande kan namelijk ook de huur betalen met het bedrag dat vrijkomt. Het geld hoeft overigens niet uitgegeven te worden aan het huis. Een nabestaande mag het namelijk ook gebruiken om kosten voor de kinderen mee te betalen. Denk aan kosten voor kinderopvang of studiekosten. Kortom: een nabestaande beslist grotendeels zelf wat hij/zij met het geld doet.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?
Sommige mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering verplicht is. Vroeger was dit het geval bij een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie. Sinds begin 2018 is deze verplichting komen te vervallen. Desondanks kun je nog steeds verplicht worden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Sommige hypotheekverstrekkers stellen dit namelijk verplicht. Zonder zo’n verzekering lenen zij jou namelijk geen geld uit. Vaak heeft dit te maken met de hoogte van het bedrag dat je leent. Als de lening hoger ligt dan een bepaald percentage van de marktwaarde van de woning, ben je vaak verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Bepaal wat de beste vorm is
Wie denkt dat er slechts één overlijdensrisicoverzekering is, heeft het mis. Je kunt namelijk tussen verschillende vormen kiezen. Wil je dat de hoogte van de uitkering elke maand gelijk blijft? Kies dan voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Omdat je maandelijks aflost op jouw hypotheek, blijft er een steeds lager bedrag over. Daarom wil je mogelijk ook wel dat het verzekerde bedrag telkens daalt. Je kunt in dat geval kiezen voor een lineair of annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Bij eerstgenoemde vorm daalt het bedrag iedere maand met een gelijk deel, terwijl het bedrag bij een annuïtaire overlijdensrisicoverzekering steeds sneller daalt naarmate de looptijd vordert.