Gezonde voeding

De beste manieren om gezond te eten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gezond eten is belangrijk voor ons lichaam. Eet je gezond, dan voel je je energieker en zie je er stralender uit. Gezond eten is niet alleen belangrijk om op gewicht te blijven, maar ook om je organen gezond te houden. Daarom is het belangrijk om iedere dag voldoende groente en fruit te eten. Toch is het niet altijd makkelijk om een gezonde levensstijl te houden. Dagelijks sta je bloot aan verleidingen of heb je het te druk om uitgebreid te koken. Je kiest dan makkelijker voor een snelle hap. Met deze tips helpen we je gezond te eten. 

Inhoud

Begin je dag met een goed ontbijt

Ontbijten brengt je spijsvertering op gang. Hierdoor verteer je alles wat je de rest van de dag eet beter en het voorkomt de zin in tussendoortjes. Een goed ontbijt zorgt er ook voor dat je je beter kunt concentreren en presteren. Je bent productiever na een goed ontbijt en je kortetermijngeheugen werkt beter. Goed ontbijten op werkdagen is dus belangrijk. 

Kook zelf

Probeer vaker zelf te koken. Gebruik verse groente en zo min mogelijk kant en klaar producten. Weet je niet wat je moet koken? Online vind je veel snelle en makkelijke gerechten die toch gezond zijn. Heb je weinig tijd om te koken? Dan kun je kiezen om in het weekend verschillende gezonde maaltijden te bereiden en in te vriezen. Zo hoef je je avondeten alleen nog maar uit de vriezer te halen en op te warmen. Je kunt ook kiezen voor maaltijdboxen. Er zijn veel gezonde maaltijdboxen op de markt. In maaltijdboxen vind je een recept en alle ingrediënten die je nodig hebt om een gezonde maaltijd te bereiden.  

Kies voor gezonde koolhydraten

Uit koolhydraten haalt je lichaam energie. Koolhydraten heb je dus nodig. Kies echter wel voor gezonde koolhydraten. Gezonde koolhydraten vind je in volkoren brood, aardappelen, groente en peulvruchten. Naast dat deze producten gezonde koolhydraten bevatten zitten ze ook vol met vezels en mineralen. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Beperk je inname van suiker, snoep, taart en koek. Deze bevatten koolhydraten van het verkeerde soort.

Drink water

Als je gezonder wilt leven, drink dan voldoende water. Laat frisdranken en fruitsappen staan. Deze zitten vol met suiker en suiker is niet goed voor je. Door veel water te drinken krijg je een voller gevoel en heb je minder snel honger. Doe geen suiker in je koffie of thee. In het begin moet je hier aan wennen, maar als snel weet je niet meer anders.

Eet gevarieerd

Wil je gezond eten, dan is gevarieerd eten belangrijk. Eet de ene dag rijst, de andere dag quinoa of aardappelen. Varieer ook veel met verschillende soorten groenten. Kies voor broccoli dan weer voor zoete aardappelen of wortelen of combineer deze. Met af en toe pasta eten is niet mis, maar kies liever voor de volkoren variant. Pas ook je maaltijden op elkaar aan. Heb je overdag stevig geluncht? Kies dan voor een wat lichtere maaltijd als avondeten. 

Eet gezonde tussendoortjes

Veel mensen krijgen rond een uur of 4 zin om iets te eten. Probeer om in plaats van een handje chips te kiezen voor een gezond tussendoortje zoals bananenbrood of een stuk fruit. Je kunt ook kiezen voor noten zoals pistache, pecannoten, walnoten of cashewnoten. Kies dan wel voor de ongebrande en ongezouten variant. 

Eet een keer in de week vis

Eet een keer in de week vette vis. Onder vette vis verstaan we vissoorten zoals zalm, haring, makreel of paling. In vette vis vind je visvetzuren. Dit zijn onverzadigde “goede” vetten die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Vette vissoorten zijn rijk aan Omega-3 wat helpt je te beschermen tegen hart-en vaatziekten. In vette vis vind je daarnaast ook vitamine D. Deze voedingsstof is nodig om je botten sterk te houden. Vitamine D is ook goed voor je weerstand en de werking van je spieren. 

Eet voldoende fruit

In fruit zitten veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Fruit is gezond voor je gezondheid en beschermt je tegen een tal van ziektes, zoals diabetes en kanker. Eet minimaal twee porties fruit per dag. In fruit zitten veel vezels, deze zijn belangrijk voor een goede werking van de darmen. Fruit kun je eten met of zonder schil. Daarnaast kun je er moes, jam, sap of smoothies van maken. Bij het maken van sap gaan er veel vezels verloren. Eet bij voorkeur dus fruit dat niet bewerkt is.

.

Pin It