Menu
Overlijden

5 tips om een rouwproces zo goed mogelijk te doorlopen

Het rouwen om verlies is een heel persoonlijk en hierdoor ook een uniek proces. Dit maakt dat iedereen zijn of haar rouwproces op een eigen manier doorgaat. Hoewel er geen ‘goede’ of ‘slechte’ manier is om te rouwen, zijn er wel een aantal tips die je wellicht kunnen helpen om dit proces zo goed mogelijk te doorlopen.

1. Praat erover

Het kan ontzettend fijn zijn om met anderen te praten over jouw gevoelens en het verlies. Of dit nu een vriend of een familielid is, of zelfs een groep gelijkgestemden die op dit moment ook een rouwproces doorgaan. Heb je het erg zwaar, dan zou je zelfs de hulp van een gespecialiseerde psycholoog in kunnen schakelen. Hoe meer je jouw gevoelens kunt uiten en delen, hoe makkelijker je ze waarschijnlijk zal kunnen verwerken.

Rouwproces

2. Zorg voor rust

Het rouwproces kan ontzettend veel energie kosten, en het is belangrijk om jezelf de nodige rust te geven. Maak het jezelf gedurende dit proces zo makkelijk mogelijk. Je kunt het rouwboeket bestellen en laten bezorgen zodat je de deur even niet uit hoeft, en kunt andere zaken uitbesteden aan andere betrokkenen. Hoewel er vaak veel geregeld moet worden is het belangrijk om aan je eigen welzijn en gezondheid te blijven denken. Neem genoeg rust en neem de tijd om te ontspannen.

3. Neem de tijd

Er zit geen vast tijdsbestek verbonden aan een rouwproces, en dat maakt dat je jezelf alle tijd kunt en mag geven die jij nodig hebt. Het is normaal dat je niet direct weet hoe je om moet gaan met het verlies, en je mag jezelf alle tijd geven om hier je eigen weg in te vinden. Hoewel het verlies blijvend kan zijn vind je vanzelf je weg om met dit verlies om te gaan.

4. Ga naar buiten

Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je alleen maar binnen onder een dekentje op de bank wilt liggen, is het toch belangrijk om er regelmatig even uit te gaan. Blijf in contact met vrienden en familie en maak af en toe even een korte wandeling of ga een eindje fietsen.

5. Houd rekening met de fases

Rouwverwerking is voor iedereen anders maar komt over het algemeen in een aantal herkenbare fases: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en acceptatie. Het kan erg fijn zijn om hier wat meer over te lezen zodat je je eigen situatie wat beter leert begrijpen.