Overlijden

Tips voor een gezond rouwproces

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Het overlijden van een dierbare beleeft iedereen op een andere manier. En daarmee kan het rouwproces ook anders zijn. Met deze 5 tips kan jouw verlies draaglijker gemaakt worden:

1. Het is belangrijk dat je zelf goed kunt aangeven wat je wel en wat je niet wilt. Het kan voor de omgeving namelijk lastig zijn om dit goed in te schatten. Sommige mensen hebben in hun rouwverwerkingsproces behoefte om over het verlies te praten en andere mensen willen juist graag met rust gelaten worden om het verlies een plekje te geven.

2. Rituelen kunnen helpen om het verlies een betekenis te geven. Kies een ritueel dat bij jou past. Misschien vind je het fijn om een kaarsje te branden, een foto neer te zetten, de verjaardag op een passende manier te herdenken of één keer in de maand het graf te bezoeken.

3. Zorg ervoor dat je de ruimte en de tijd hebt om te rouwen. Een rouwproces kent verschillende stadia en is niet ineens over. In de eerste periode heb je misschien de behoefte om de deur niet uit te komen. Dit verandert gaandeweg. Als je bij het laatste stadium bent aangekomen, voel je dat je het overlijden van de dierbare een beetje bent gaan aanvaarden. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt.

4. Het kan helpen om lotgenoten op te zoeken. Niet iedereen in jouw directe omgeving zal de specifieke situatie zelf hebben meegemaakt waarin jij je bevindt. Ervaringen uitwisselen met lotgenoten kan voor steun zorgen, omdat zij je begrijpen. Zij hebben doorgemaakt waar jij nu mee worstelt en kunnen je vertellen hoe zij hun rouwproces beleefden.

5. De uitvaart maakt een belangrijk deel uit van jouw rouwproces. Jij en je dierbaren hebben wellicht wensen over hoe de uitvaart eruit zou komen te zien. Dit afscheid wil je je natuurlijk graag op een mooie manier herinneren en op de dag zelf zonder zorgen beleven. Bij bedrijven als uitvaartcompact.nl kun je een uitvaartpakket samenstellen dat bij je past tegen scherpe tarieven. Mede dankzij de jarenlange ervaring van uitvaartcompact.nl kun je rekenen op een professionele en respectvolle dienstverlening.

.

Pin It