Menu
Gezondheid

Waar kan een fysiotherapeut allemaal bij helpen?

Fysiotherapie is een bewezen methode om bewegingsklachten te verhelpen en lichamelijk beter in je vel te komen zitten. Een fysiotherapeut kan veel voor je betekenen, ook wanneer je er niet zo snel aan zou denken. Hier leggen we uit wat een fysiotherapeut zoal voor je kan doen.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een op wetenschap gebaseerde benadering van het menselijk lichaam. Het heeft een holistische kijk op de menselijke gezondheid en het welzijn, waarbij zowel beweging, voeding en levenswijze in acht worden genomen. Fysiotherapie kan zowel preventief als curatief werken, waarmee iedereen, op welke leeftijd dan ook, baat kan hebben van deze geneeswijze.

Bij fysiotherapie denken de meeste mensen gelijk aan sportblessures, maar het kan bij zoveel meer helpen om de levenskwaliteit te verbeteren. Voor elke klacht die met het lichaam te maken, met spieren of gewrichten, kun je bij een fysiotherapeut terecht. Ook wanneer er na ziekte, een ongeluk of simpelweg ouderdom verminderde bewegingsvrijheid heeft opgetreden, kan dit met gerichte fysieke therapie vaak verbetert worden.

Specialisaties in fysiotherapie

Waar kun je zoal aan denken bij de toepassingen van fysiotherapie? Praktijk Pietersen uit Apeldoorn kan hier meer over vertellen. We leggen hier een aantal aandachtsgebieden voor je uit.

Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats in het vrouwenlichaam. Het heeft een impact op je bewegingsvrijheid en kan alledaagse handelingen lastiger maken. Fysiotherapie kan helpen met het behandelen van de veelvoorkomende pijn in de onderrug die veel zwangere vrouwen ervaren, met stabiliserende oefeningen voor het bekkengebied en het corrigeren van de houding.

Een andere bijkomende ongemakkelijkheid van zwangerschap kan incontinentie zijn, iets waar een fysiotherapeut ook bij kan helpen. Tot slot kan de bevalling zelf minder zwaar worden met de juiste aanwijzingen van een fysiotherapeut, en ook eventuele bekkeninstabiliteit die na de bevalling is ontstaan kan aangepakt worden.

Ademhalingstherapie

Fysiotherapie kan zich ook specifiek richten op de ademhaling. Met speciale ademhalingstechnieken kunnen klachten door bijvoorbeeld astma, chronische bronchitis en COPD verlicht worden, en kan langer de huidige functionaliteit en conditie vastgehouden worden. Het optimaliseren van de ademhaling is misschien een van de meest effectieve manieren om de levenskwaliteit van een persoon met longproblemen te vergroten. Ook sporters kunnen trouwens baat hebben bij specifieke ademhalingstraining.

Acupunctuur en dry needling

Niet elke fysiotherapie biedt acupunctuur aan, maar het is zeker iets om naar uit te kijken wanneer je op zoek bent naar een fysiotherapiepraktijk. Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze, waarbij met behulp van het aanbrengen van dunne naalden op strategische punten in het lichaam energiestromen worden gestimuleerd. Het klinkt een beetje eng, maar van de naalden voel je in feite niets, en het effect kan onevenaarbaar zijn, zeker bij het behandelen van pijn.

Dry needling komt overeen met acupunctuur in het feit dat er ook naalden gebruikt worden voor de behandeling. Toch is het een andere techniek, die meer gericht is op de mechanische werking van het lichaam en de spieren, en hoe hier met naalden invloed op uitgeoefend kan worden. Wist je dat er zelfs dry needling voor paarden bestaat?

Rehabilitatie na een operatie

Een operatie kan een enorme impact op het lichaam hebben. Na een operatie is er vaak een revalidatietraject nodig, om de bewegingsvrijheid weer terug op niveau te krijgen en een eventuele nieuwe heup of knie goed te leren gebruiken.

Ook vooraf aan een operatie kan een fysiotherapeut al helpen, door het lichaam in een zo’n goed mogelijke vorm voor de ingreep te krijgen. Achteraf wordt er gekeken naar een behandelplan om het lichaam weer goed werkend te krijgen, en pijn te beheersen.

Beginnen met fysiotherapie

Om naar een fysiotherapeut te gaan, heb je in de meeste gevallen geen verwijsbrief nodig. Je kunt hier dus zelf voor kiezen, en een lokale fysiotherapeut bezoeken. Deze beginnen meestal met een kennismakings- en intakegesprek. Hierin worden je klachten besproken, en wordt gekeken of en hoe fysiotherapie daarbij kan helpen. Ook wordt er vaak al een schets van een behandelplan gemaakt, en een vervolgafspraak om met de behandelingen te beginnen.

Wordt fysiotherapie vergoed?

Of je fysiotherapie vergoed wordt, hangt af van je zorgverzekeraar. Bij de meeste verzekeraars wordt fysiotherapie boven de 18 jaar niet vanuit het basispakket vergoed. Hiervoor heb je dan een aanvullend pakket nodig, wat uiteraard met een hogere premie komt.

Je kunt hiernaar informeren bij je zorgverzekeraar, en eventueel wisselen, indien een andere verzekeraar fysiotherapie voor een lagere premie in het aanvullende pakket heeft zitten. Heb je zelf een fysiotherapiepraktijk gevonden, controleer dan altijd even of deze wel een contract met je verzekeraar heeft, zodat vergoedingen uit je aanvullende pakket geen probleem worden.