Werkplek verbeteren

Ergonomisch werken en bewegen tijdens je werk

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Dat veel bewegen goed voor je is, weet iedereen inmiddels wel. We bewegen al meer, maar zitten nog te veel. zelfs nog meer dan de voorgaande jaren. Dat komt mede doordat steeds meer mensen op kantoor werken en we hier gemiddeld 8 uur per dag doorbrengen. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig geen reden meer te zijn om (stil) te zitten. Ergonomisch werken wint langzaam maar zeker steeds meer harten van ondernemers en werkgevers.

En dat is logisch, een gezonde medewerker is gelukkig en veel meer waard voor het bedrijf. Verhuurders van werkplekken en ingerichte kantoren zien dit ook steeds meer in. Zij kiezen er steeds vaker voor direct ergonomische ingerichte kantoren aan te bieden. Met name in grote steden, veel kantoren in Rotterdam hebben bijvoorbeeld aanbieders die hiervoor kiezen.

Ergonomisch werken
Ergonomisch werken houdt in dat het werk aangepast moet worden naar het menselijk lichaam. Hierbij is het vooral belangrijk dat de spieren en gewrichten centraal staan.

De gezondheid van de medewerkers staat al langere tijd centraal en het is inmiddels duidelijk dat dit een beter bedrijfsresultaat geeft. Op kantoor is vaker gezond eten en een fruitschaal te vinden en er wordt ook meer sport georganiseerd door werkgevers. De werkplek verdient nu weer alle aandacht. In de periode voor het gezond eten en meer bewegen op is het enige tijd de trend geweest ergonomische bureaustoelen beschikbaar te maken. Toch is dit niet voldoende om het te veel zitten op te lossen. Gelukkig zijn er een aantal andere oplossingen die ook de werkplek minder tot zitplek maken!

Ergonomisch meubilair
Ergonomisch werken wordt mogelijk gemaakt met behulp van ergonomisch meubilair. Dit meubilair is aan te passen op de behoefte en het lichaam van de gebruiker. Wil je staan, zitten of bewegen, het kan allemaal met het stabureau. Tegenwoordig het bekendste en meest gebruikte ergonomische meubilair (na de bureaustoel). Deze is in hoogte verstelbaar en biedt meer bewegingsvrijheid en keuze in houding. 

Een sta bureau is echter slechts het begin. Wanneer er eenmaal een sta bureau is aangeschaft kunnen hier nog veel meer toepassingen bij gebruikt worden. Denk dan bijvoorbeeld aan een bureaufiets, zitbal en wandelbureau. Door goed gebruik te maken van deze attributen is het mogelijk om veel te bewegen, minder te zitten en gezond te werken op kantoor.

Een andere ontwikkeling (die nog niet veel mensen kennen) is het dynamische all in één werkplek design. De dynamisch werkplek is de combinatie van een bureau en bureaustoel die je zo kunt instellen dat het mogelijk is om staand, zittend of zelfs liggend te werken. Zo is het mogelijk om de werkplek volledig aan te laten sluiten aan jouw behoeften en in diverse houdingen te werken. Van bewegen is hier minder sprake, maar de verandering in houding varieert hier nog meer.

Denk aan gezondheid en prestatie, denk ergonomisch!
Een gezonde werkplek is belangrijk, voor de gezondheid van de werknemers en de gezondheid van het bedrijf. Een ergonomische werkomgeving en veel bewegen voor, tijdens en na werktijd is daarvoor erg belangrijk.

.

Pin It