Menu
Werk

Waarom investeren in gezonde werknemers een must is

investeren in gezonde werknemers

Steeds vaker wordt de gezondheid van werknemers binnen een bedrijf onder de loep genomen. Dat is niet voor niets het geval, want met preventieve stappen zoals het investeren in een ergonomisch bureau en een ergonomische bureaustoel, kun je veel lichamelijke en mentale klachten voor zijn.

De belangrijkste reden om te investeren in dit soort ergonomische stappen en de algehele gezondheid van werknemers is omdat het ziekteverzuim al een aantal jaren toeneemt. Dat blijkt uit recente cijfers van de NOS. Als werkgever wil je dat voor zijn. In dit artikel vertellen we je meer over waarom investeren in de gezondheid van je werknemers een must is.

Gezonde werknemers zijn het fundament van een goedlopend bedrijf

Investeren in de gezondheid van je werknemers is niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak in de moderne zakelijke wereld. Juist omdat er alsmaar meer ziekteverzuim te vinden is in Nederland moet je als ondernemer kijken naar preventieve maatregelen om dit te voorkomen. De gezondheid van je medewerkers staat voorop, omdat zij de spil van een goedlopende organisatie zijn. Je kunt nog zo’n goed businessplan of idee hebben; zonder kwalitatieve werknemers kom je nergens. Dat is misschien wel de belangrijkste reden voor ondernemers om te investeren in de gezondheid van het personeel.

Hiermee verminder je binnen no time het ziekteverzuim. Mensen die zich fysiek en mentaal gezien fit voelen, hebben namelijk minder kans om ziek te worden. Ze zijn ook minder vatbaar voor langdurig verzuim. Nu er ook nog eens sprake is van veel personeelstekort in Nederland is het sowieso al prettig om een goed team te hebben opgebouwd. Wanneer je investeert in de gezondheid van dat team zorg je ervoor dat projecten gewoon door kunnen blijven gaan en dat er geen verstoring in de workflow komt. Zonder die goede, gezonde werknemers ben je namelijk nergens als ondernemer.

Productiviteit en prestaties op de werkvloer gaan vooruit

Wat daarbij goed is om te weten, is dat gezonde werknemers productiever zijn. Ze zijn beter in staat om zich te concentreren op de taken die ze moeten doen, het verzinnen van echt goede ideeën en het efficiënt uitvoeren van hun werk. Een gezonde levensstijl bevordert daarnaast de algehele energie en alertheid van mensen, wat er weer voor zorgt dat er een betere output is op de korte en langere termijn. Dat heeft, logischerwijs, weer effect op de omzet en winst van je bedrijf.

Betere sfeer op de werkvloer en gezondere teamdynamiek

Daarnaast investeer je indirect in een betere sfeer en teamdynamiek wanneer je investeert in de gezondheid van je werknemers. Werknemers voelen zich gesteund door een werkgever die hun welzijn prioriteit geeft. Die preventieve maatregelen kunnen van alles zijn: van investeren in een schouderbrace voor iemand die snel last heeft van dat gebied tot aan het aanbieden van groente en fruit in de kantine. Al dit stimuleert een betere onderlinge samenwerking en bevordert een gevoel van verbondenheid binnen het team.

Nu investeren in gezondheid is kostenbesparing op lange termijn

Uiteraard brengt het investeren in de gezondheid van je werknemers de nodige kosten met zich mee. Maar: je moet weten dat dit op de lange termijn aanzienlijke besparingen oplevert. Dat komt omdat minder ziekteverzuim betekent dat er lagere kosten zijn voor het zoeken naar vervangend personeel (dat vaak ook nog opgeleid moet worden). Ook zijn de kosten voor gezondheidszorg binnen het bedrijf lager wanneer je ervoor zorgt dat het ziekteverzuim minder wordt. Financieel gezien is dit voor het bedrijf dus een win-winsituatie.

Hoe zorg je ervoor dat je werknemers gezonder werken (en leven)?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je werknemers gezonder kunnen werken op kantoor of binnen je bedrijfspand. Denk alleen al aan het aanbieden van gezonde voedingskeuzes, zoals vers fruit, volkoren producten en gezonde snacks. Zorg er ook voor dat er toegang is tot drinkwater, bijvoorbeeld in de vorm van waterkoelers. Andere dingen die je kunt doen om de algehele gezondheid op de werkvloer te stimuleren zijn:

  • Investeer in een ergonomische werkplek, waar mensen comfortabel en efficiënt kunnen werken. Op de werkplek moet er onder andere een ergonomische bureaustoel en een ergonomisch bureau aanwezig zijn. Dat zijn stoelen en tafels die je per persoon kunt verstellen en waar comfort en ergonomie centraal staan. Ook een aanrader: ga voor een ergonomisch bureau waaraan mensen zittend en staand kunnen werken.
  • Zorg er ook voor dat er voldoende verlichting op de werkvloer aanwezig is; het liefst in de vorm van natuurlijk daglicht. Dat is niet alleen gezond voor het ritme van mensen, maar ook voor het energieniveau.
  • Moedig het nemen van pauzes aan, zodat mensen om de zoveel tijd even opstaan en kunnen bewegen. Regelmatig stretchen is goed voor de bloedcirculatie en vermindert de spierspanning.
  • Bied diverse gezondheidsprogramma’s aan, zoals een goedkoper lidmaatschap voor een sportschool of het bij kunnen wonen van mindfulness-programma’s.
  • Investeer in hulpmiddelen die overbelasting van bepaalde spieren en delen van het lijf tegen kunnen gaan, zoals een schouderbrace. Zo’n brace biedt ondersteuning en helpt bij het voorkomen van overbelasting van de schouder.