Burn-out

Tips om werkstress te voorkomen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Uit onderzoek blijkt dat werkstress één van de meest ongezonde vormen van stress is. Het gaat daarbij niet om korte stress-momenten, maar vooral om langdurige stress tijdens het werk. De korte momenten bevorderen het werkniveau en kunnen heel stimulerend zijn. Echter, langdurige werkstress kan ernstige gevolgen hebben voor je werk, je efficiëntie en (nog veel erger) je gezondheid! Met deze tips kun je werkstress voorkomen voordat je er merkbaar last van zult krijgen.

1. Passend werk vinden

Is het werk dat je nu doet wel echt jouw ding? En wat als dat niet zo is? Een van de factoren die het meeste werkstress oplevert is wanneer je werk doet dat eigenlijk niet bij je past. Het beste is als je alleen solliciteert op banen waar je voor gekwalificeerd bent, die je leuk vindt en die op jouw niveau zitten. Je kunt bijvoorbeeld een baan zoeken via een vacaturesite, waar je specifiek kunt zoeken op jouw voorkeuren.

2. Zoek werk in de buurt of verhuis naar je werk toe

Werkstress wordt voor een deel veroorzaakt door reisstress. Vooral files of druk verkeer zorgen voor veel stress. Verder wordt afgeraden om verder dan 3 kwartier reizen van je werk vandaan te wonen. Reizen geeft niet alleen stress naar je werk toe, maar ook ervandaan. Je houdt minder tijd over voor andere dingen, zoals je gezin. Zoek dus werk bij jou in de regio of verhuis naar je werk toe als je er te ver vandaan woont.

3. Kies een baan met passend inkomen

Je doet je werk meestal niet alleen omdat je nu eenmaal niks beters te doen hebt: het gaat om geld. Stress blijkt flink verlaagd te zijn wanneer mensen het gevoel hebben dat er voldoende beloning tegenover staat. Gek genoeg kan niet alleen te weinig loon zorgen voor stress, maar ook te veel loon kan dit veroorzaken. Het levert namelijk een hogere druk om je werk perfect uit te voeren, wat veel stress in de hand werkt.

4. Neem een aparte zakelijke mobiel

Je kent het vast wel: even social media checken, je app bijhouden en direct overal op willen reageren. Dat levert veel meer stress op dan je denkt, omdat je telkens uit je werk wordt gehaald. Daarom is het goed om een zakelijke mobiel te nemen en je privé-telefoon uit te zetten als je aankomt op je werk. Andersom is het natuurlijk ook ideaal dat je je zakelijke telefoon kunt uitzetten als je naar huis gaat, zodat je thuis ook niet steeds gestoord wordt.

5. Zorg voor gezonde hapjes en lunches

Uit onderzoek is gebleken dat ook voeding grote invloed heeft op werkstress. Zo ervaren mensen die meer thee en minder koffie drinken een stuk minder werkstress. Ook gezonde tussendoortjes werken veel effectiever dan ongezonde tussendoortjes. Voor de lunch is niet alleen belangrijk hoe gezond het is, maar ook waar de lunch genuttigd wordt. Je kunt beter niet aan je bureau eten, maar bijvoorbeeld met collega’s in de kantine of lekker buiten als het weer goed is.

De belangrijkste methode om minder werkstress te hebben is het vinden van de ideale baan. Heb je eenmaal jouw perfecte baan gevonden, dan is het belangrijk om werk en prive apart te houden als dat kan. Zelfs als je thuis je kantoor hebt, kun je werk en prive zoveel mogelijk scheiden. Dit helpt om tijdens je werk de rust te vinden om effectief te werken en prive lekker te kunnen ontspannen. Zo voorkom je werkstress en alle negatieve effecten daarvan op je leven.

.

Pin It