Menu
Burn-out / Geestelijke gezondheid

Zo voorkom je een burn-out

Een burn-out is een steeds vaker voorkomend begrip; en je hoort steeds vaker dat mensen er last van hebben. We nemen als gejaagde Nederlanders nu eenmaal ontzettend veel hooi op onze vork, en blijven doorgaan totdat ons lichaam letterlijk instort. En op dat moment is het te laat. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus op welke manier kunnen we een burn-out proberen te voorkomen?

1. Blijf leren en lezen

Hoe meer informatie je tot je beschikking hebt, hoe meer capaciteit je hebt om eventuele tegenvallers goed op te vangen. Zoek informatie op over burn-outs, grenzen aangeven en andere zaken waarvan je nu al merkt dat je er tegenaan loopt. Volg eventueel een handige training over time management, of een ander onderwerp wat op dit moment goed voor je voelt. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je vervelende situaties kunt voorkomen. Neem ook vooral even de tijd om ervaringsverhalen van anderen te lezen – laat hen levenslessen jou adviseren!

2. Geef je grenzen aan

Wanneer je terugkijkt vanuit de burn-out, kun je vaak precies aankaarten waar het je eigenlijk al teveel werd. Laat het niet zo ver komen en neem iedere dag even de tijd om in jezelf te kijken. Heb ik teveel hooi op mijn vork genomen? Neem ik nog wel genoeg tijd voor mezelf, mijn gedachten en mijn gevoelens? Leer je grenzen kennen en ben proactief in het duidelijk aangeven van je grenzen. Jij bent namelijk de enige die deze grenzen kan bewaken.

3. Leer jezelf kennen

Om je grenzen te leren kennen moet je diep in jezelf kunnen kijken; een proces waarin je jezelf leert kennen. Mediteren kan hier ontzettend bij helpen. Een full body scan meditatie laat je letterlijk kennis maken met je eigen lichaam, en laat je op deze manier zien waar stresspunten of blokkades zitten. Neem echt iedere dag de tijd om even na te denken, je emoties te ordenen en even écht te vragen ‘hoe gaat het nu eigenlijk met me’?

4. Neem op tijd afstand

Wordt het je even te veel, of ben je er even helemaal klaar mee? Neem dan op tijd afstand en plan tijd voor jezelf vrij. Een aantal dagen op de bank met allerlei Netflix blockbusters mag namelijk gewoon – schuldgevoel is nergens voor nodig. Ben lief voor jezelf!

5. Trek aan de bel

Ben je over je grenzen gegaan? Trek dan op tijd aan de bel en schakel meteen hulp in. Je komt er namelijk niet zomaar alleen uit, en alle (professionele) hulp kan je alleen maar verder helpen. Baat het niet, dan schaadt het niet!