Burn-out

Doorlopen met een burn-out – de mogelijke gevolgen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Veel mensen lopen tegenwoordig rond met klachten die duiden op een burn-out. Ondanks de acceptatie van deze problemen in onze maatschappij is het nog steeds zo dat juist deze maatschappij zoveel van ons vergt. Lichaam en geest worden iedere dag weer overgeleverd aan een grote hoeveelheid informatie met iedere dag weer een andere prioriteit. Uiteraard blijven we bij onszelf zeggen dat we het in de hand hebben en dat we op tijd ontspannen. Toch blijkt het bij veel mensen nog steeds fout te gaan. Wat zijn de gevolgen als je door blijft lopen met burn-out problemen? Iedereen ervaart weer andere problemen maar we noemen de meest voorkomende gevolgen.

  1. Oververmoeidheid

Dit blog gaat niet over de exacte inhoud en beleving van een burn-out, maar uiteraard is het belangrijkste verschijnsel van een burn-out de oververmoeidheid. We gaan met een druk hoofd naar bed en slapen laat, kort en/of onrustig, en `s morgens komen we vermoeid uit bed. Als dit een langere periode blijft duren dan is er sprake van onbalans. Ga na bij je zelf of er niet meer symptomen zijn, wellicht ga je dagelijks over je grens.

  1. Concentratieproblemen

Door het steeds maar weer willen presteren ondanks de vermoeidheid komt het vrijwel altijd voor dat we de concentratie verliezen. Steeds vaker moet er een pauze ingelast worden om de focus op het werk te houden. Dit is een belangrijk signaal van je lichaam en geest, dat deze manier van leven te veel eist.

  1. Duizeligheid

Wordt je steeds vaker duizelig bovenop de vermoeidheid die je al ervaart, dan is de kans groot dat je hersenen meer informatie moeten verwerken dan ze aan kunnen. Als je duizelig wordt kan dat komen omdat je lichaam gespannen is en daardoor je hersenen heftiger reageren op prikkels. Dit kan tot gevolg hebben dat de informatie niet juist wordt geïnterpreteerd en dat er een onbalans tussen de binnenkomende informatie en de reactie van je hersenen kan komen. Dit is in feite een gebrek aan controle tussen de verschillende functies in je brein. Meer informatie over duizeligheid.

  1. Hoofdpijn

Als je veel stress ervaart gaat je lichaam vanuit een soort ‘oergevoel’ de spieren aanspannen om daarmee paraat te zijn voor ‘gevaren’. Als dit langdurig gebeurd zal dit aanspannen krijg je het gevoel dat alles vastzit en zal dit ongetwijfeld tot pijn gaat leiden. Het is niet bewezen maar de wetenschap vermoedt dat de hoofdpijn veroorzaakt door aangespannen nek- en gezichtsspieren. Het resultaat is een hoofdpijn die als een klemmende pijn wordt aangevoeld. Anderen ervaren het als een pijnlijk strakke band om het hoofd.

  1. Dissociatie

Als je de voornoemde symptomen negeert en je manier van leven niet aanpast kan er sprake zijn van dissociatie. Dit betekent in feite dat je lichaam en geest van elkaar scheiden. Je geest neemt de lichaamstoestand niet meer op, je lichaam functioneert alleen nog maar geprogrammeerd zal in onbekende situaties niet reageren. Dit fenomeen kan een ernstig gevolg van een burn-out zijn. Ervaar je weleens dat je opeens jezelf bewust voelt worden van de werkelijkheid en dat je even een moment gemist hebt? Het is belangrijk dat je naar dit signaal luistert. Op het moment dat je je dissocieert van de prikkels om je heen is het aannemelijk dat je geest vanuit een soort zelfbescherming zich concentreert op de belangrijkste functies zoals hartslag en ademhaling.

We hebben slechts 5 van de meest voorkomende symptomen genoemd. Ieder lichaam gaat weer anders om met de stress dus zorg ervoor dat je van jezelf weet wat je lichaam je probeert te vertellen bij problemen. De genoemde zaken zijn niet alleen gevolgen maar ook waarschuwingen van ons lichaam dat we wat rustiger aan moeten doen. Hoe heftiger de symptomen worden, hoe ernstiger de situatie voor je is. Luister naar je lichaam om erger te voorkomen.

.

Pin It