Werkplek verbeteren

Dit maakt een ergonomische werkplek zo belangrijk

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Een ergonomisch verantwoorde manier van werken helpt de kans op verschillende soorten fysieke klachten sterk te verkleinen. Iets waar je niet alleen als individu van profiteert; werkgevers zien het ziekteverzuim afnemen door het faciliteren van ergowerken. Welke mogelijkheden biedt jouw werkgever momenteel al om een ergonomisch verantwoorde werkplek in te kunnen richten? Verschillende organisaties bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel met bijpassend bureau in bruikleen te nemen. Er zijn meer opties om ergonomisch te werken. In dit artikel lees je er meer over. 

Inhoud

Veel voorkomende klachten bij kantoormedewerkers

Kantoormedewerkers kunnen in hun carrière met tal van verschillende klachten te maken krijgen. Onder meer klachten aan de rug en nek komen veelvuldig voor. Hetzelfde geldt voor klachten aan de pols en elleboog van een medewerker. Middels ergonomische muizen en speciaal ontworpen toetsenborden wordt een individu gestimuleerd diens arm en hand in de juiste houding te houden; klachten aan gewrichten moeten zo voorkomen worden. Er zijn verschillende webshops waar je deze ergonomisch ontwikkelde hulpmiddelen voor een kantoor aan huis zelf kunt bestellen. Kies voor een draadloze muis en neem deze ook mee naar kantoor! De muizen die hier gebruikt worden zijn lang niet altijd ergonomisch verantwoord. Het kan onder meer verkramping in de hand veroorzaken bij een medewerker. 

Op juiste wijze afstellen van kantoormeubilair essentieel 

De keuze voor ergonomisch verantwoord meubilair maakt niet direct, dat rug- en nekklachten of klachten aan de pols en elleboog voorkomen worden. Het is minstens zo belangrijk om dit meubilair op de juiste wijze af te stellen, passend bij het lichaam van het individu. Dit betekent dat een kantoorstoel binnen een kantoortuin met flexplekken meermaals per dag opnieuw moet worden afgesteld. Er zijn online instructies te vinden over de wijze waarop je de kantoormeubelen correct afstelt. 

Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag 

Een derde aspect om rekening mee te houden: je beweging op een werkdag. Het is onverantwoord om lange dagen achter een vast bureau te blijven zitten. Zorg dat je bij regenachtig weer meermaals een ronde over de etage en bij voorkeur door het trappenhuis maakt. Het houdt je spieren en gewrichten soepel. Iets wat de kans op lichamelijke klachten sterk kan doen laten verkleinen. Bij mooi weer, zeker nu in het voorjaar en straks de zomer, werkt het ontspannend om een wandeling te maken in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor een lunchwandeling met een aantal collega’s. Gezond en gezellig! 

.

Pin It