Menu
Geestelijke gezondheid / Vrije tijd

Overwinteren in een warm land? 5 redenen waarom je dat moet doen

Overwinteren

Vind jij de winter ook altijd zo lang duren? En heb je iedere winter last van een winterdepressie net zoals 3 op de 100 (andere) Nederlanders? Misschien is overwinteren in een warm land dan iets voor je.

Met het flexwerken van nu kun je wellicht wel een paar weken tot maanden overbruggen op een tropische bestemming zoals Thailand of Tenerife. Ook wanneer je niet heel lang weg kunt met werk is twee of drie weken weg in het winterseizoen al een echte aanrader. Shop een paar nieuwe dames bikini’s, pak je zonnebrandcrème in en gaan!

1. Zon en vitamine D zorgen voor beter gevoel

Wanneer je bekend bent met het hebben van een winterdip zal het je verbazen hoe goed een zonvakantie in de winter je zal doen. Dat komt onder andere door het vele zonlicht en de vitamine D die je hierbij opvangt. Vitamine D zorgt er onder andere voor dat kalk en fosfaat uit voedsel wordt opgenomen, wat onmisbaar is voor een goede en stevige opbouw van je botten en tanden. Op die manier is het onmisbaar voor een gezond lijf.

Daarnaast is vitamine D een van de belangrijkste bouwstenen voor een goede weerstand. Het ondersteunt je immuunsysteem waardoor je een beter afweersysteem krijgt en minder vatbaar bent voor virussen, ziektes en aandoeningen. Als dat niet een goede reden is om lekker naar het buitenland te gaan terwijl het hier hartstikke koud en donker is, weten wij het ook niet.

2. Buiten het hoogseizoen vakantie vieren

Je over het algemeen een stuk beter voelen door het zonlicht en de vitamine D is natuurlijk al heel mooi meegenomen, maar dat is zeker niet de enige reden om in de winter naar de zon te gaan. Ga je buiten de kerstvakantie om dan ga je buiten het hoogseizoen weg. Dat betekent dat je lekker vakantie kunt vieren wanneer de meeste mensen in Nederland gewoon aan het werk zijn.
Het voordelige daarvan is dat het op je bestemming minder druk is en dat toeristische highlights in meer rust te bekijken zijn. Daarbij zijn vakanties vaak een stuk goedkoper wanneer je in het naseizoen gaat, omdat hotels hun accommodatie nog wel gevuld willen zien. Dat regelen ze door diverse aantrekkelijke deals aan te bieden waardoor jij goedkoper op vakantie kunt.

3. Zonvakanties in de winter zijn warm, maar niet te

Wat veel mensen ook prettig vinden aan een zonvakantie in de winter is dat het in deze periode vaak heerlijk warm is op zonnige bestemmingen, maar dat het nooit niet vol te houden is. Wanneer je wel eens in het hoogseizoen naar Spanje, Gran Canaria of Italië bent geweest, weet je waarschijnlijk als geen ander hoe heet het daar kan worden. Temperaturen van boven de 40 en 45 graden komen er regelmatig voor en dat is zó warm dat je bijna niets kunt ondernemen.

In de winterperiode is het op dergelijke bestemmingen veel minder heet. Je hoeft niet bang te zijn dat het geen lekker weer meer is, want de temperaturen liggen vaker rond de 20 tot 25 graden op zulke plekken in Europa. Ga je naar een winterzonbestemming buiten Europa dan kan het zeker wel warmer worden dan dat. Dat is natuurlijk geen probleem als je daarvan houdt.

4. Minder stress door overwinteren in de zon

Dat je je door een zonvakantie dus lichamelijk beter gaat voelen, omdat vitamine D goed is voor je botten en immuunsysteen is al een prettig voordeel. Maar: wist je dat het ook goed is voor je hoofd? Een ontspannen zonvakantie heeft mentaal gezien ook ontzettend veel voordelen, omdat je even niks moet en alles qua werk en het thuisfront los kunt laten. Je hoeft je niet druk te maken over deadlines, afspraken en het huishouden.

Dit zorgt voor veel minder stress waardoor je je niet alleen mentaal beter voelt, maar je ook beter kunt slapen, je meer energie hebt en je meer zin hebt om dingen te ondernemen. Een nieuwe omgeving werkt sowieso goed en prikkelend, waardoor je nieuwe energie krijgt. Je bent even weg uit de dagelijkse sleur en gaat weer met een volle bak energie terug naar huis.

5. Ultiem genieten van zon, zee en strand

Tot slot moeten we natuurlijk niet vergeten dat overwinteren in een warm land ook vooral erg ontspannend en leuk is. Hoe heerlijk is het om in een seizoen waarin je normaal dikke truien draagt iedere dag een frisse duik in de zee te nemen? Het enige wat je nodig hebt zijn meerdere dames bikini’s (of voor de mannen zwembroeken) om af en toe af te wisselen wanneer je dagelijks gaat zwemmen.

Op dit soort zonnige plekken is de natuur vaak hartstikke mooi én is er genoeg te doen qua activiteiten. Je hoeft je geen moment te vervelen wanneer het strand, het bos of de bergen om de hoek zijn. Dat ultieme genieten wat je doet op zo’n plek vergeten we nog wel eens wanneer we in Nederland onze winters doorbrengen. Ga dus alleen al voor dat gevoel een keer op zonvakantie in de winter.