Voeding

Sportvoeding en het behalen van uw doel

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Voeding in het algemeen is een belangrijke factor in het leven. Het is dan ook geen verrassing dat de juiste sportvoeding bevorderend is voor een mooie prestatie bij het sporten. De grote vraag voor vele en wellicht voor u blijft alleen vaak: wat kan ik dan het beste eten? En hoe helpt het u om uw doel te behalen?

Sportvoeding en het behalen van uw doel

Sportvoeding werd eerder vooral geassocieerd met topsporters maar tegenwoordig is dit al lang niet meer zo. De beste manier om de term sportvoeding te omschrijven is als een product of voedingsmiddel dat voor, tijdens of na het sporten wordt genuttigd.

Over het algemeen bestaat sportvoeding uit verschillende voedingstoffen en is de voeding voorzien van extra eiwitten en koolhydraten. Wanneer u denkt aan sportvoeding gaat het niet alleen om supplementen, drankjes of repen. U moet namelijk rekening houden met uw gehele levensstijl en de sportieve prestaties die u gaat uitvoeren. Zo zit er verschil in sportvoeding voor duur sporten en sportvoeding voor krachtsporten maar spelen factoren zoals leeftijd, lichaamsbouw, geslacht en gewicht ook mee op de behoefte hiervan.

Eerst komt de basis

Voordat u begint met het nemen van sportvoeding is het wel belangrijk dat u de basisvoeding op orde heeft. Deze basisvoeding is uiterst belangrijk, ongeacht het niveau waarop u sport. Denk bij de basis aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf:

1. Eet iedere dag 2 stuks fruit en minimaal 250 gram groente
2. Gebruik smeer-en bereidingsvetten
3 Verwerk vis, vlees, peulvruchten, ei, zuivel en noten in uw maaltijden
4 Eet brood, graanproducten en aardappelen
5. Drink gedurende de hele dag zo’n 1,5 tot 2 liter vocht. Denk hierbij aan suikervrije dranken zoals water, thee of gefitelerde koffie.
Ook hierbij geldt dat voor ieder lichaam weer iets anders aan te raden is qua voeding en hoeveelheid.

Het stellen van doelen

Het kan soms erg lastig zijn om sportdoelen te behalen. Wanneer u doelen gaat stellen is het belangrijk om naar verschillende factoren te kijken en stappen te doorlopen.

Lange termijn doelen

Het is belangrijk om na te denken wat u in de toekomst wilt bereiken. Het kan handig zijn om dit voor u zelf op te schrijven en op de spiegel of de koelkast te plakken. Dit maakt uw doel zichtbaar en voelt tegelijkertijd als een papieren afspraak waar u zich aan moet houden.

Korte termijn doelen

Na het opschrijven en streven naar een lange termijn doel is het natuurlijk ook belangrijk om doelen te stellen die sneller haalbaar zijn. Dit houdt u gemotiveerd maar laat tegelijkertijd ook zien dan het mogelijk is om uw doel(en) te behalen. Zorg er daarom voor dat u bijvoorbeeld maandelijkse of wekelijkse doelen stelt.

Doe het samen

Het kan lastig zijn om alleen uw doelen te behalen. Zorg er dan ook voor dat er tenminste twee mensen in uw directe omgeving zijn waarmee u kunt praten.  Zo kunt u tijdens deze gesprekken evalueren op de troste of lastige momenten. Misschien zijn er zelfs mensen in uw omgeving die hetzelfde doel hebben, zodat u er samen aan kunt werken.

.

Pin It