Menu
Groente en fruit / Voeding

Nederlanders eten gemiddeld 4,7 kilo peren per huishouden

GroentenFruit Bureau maakt bekend dat er gemiddeld 4,7 kilo peren per Nederlands huishouden is gegeten in 2012. De peer staat op een solide vijfde plek in de Nederlandse Vers fruit top-10. Dit blijkt uit cijfers van productschap Tuinbouw. De meest populaire peer in de Nederlandse fruitschaal is de Conference-peer. Daarnaast is dit ook de meest geteelde peer in Nederland en België. De verbeterde teeltmethode, waarbij de bomen veel opener gesnoeid worden en het aantal vruchten gedund, heeft geleid tot een smaakkwaliteit die vele kenners en liefhebbers als ‘lekkerste’ beoordelen.  Voeg daarbij dat de maat en de kleur minstens even appetijtelijk zijn als het knapperig zachte vruchtvlees zonder pitjes, dan begrijpt u meteen waarom de tofste peer van de lage landen zo solide in de fruitschaal ligt.

Vers fruit top-10 van 2012

kilo per huishouden

1

Appelen

19,4

2

Sinaasappelen

17,6

3

Bananen

13,5

4

Mandarijnen

8,3

5

Peren

4,7

6

Druiven

3,3

7

Meloenen

2,9

8

Kiwi’s

2,7

9

Aardbeien

2,6

10

Nectarines

1,7

Bron: Productschap Tuinbouw

 

Conference-peer
Er bestaan goeie peren, geschikte peren en ook hele rare of vreemde peren, maar op de British National Pear Conference van 1895 werd de Conference-peer verkozen tot de tofste peer van allemaal. Het was een toeval zaailing vanuit een mooi ras. Hij smaakte lekker zoet en sappig uit de hand en hij was ook een aanwinst voor de keuken. Bovendien liet hij zich goed bewaren, langer dan andere peren. Geen wonder dus dat deze Conference-peer geschiedenis heeft geschreven. Geënt op de groeiende vraag naar ‘lekker & gezond’ steelt hij vandaag nog steeds de show.

Wereldklasse
Natuurlijk is ons klimaat gunstig en onze bodem voedzaam, maar wat de perentelers in Nederland en België vooral mee hebben, is hun kennis, ervaring en passie voor kwaliteit. Na zorgvuldige rasveredeling op geselecteerde onderstammen verlaten de jonge perenbomen de kwekerij voor aanplanting in het areaal van de teler. Deze besteedt jaarlijks zo’n honderd tot 200 uur per hectare aan snoeien en dunnen, zodat alle vruchten in de zon kunnen rijpen. Voor optimaal resultaat blijft de opbrengst dan ook bewust beperkt tot 200.000 à 250.000 stuks per hectare. Hierdoor groeide onze Conference-variëteit uit tot een wereldpeer met toenemend succes in binnen- en buitenland.

Het hele jaar door verkrijgbaar
De perenboom bloeit in april of mei; in de eerste helft van september begint de oogst. Het plukken gebeurt met de hand. Ongeveer twintig procent van de opbrengst wordt meteen gesorteerd en verkocht. Het grootste deel van de peren belandt in koelcellen. Daar mogen zij bij –1°C rusten. Een laag zuurstof- en een hoog koolzuurgehalte brengt ze in een winterslaap. Zo zijn de Conference- peren acht tot elf maanden te bewaren zonder noemenswaardig smaak- of kwaliteitsverlies. De vruchten die in dikte kunnen variëren van 45 tot 80 mm, vinden vervolgens het hele jaar door hun weg naar de winkel. Op maat gesorteerd en gewassen lachen ze u dagelijks toe bij het verse fruit.

Aan de kleur herkent u de rijping
Conference-peren met een groene kleur zijn het meest vers. Die kunt u thuis in de koelkast nog enige tijd bewaren als heerlijke vrucht voor allerhande keukenbereidingen. Als de peren lichtgeel kleuren, zijn ze al wat doorgerijpt. Die zijn dan klaar om in te bijten en iets minder lang houdbaar. Zodra de vruchten donkergeel zijn, hebben ze hun beste tijd gehad en zijn ze niet meer geschikt voor de verkoop. Daarnaast herkent u de rijping ook aan het vruchtvlees. Wanneer bij het door- snijden het snijvlak nog vrij droog is, mag de peer nog wat doorrijpen. Als het vruchtvlees flink vochtig is, dan is de peer het lekkerst, ook al wordt hij nog wat zachter mettertijd. Maar als de binnenkant geelgroen kleurt, is de peer overrijp en niet langer smaakvol.