Menu
Voeding

50% kans op schadelijke bacteriën in slagroom en yoghurt

Wie wel eens een ijsje haalt bij een ijssalon kan in veel gevallen maar beter geen yoghurtijs of slagroom kiezen. In ruim 50% van de gevallen blijken deze twee producten zwaar bacteriologisch besmet. Die besmetting is voor een belangrijk deel te wijten aan slechte hygiëne. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder ruim 100 ijssalons in Nederland.

De besmetting gaat soms om miljoenen bacteriën per gram ijs. Ook de Entero-bacterie (ook vaak genoemd de ‘poep-bacterie’) komt veel voor. Klachten die kunnen optreden zijn buikpijn, diarree en koorts. De slechte hygiëne was deels al zichtbaar tijdens het bezoek. Sponzen, een waterbakje waarin de ijslepels worden omgespoeld en de grootste boosdoener; de gele doekjes waar soms niet alleen de ijslepel maar ook de handen aan worden afgeveegd.

Er zijn totaal vier soorten ijs getest. Aardbeienijs en chocolade-ijs kwamen in 70% van de gevallen als goed uit de bus. Yoghurtijs scoorde beduidend minder en kwam op 50%.

Het volledige onderzoek, en de wijze waarop zaken beoordeeld zijn is terug te vinden op www.versenveilig.nl