Rubriek

Recepten

Rubriek

Deze gebakken zoete aardappel maak je makkelijk klaar in de oven. Marineer de zoete aardappels met olie, zout en peper en laat ze lekker zacht bakken. Vul met een heerlijk mengsel van crème fraîche, Pulled Oats, zongedroogde tomaatjes en verse kruiden, en het diner kan beginnen!

Ingrediënten voor 2-3 personen

3 kleine zoete aardappels
olie
zout
zwarte peper

Als toppings

1 pak Pulled Oats® Naturel
150 ml crème fraîche
1 dl zongedroogde tomaatjes
1 tl honing of agavesiroop
1 tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl uienpoeder
zout
verse tijm en/of jouw favoriete kruiden

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 225 °C.
2. Snijd de gewassen en afgedroogde zoete aardappels in de lengte doormidden. Leg ze op een bakplaat, met het snijvlak naar boven. Smeer in met olie en breng op smaak met zout en peper. Bak de zoete aardappels 40-50 minuten, of totdat ze zacht zijn.
3. Bereid ondertussen de toppings. Snijd de Pulled Oats in kleinere stukjes en voeg hier het paprikapoeder, korianderpoeder en uienpoeder aan toe. Meng dit met crème fraîche, fijngesneden zongedroogde tomaatjes en kruiden. Zet het mengsel een tijdje in de koelkast.
4. Schep een flinke lepel vulling op de gebakken zoete aardappel zodra ze klaar zijn. Geniet!

Fotocredits: Gold&Green

Loopt het water je spontaan in de mond bij het zien van deze verrukkelijke limoncello meringuetaart? Deze taart is een echte smaaksensatie door de Limoncello en Amarettikoekjes, en is daardoor de perfecte combinatie van fris en zoet. Met dit recept zet je deze feestelijke lente taart zo op de tafel.

Ingrediënten voor de limoncello meringuetaart

200 g Amarettikoekjes
200 g roomboter
50 g Crema di Mandorle
100 ml Limoncello-azijn
150 ml sinaasappelsap
150 g suiker
3 eieren

Bereidingswijze

1. Verkruimel de Amarettikoekjes in een keukenmachine.
2. Smelt 100 gram roomboter in een pan en meng die met de koekkruimels en de Crema di Mandorle.
3. Druk het mengsel plat op de bodem van een bakvorm (Ø 24 cm) en laat opstijven in de koelkast.
4. Verwarm 100 ml Limoncello-azijn met het sinaasappelsap en 100 gram roomboter.
5. Splits de eieren, meng drie eierdooiers met 50 gram suiker en voeg het nog warme azijnmengsel daaraan toe.
6. Roer het geheel au bain-marie tot er een dikke crème ontstaat. Laat die vervolgens afkoelen in de koelkast.
7. Klop de gesplitste eiwitten samen met 100 gram suiker los.
8. Haal de taartbodem uit de koelkast en giet hier de Limoncello crème op.
9. Verdeel de losgeklopte eiwitten over de taart en brand die tot slot mooi bruin met een brander.

Fotocredits: Oil & Vinegar

Er is geen enkele gezonde snack die zó populair is als avocado toast. Maar hoe zorg je ervoor dat je dé perfecte versie op de brunchtafel zet? Met de juiste kruidencombinatie en aan de hand van een overheerlijk recept natuurlijk!

Ingrediënten voor 4 personen

4 el Mayonnaise with Olive Oil
4 el grove mosterd
8 eieren
12 kleine tomaten
2 avocado’s
1 rode puntpaprika
4 sneetjes witbrood
2 el Bonsecco extra vierge olijfolie
2 el citroensap
2 little gems
1 takje peterselie
roomboter
0,5 l natuurazijn
1 el Balsamic Glaze Naturel
1 tl Egg Salt kruidenmix
zout

Bereidingswijze

1. Meng de mayonaise, grove mosterd en 1 el water tot een smeuïge saus.
2. Smeer de sneetjes witbrood aan beide kanten in met roomboter en bak ze in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
3. Breng een pan ruim water (ca. 5 liter) met 0,5 liter natuurazijn aan de kook. Houd het azijnwater tegen de kook aan, breek de eieren en doe ze in de pan. Pocheer de eieren in 3 minuten.
4. Haal het vruchtvlees uit de avocado’s en doe het in een kom. Prak hier 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel citroensap en een snufje zout doorheen met een vork.
5. Snijd de tomaten en de rode puntpaprika in kleine stukken, snijd de peterselie fijn en meng de drie ingrediënten door het avocadomengsel.
6. Snijd de little gems in dunne reepjes. Maak de salade voor het serveren à la minute aan met 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie en een snufje zout.
7. Warm de gepocheerde eieren indien nodig opnieuw op in heet water.
8. Verdeel de toast over vier borden. Besmeer iedere toast met avocadotopping en leg hier steeds twee gepocheerde eieren op.
9. Lepel de saus over de eieren en bestrooi ze naar smaak met Egg Salt kruidenmix.
10. Garneer iedere toast met een toef salade en maak het gerecht af met een paar druppels Balsamic Glaze Naturel.

Fotocredits: Oil & Vinegar

Met dit recept maak je een romige quiche met venkel, tomaatjes en een crunchy korst. Het gerecht is ook nog eens helemaal plantaardig! Wat wil je nog meer? Dit comfortfood zal iedereen aan tafel verrassen. Duik de keuken in en ga aan de slag met dit kleurrijke gerecht!

Ingrediënten

2 verpakkingen Blue Band 100% plantaardige kookroom
4-5 plakjes hartige taartdeeg
1 venkelknol, in dunne plakjes gesneden (bewaar het venkelgroen!)
150 g cherrytomaten, gehalveerd
75 g zongedroogde tomaten, in dunne reepjes
10 g tijm, de blaadjes
2½ el maïzena + 2 el water
2 el edelgistvlokken
een mespuntje kurkuma
peper en zout, naar smaak
olijfolie

Benodigdheden

quichevorm (diameter 24 cm)

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven op 200 graden. Vet de quichevorm in met olijfolie en laat het deeg ontdooien.
2. Verdeel het deeg over de quichevorm en prik hier gaatjes in. Bak het deeg 10 minuten in de oven voor. Snijd ondertussen de venkel in dunne plakjes in de lengte, met een halve centimeter dikte.
3. Meng de venkel plakjes met een eetlepel olijfolie en peper en zout en hussel goed. Wanneer je de quiche uit de oven haalt, voer je de temperatuur op naar 220 graden. Rooster de venkel in 10 minuten bruin.
4. Maak ondertussen de vulling. Meng het water met de maïzena en roer dit goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg dit toe aan de Blue Band 100% plantaardige kookroom. Breng op smaak met kurkuma, edelgistvlokken, de helft van de tijmblaadjes, peper en zout. Roer nog eens goed door.
5. Meng dit mengsel met de geroosterde venkel plakjes en de zongedroogde tomaat. Doe dit mengsel in de quichevorm en druk de halve cherrytomaatjes met de opengesneden kant naar boven in de vorm. Garneer nog met wat extra tijm.
6. Verlaag de temperatuur in de oven tot 190 graden (elektrisch) of 170 graden (hetelucht) en bak de quiche 30-40 minuten tot gaar en goudbruin. Laat eerst 5 minuten afkoelen voor het aansnijden en garneer met het venkelgroen. Smakelijk!

Fotocredits: Blue Band

Deze goedgevulde pasta met kruidige wortelsaus, aubergine en spinazie valt in de smaak bij iedereen aan tafel. De linzen penne zijn een bron van eiwitten en zijn daarmee een goede vervanging van vlees!

Ingrediënten voor 4 personen

300 g Honig Peulvruchten Pasta Penne Linzen
1 verpakking Honig Mix voor Italiaanse kruidensaus
1 aubergine
500 g winterpeen
250 g cherrytomaatjes
200 g verse spinazie
15 g verse basilicum
500 ml water
1 el olijfolie, om in te bakken

Bereidingswijze

1. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en verwijder het harde kroontje. Snijd het vruchtvlees nog een keer in de lengte door en snijd vervolgens in de breedte in parten. Halveer de cherrytomaatjes.
2. Verwijder de schil van de winterpeen en snijd de wortel in blokjes van 1 cm x 1 cm.
3. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem, voeg hier de winterpeen aan toe en roerbak deze 5 minuten op laag vuur. Voeg de aubergine toe en roerbak nog 10 minuten mee.
4. Kook ondertussen de peulvruchten pasta penne linzen in 7 minuten gaar in een pan met ruim kokend water.
5. Voeg vervolgens water en mix voor Italiaanse kruidensaus toe aan de pan met de saus en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus ongeveer 2 minuten doorkoken, roer af en toe door. Zet de warmtebron uit en roer de spinazie en cherrytomaatjes door de saus totdat de spinazie is geslonken.
6. Serveer de saus over de penne en garneer met verse basilicum.

Fotocredits: Honig

Deze aardappelgratin is het ultieme comfortfood. De combinatie van de frisse bieslook, de knoflook en room, maakt dit tot een heerlijk geheel. In dit recept wordt gebruik gemaakt van vegan alternatieven voor kaas en kookroom, waardoor dit gerecht niet alleen heel lekker is, maar ook nog eens plantaardig!

Ingrediënten voor 4 personen

1 verpakking Blue Band 100% plantaardige kookroom
1 kg snel kokende aardappelen, in dunne plakjes
2 teentjes knoflook, geperst
50 ml plantaardige melk
¼ tl nootmuskaat
15 g bieslook, fijngesneden
150 g vegan geraspte kaas (bv. Violife Grated Mozzarella)
zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze voor de Aardappelgratin

1. Verwarm de oven op 180 graden.
2. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Dit kan ook met een mandoline gedaan worden.
3. In een mengkom, mix de Blue Band 100% plantaardige kookroom, de plantaardige melk, knoflook en nootmuskaat. Breng op smaak met peper en zout. Voeg nu ook de aardappelplakjes toe en roer dit goed door, zodat elk plakje omgeven is door deze roomsaus.
4. Doe het mengsel in een ovenschaal en zorg dat de aardappelplakjes goed verdeeld zijn. Strooi de vegan kaas over de schotel en bedek met aluminiumfolie.
5. Zet de aardappelgratin 45 minuten in de oven, maar verwijder na 30 minuten de aluminiumfolie zodat de schotel mooi kan bruinen.
6. Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Garneer met bieslook voordat je de schotel serveert. Eet smakelijk!

Fotocredits: Blue Band

Deze heerlijke pasta met champignonsaus, paddenstoelen en rucola is een feestje op tafel! Bovendien maak je het gerecht klaar in een handomdraai. Dankzij de eiwitrijke peulvruchten pasta mis je het vlees geen moment. 

Ingrediënten voor 4 personen

300 g Honig Peulvruchten pasta Fusilli kikkererwten
1 verpakking Honig Mix voor champignonsaus
400 g kastanjechampignons
250 g gemengde paddenstoelen
1 witte ui
1 teentje knoflook, geperst
40 g rucola
40 g Parmezaanse kaas
200 ml melk
200 ml water
1 el olijfolie, om te bakken
½ tl chilivlokken

Bereidingswijze

1. Snijd de ui fijn, de kastanjechampignons in plakjes en scheur de paddenstoelen in grove stukken.
2. Kook de peulvruchten pasta fusilli kikkererwten in 7 minuten gaar in een pan met ruim kokend water.
3. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook, champignons, paddenstoelen en chilivlokken toe en bak kort mee. Voeg de melk, water en mix voor champignonsaus toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken, roer af en toe.
4. Serveer de saus over de fusilli en garneer met Parmezaanse kaas en rucola.

Fotocredits: Honig

Wist je dat kiwi’s echt bomvol vitamine C zitten? Dat kunnen we nu wel gebruiken! Met deze smoothiebowl start jij je dag goed en boost je jouw weerstand!

Ingrediënten voor 1 smoothiebowl

2 Zespri Green kiwi
een flinke hand spinazie
150 g Griekse yoghurt 0% vet
½ el chiazaad
10 blaadjes munt (+ wat extra om te garneren)

Toppings
½ el chiazaad
handje amandelen, gehakt
½ el kokossnippers
1 kiwi, in plakjes

Benodigdheden
blender

Bereidingswijze

1. Schil de kiwi’s en snijd ze in blokjes. Doe deze blokjes in een bakje en bewaar in de vriezer, laat minstens 4 uur vriezen. Dit kan ook al de nacht van tevoren zodat het in de ochtend klaarstaat!
2. Doe de bevroren kiwi blokjes, Griekse yoghurt, spinazie, chiazaad en munt in een blender en draai tot een glad, dik mengsel.
3. Doe dit in een mooie kom en garneer met de toppings. Smakelijk!

Voedingswaarden
voor 1 persoon

Energie431,2 kcal
Vet20,5 g
Verzadigd vet4 g
Koolhydraten35,5 g
Vezels10,2 g
Eiwitten19,3 g
Zout0,2 g
Vitamine C255,3 mg

Fotocredits: Zespri

3 verrassende recepten om daar iets aan te doen!

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders de nummer 3 slechtste groente- en fruiteters van Europa zijn1. Slechts 18,1% komt aan de voorgeschreven dagelijks hoeveelheid van 250 gram groente en 2 stuks (200 gram) fruit. In de enquête ‘5 a day’ uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar haalden Denen de laagste score van 12,9% gevolgd door de inwoners van Zweden met 16,4%. Uit aanvullend onderzoek van DirectResearch2, in opdracht van Verse Oogst*, blijkt ook nog eens dat slechts 22% van de Nederlanders groente als startpunt neemt bij het bedenken van de avondmaaltijd. En daar kan natuurlijk iets aan gedaan worden!

Start je maaltijd vanuit de groente: #veggiesfirst

Als je koolhydraten of vlees(vervanger) als startpunt neemt voor je avondmaaltijd, dan blijft de groente een bijgerecht. Zo eet je al snel veel te weinig groente. De oplossing blijkt helemaal niet zo ingewikkeld: begin je maaltijd vaker vanuit de groente. #veggiesfirst dus! Zo weet je zeker dat je er voldoende van binnen krijgt en word je nog eens smakelijk verrast in de keuken. Met groente als basis zit je sowieso goed! Dus als je je avondmaaltijd bedenkt, bedenk dan eerst welke groente je wilt eten, en beslis daarna in welk gerecht je zin hebt. Curry, stamppot, een ovenschotel of een salade? Bepaal wat je daarbij nog meer nodig hebt (denk aan saus, koolhydraten, eiwitten en toppings) en klaar ben je!

Inspiratie voor vanavond met bloemkool, knolselderij of aubergine
Op zoek naar inspiratie voor vanavond? Begin dan met een #veggiesfirst recept! Om te laten zien dat groente als hero van de maaltijd echt fantastisch kan smaken, hierbij drie recepten met bloemkool, knolselderij of aubergine.

Bloemkool ‘fried rice’ met ei en geroosterde pinda’s

Perzische auberginestoof (Fesenjan) met walnoten, Basmati rijst en granaatappelpitjes

Knolselderij-aardappelstamppot met kruidige venkel en geroosterde hazelnoten

Nog meer inspiratie voor groente als basis? Kijk op verseoogst.nl

Het moet eerst nog zomer worden, maar toch kun je niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Helemaal wanneer je de hele familie versteld wilt laten staan van jouw geweldige kookkunsten!

Voorgerechten

Wil je niet al te lang in de keuken staan? Dan kun je voor het voorgerecht een soep maken, bijvoorbeeld een courgette- of paprikasoep. Of ga voor een speciale soep, zoals een geroosterde bloemkoolsoep of brie soep met spek. Wanneer je wel iets meer tijd hebt, of koken gewoon heel erg leuk vindt, kun je voor het voorgerecht ook iets meer uitpakken. Denk dan aan een carpaccio van kip, een hartige tompouce, een gevulde portobello, of gevulde vijgen uit de oven. Wil je helemaal uitpakken? Maak dan ook een tussengerecht. Zo kun je ravioli maken, of een pompoen- of rode bieten risotto. Zorg ervoor dat de porties van het tussengerecht niet te groot zijn. Zo blijft er nog voldoende ruimte over voor de gangen erna.

Hoofdgerechten

Er zijn heel veel lekkere kerstdiner recepten hoofdgerecht te vinden, dus er is keuze genoeg! Een eenvoudig maar wel heel lekker hoofdgerecht, is varkenshaas met portsaus. De saus kun je al een dag van tevoren klaarmaken, en de varkenshaas hoeft maar 5 minuten te worden gebakken. Serveer de varkenshaas met bijvoorbeeld aardappelkroketjes of sperziebonen met ham. Maar je kunt natuurlijk ook uitpakken met het hoofdgerecht door bijvoorbeeld te kiezen voor gebraden eend of een pork wellington met paddenstoelen en rozemarijn.

Nagerechten

Ook wat betreft nagerechten voor het kerstdiner is de keuze reuze. Ga bijvoorbeeld voor een kerst meringue krans die je van tevoren al kunt bakken. Zo hoef je de dag zelf alleen nog maar de slagroom te kloppen. Of voor een speciale cheesecake, bijvoorbeeld met salted caramel, of een stoofperen pavlova. Wil je het liefst zo makkelijk mogelijk? Dan kun je ook kant-en-klare chocolade lava cakejes kopen.

Pin It