Gezonde voeding

Weinig tijd, maar toch gezond eten? Zo doe je dat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gezond eten willen we het liefst allemaal, elke dag. Toch heb je door je drukke leven niet altijd tijd of zin om ‘s avonds nog lang in de keuken te staan. Je grijpt weer naar de ongezonde snacks of een snelle, niet hele voedzame maaltijd. Of erger nog, je bestelt maar weer een pizza of loopt even snel naar de snackbar om de hoek. Voor af en toe is dat natuurlijk prima, maar wordt dit teveel een routine dan kom je op den duur heel wat noodzakelijke voedingsstoffen tekort. Gezond eten is belangrijk voor een fit en sterk lichaam. Heb je geen privé kok in huis, dan moet je toch echt zelf aan de slag. Hoe kun je nu elke dag gezond eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan? Lees snel verder voor onze tips.

Planning is alles

Wanneer je niet teveel tijd in de keuken wilt doorbrengen dan is een goede planning alles. Maak in het weekend alvast een schema voor wat je elke dag gaat eten. Dat scheelt je heel wat kopzorgen doordeweeks, je hoeft dan niet elke dag opnieuw te bedenken wat je moet gaan klaarmaken. In het weekend kun je vaak nog wel de tijd vrijmaken om even in de keuken te staan. Je hebt dan niet een lange werkdag achter de rug. Bereid daarom het eten alvast voor, zover dat kan of kook meerdere porties van een gerecht (dat kost meestal niet meer tijd). Porties die je over hebt stop je in bakjes in de vriezer. Bijkomend voordeel van het van tevoren klaar maken van je maaltijden is dat je ook nog eens minder eten weggooit. Je bepaalt namelijk heel nauwkeurig wat je de komende dagen gaat eten en maakt zo nooit te veel klaar. 

Doe weekboodschappen

Bespaar jezelf veel tijd doordeweeks en doe je boodschappen in één keer. Kies een vast moment in de week, dit hoeft natuurlijk niet persé in het weekend te zijn en haal alles in huis wat je nodig hebt. Voor verse producten zoals fruit en groente kom je dan een paar dagen laten nog een keer terug, zodat ze ook vers blijven.

Ga voor snel en simpel

Is het je niet gelukt weekboodschappen te doen of je maaltijden voor te bereiden in het weekend? Zorg er dan voor dat je altijd gezonde basisproducten in huis hebt zoals volkoren pasta en couscous,  zilvervliesrijst, (zoete) aardappels en bijvoorbeeld tofu. In de vriezer kun je zakken groente kwijt. In de voorraadkast nog wat flessen tomatensaus en je hebt altijd een basis in huis om een gezonde maaltijd in elkaar te flansen. Het hoeft niet een hoogstaand driegangenmenu te zijn, als je maar voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt en de maaltijd lekker vullend is. 

Laat je maaltijden bezorgen

Ben je altijd druk en heb je na een lange werkdag geen tijd of zin om te koken? Dan kun je heel eenvoudig gezond eten bestellen. Een complete maaltijd die je alleen nog maar thuis hoeft op te warmen. Hoe handig is dat? Je kunt er ook voor kiezen om losse boodschappen te laten bezorgen, maar een hele kant-en-klare maaltijd is nog veel makkelijker én sneller. Bij kant-en-klaar denk je wellicht niet direct aan een gezonde maaltijd. Gelukkig zijn daar tegenwoordig hele goede opties voor. Je hoeft niet te koken en daarnaast eet je ook nog eens gezond. Het beste van twee werelden. 

Focus op groente

Wil je elke avond een gezonde maaltijd op tafel zetten, leg dan de focus op groente. Hiermee kun je alle kanten op. Je kunt ze namelijk wokken, stomen of koken. Ook gegrilde groenten of lekker uit de oven zijn ze altijd goed. Serveer daarnaast wat pasta of aardappels en je hebt binnen no-time een verse maaltijd klaar. Ook tijdens de lunch kun je eenvoudig meer groente verwerken. Beleg je boterham met hummus, tomaat en komkommer of maak een salade klaar.

Het is de tijd waard

Natuurlijk ben je vaak druk en heb je geen zin meer op naar de supermarkt te gaan en vervolgens nog te koken. Maar wil je ondanks dat wel gezond eten, dan moet je er toch een bepaalde tijd in investeren. Bovendien, gezond koken hoeft heus niet altijd lang te duren. Maak gebruik van handige tools zoals een keukenmachine voor een verse pastasaus of kies voor veel ovengerechten en laat de oven het werk voor je doen. Heb jij ondertussen weer tijd voor andere klusjes die nog nodig gedaan moeten worden.

.

Pin It