Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Afvallen met een eiwitdieet, hoe werkt het?

Eén van de populairste diëten van het moment is het eiwitdieet. Op deze manier kun je op efficiënte wijze vet verbanden, zonder de spiermassa aan te tasten. Ook is deze manier van diëten relatief makkelijk vol te houden, aangezien de meeste mensen die het eiwitdieet volgen geen last ondervinden van een ‘hongergevoel’. Wat is het eiwitdieet precies en hoe werkt het?

Wat is het eiwitdieet?

Wanneer je het eiwitdieet, ook wel bekend als het proteïnedieet, volgt dan probeer je de inname van koolhydraten zover mogelijk te beperken. Koolhydraten als rijst, pasta, aardappelen, alcohol en suikers zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor raakt je lichaam van slag en wordt het gestimuleerd om vet aan te maken. Naast het beperken van koolhydraten, stimuleert het eiwitdieet juist de inname van eiwitten. Deze zorgen namelijk voor vetverbranding zonder de spiermassa te verkleinen. Enkele voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten: vlees, vis, eieren, peulvruchten.

Wat zijn de voordelen van het eiwitdieet?

Het eiwitdieet is dus een ideaal dieet om op natuurlijke wijze af te vallen. Wat zijn nu de voordelen van dit dieet?

Snel én gezond

In tegenstelling tot veel andere diëten werkt het eiwitdieet relatief snel. Zo kun je in de eerste weken dat je het dieet volgt al gauw 2 of 3 kilo afvallen. En dat allemaal op een gezonde verantwoorde manier!

Goed voor je bloedsuikerspiegel

De filosofie achter het dieet is natuurlijk de stabiele bloedsuikerspiegel. Door het wegvallen van koolhydraten is je bloedsuikerspiegel veel constanter. Je krijgt vanzelf minder zin in zoetigheid, minder eetbuien en geen suikerdip!

Je verliest weinig tot geen spiermassa

Veel diëten gaan gepaard met minder eten. Het eiwitdieet niet! Met name de eiwitten blijven in je eetpatroon wat ervoor zorgt dat je spiermassa hetzelfde blijft. Wanneer je veel sport in de sportschool kun je ook eenvoudig je spiermassa vergroten in combinatie met het eiwitdieet.

Goed voor je darmen

Behoorlijk wat mensen hebben last van darmproblemen. In de meeste gevallen worden deze problemen veroorzaakt door koolhydraten. Wanneer je het eiwitdieet volgt (en dus weinig tot geen koolhydraten meer eet) zullen deze klachten afnemen. En in het beste geval zullen de darmklachten helemaal verdwijnen.

Lees ook: Handige afvaltips speciaal voor wielrenners!

Buikvet

De vervelendste (en gevaarlijkste) plek om overtollig vet te hebben is in de buikstreek. Wanneer je het eiwitdieet volgt zal dit vet als eerste verdwijnen!

Conclusie

Kortom, het eiwitdieet is een echte hype én dat is meer dan terecht. Deze innovatieve manier van diëten is gezond, leuk én verantwoord. Je zult afvallen, zonder spiermassa te verliezen. Ook zul je al snel resultaten zien. Heb jij het eiwitdieet al geprobeerd? We horen graag je ervaringen!

Geplaatst door