Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Afvaltips voor wielrenners

Heeft u dit jaar als doel om de Alpe D’Huez, de Mont Ventoux of de Tourmale fietsend te beklimmen? Dan zijn de onderstaande tips handig voor u om te weten!

Om uw doel dit jaar te kunnen bereiken is gewicht natuurlijk van groot belang. U kunt dan natuurlijk een online racefiets kopen bij mantel.com maar er zijn meerdere belangrijke factoren tijdens het klimmen van een berg.

Vaak wordt er gedacht dat er gewicht bespaart wordt door die mooie ultralicht wielset te kopen, maar niet alleen daarop kan gewicht bespaard worden. Ook heeft uw eigen gewicht invloed op het klimmen van de berg. Op welke manier kunt u dit het beste doen? Hieronder vindt u 10 tips om uw eigen gewicht aan te pakken.

10 Tips om af te vallen

 1. Creëer voor uzelf een realistisch doel. 1 Kilo van het menselijk vet staat gelijk aan 8000 kilocalorieën. Om binnen één week 1 kilo af te vallen, moet u 1100 kilocalorieën per dag verbruiken.
 2. Het is van belang om uw ‘goede dagen’ te tellen en niet alleen uw gewicht te volgen. Dit zijn dagen waarop u zich aan het dieet en de gezonde voeding gehouden heeft, zo blijft u zichzelf motiveren.
 3. Vervang vetten door koolhydraten in uw eetpatroon. Bij het sporten verbruikt uw lichaam voornamelijk koolhydraten en in vetten zitten 2x zoveel calorieën.
 4. Kijk naar het verbruik van de kilocalorieën. Het effect op het afvallen zal groter zijn wanneer u 1 uur lang een zware interval training doet, in plaats van 3 uur duurtraining.
 5. Train nuchter. Door een intensieve training stijgt uw adrenaline spiegel. Door de stijging van uw adrenaline spiegel heeft u gedurende en na de training minder of geen honger. Het is echter wel belangrijk dat indien u langer dan 1 uur traint, u na de training eet. Dit is goed voor een beter herstel en een conditietoename.
 6. Voorkom eten na 20:00 uur. De meesten komen aan in gewicht door na 20:00 uur nog te eten.
 7. Sla vlees 2 keer per week over. Het is van belang dat u niet meer dan 125 gram vlees per dag eet en niet vaker dan 5 keer per week. Dit heeft als reden dat er in vlees meer dan 30 procent vet zit. Goede vleesvervangers kunnen zijn: vis, ei, soja of bonen.
 8. Zorg voor een leven met regelmaat. Een leven met verschillende bed- en/of maaltijden, een tekort aan slaap, een gehaast patroon met eten en veel stress leiden ertoe dat u een sterker hongergevoel creëert.
 9. Eenvoudige kooktips zijn:
  • Bereid uw maaltijden in de oven;
  • Gebruik voor vlees een grillpan;
  • Doe de olie niet gelijk in de pan, maar gebruik eerst een eetlepel;
  • Bereid uw gerechten met kruiden als vervanger van saus;
  • Door kleinere borden en glazen te gebruiken, denken uw hersenen dat u meer eet;
  • Vermijd producten met meer dan 30 procent vet;
  • Drink een glas water voorafgaand het eten;
  • Nuttig uw maaltijden langzaam met kleine hapjes en veel kauwen, uw hersenen denken in dat geval dat u meer eet.
  • Gebruik voornamelijk vezelrijke producten als groente, fruit en volkoren voeding.
 10. Tel het aantal kilocalorieën die u op een dag nuttigt. Op basis van wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het tellen van uw kilocalorieën inname de meest succesvolle methode is om af te vallen.

 

Geplaatst door