Menu
Wielersport

Veilig wielrennen met deze 3 tips

Wielrennen

Met het mooie weer ziet u overal wielrenners. Net als hardlopen is wielrennen een sport die overal gedaan kan worden. Samen fietsen of alleen op pad, de mogelijkheden voor een sportief rondje zijn eindeloos. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met wielrennen. Op de racefiets bent u niet alleen heel snel maar ook kwetsbaar in het verkeer. Ik geef u hierbij 3 tips om veilig te wielrennen.

Ken de regels en signalen tijden het wielrennen

Wanneer u veel alleen fietst zult u er niet aan gewend zijn andere te informeren over tegemoet komend verkeer of een stoplicht. Gaat u met iemand of meerdere sporters fietsen dan is het handig om de meest voorkomende signalen te kennen. Roep ’tegen’ bij tegemoet komend verkeer, ‘stop’ wanneer jullie moeten stoppen bij een kruispunt, ‘vrij’ wanneer een kruispunt vrij is voor overgang en ‘pas op’ bij gevaarlijke obstakels in de weg zoals kuilen of drempels. Praat duidelijk en op een harde toon zodat iedereen kan horen wat er aan de hand is.

Stoppen bij een stoplicht

Zit u net lekker in uw tempo, komt er een rood stoplicht op uw route. Hoe verleidelijk het ook is om door rood te fietsen, doe dit niet! Vanwege uw vaak hoge snelheid ziet u verkeer niet aankomen en andersom zien automobilisten u ook niet. Heeft u echt zo veel haast om door rood te fietsen of kunt u even wachten? Stop altijd bij een rood stoplicht en probeer uiteraard niet om te vallen. U kunt het in en uit klikken van uw schoenen thuis oefenen zodat u op een veilige manier een voetje aan de grond kunt zetten bij een stoplicht.

Controleer uw materiaal

Materiaal pech kunt u niet altijd voorkomen maar u kunt wel uw racefiets regelmatig controleren of door een fietsenmaker laten nakijken. Zijn de banden nog goed? Is de ketting nog goed gespannen? Regelmatige checks van uw materiaal voorkomen verrassingen onderweg. Een kapotte band kan altijd gebeuren met fietsen, een klein plaksetje voor onderweg is geen overbodige luxe.

U bent kwetsbaar op de fiets en met de snelheden die op een racefiets gehaald kunnen worden moet u goed oppassen. Draag een goede helm, houdt u aan de verkeersregels en vergeet vooral niet te genieten van uw omgeving.