Menu
Gezondheid

Hoe gebruik je loophulpmiddelen op de juiste manier?

Loophulpmiddelen worden veel toegepast. De bekendste soorten zijn rollators, loopkrukken, wandelstokken en looprekken. Het laatste soort wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt. Moderne rollators zijn namelijk een goede vervanging. De loophulpmiddelen worden veel gebruikt maar niet altijd op de juiste manier. In dit artikel vind je een handige uitleg over een goed gebruik.

Rollators goed gebruiken

Voor een veilig gebruik, een goede lichaamshouding en zo min mogelijk inspanning, is het van belang om goed rechtop te lopen achter een rollator. Om dit te bereiken kan worden onthouden dat de voeten ter hoogte van de handvaten dienen te staan. Door rechtop te lopen, zal vergroeiing en rugklachten meer worden voorkomen. Ook kan de omgeving beter worden gezien, zoals naderend verkeer.

Ook de hoogte van de handvaten is van belang. Te hoog afgestelde handvaten kan voor klachten in de schouders zorgen en zorgt voor minder steun tijdens het lopen. Te laag afgestelde handvaten zorgt dat de gebruiker vaak krom gaat lopen. Het is zodoende van belang dat de handvaten ter hoogte van de polsen komen, wanneer de gebruiker met de armen langs het lichaam achter de rollator staat.

Voorbeelden van binnenrollators en gewone uitvoeringen vind je via de volgende link: rollators.

Rollators

Loopkrukken goed instellen

Een loopkruk gebruiken lijkt heel eenvoudig. Echter is het wel van belang dat de krukken goed staan afgesteld. Een te lange kruk zorgt namelijk voor opgetrokken schouders waardoor klachten kunnen ontstaan. Ook zal een te lange kruk er voor zorgen dat de gebruiker minder stabiel loopt.
Een te lage kruk zorgt er voor dat de gebruiker krom gaat lopen.
Een loopkruk instellen kan eenvoudig door de armen naast het lichaam te hangen. De kruk kan er vervolgens naast gezet worden. Het handvat dient ter hoogte van de pols te worden ingesteld.

De elleboogkrukken goed gebruiken

Niet alleen het instellen, ook een juist gebruik is van belang. Vanuit staande positie dienen de krukken gelijktijdig met het geblesseerde been naar voren te worden gezet. Het goede been kan vervolgens worden bijgesloten. Gebruik je één kruk? Dan kan deze aan beide kanten gebruikt worden. Afhankelijk van uw voorkeur. Meestal wordt de kruk gebruikt aan de kant van het geblesseerde been.

Bij het oplopen van een trap, kan het beste eerst het goede been op de trede worden gezet. Het geblesseerde kan vervolgens worden bijgesloten terwijl wordt gesteund op de kruk. Wordt de trap juist naar beneden gelopen, dan dient eerst de kruk en het goede been als eerste op de trede te worden gezet.

Meer informatie en voorbeelden vind je via de volgende link: loopkrukken.

Loophulpmiddelen kunnen veel ongemak voorkomen. Door een goed gebruik wordt het meeste voordeel bereikt en is de kans op vallen het kleinst.