Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Elektrisch roken gezond of schadelijk?

Elektrisch roken blijkt een zeer effectieve manier om te stoppen met roken. Niet zo verwonderlijk dus dat steeds meer mensen gaan vapen. Uit recent onderzoek is ook gebleken dat de helft van de e-rokers volledig stopt met gewoon roken. Maar is elektrisch roken nu wel zo gezond of is het toch schadelijk? En welke risico’s zitten er dan aan vast? In deze blog zetten we het even overzichtelijk voor je op een rij.

E-roken gezond?

Dat een vorm van roken echt gezond zou zijn, dat is natuurlijk een sprookje. Het blijft natuurlijk altijd een combinatie van bepaalde stoffen die je in je longen binnen krijgt. Elektrisch roken is een alternatief voor de gewone sigaret. Je krijgt er minder schadelijke stoffen mee binnen. Het RIVM meldt op haar site ook dat elektrisch roken minder schadelijk is dan gewoon roken. Maar niet roken is natuurlijk nog altijd de beste optie voor je gezondheid.

Onderzoek: 95% minder schadelijk dan roken

In Engeland is onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van e-roken. Daaruit bleek dat elektrisch roken 95% minder schadelijk is dan gewoon roken. Ben je een roker? Dan is elektrisch roken in ieder geval dus minder schadelijk dan gewoon roken. In totaal is elektrisch roken zo’n 700 keer minder schadelijk dan gewoon roken.

Ook is in Engeland onderzoek gedaan door het Britse Cancer Research. Dit onderzoek ging over de schadelijkheid van e-roken op lange termijn. Uit dit onderzoek bleek dat e-roken op lange termijn veel minder schadelijk is dan werd aangenomen.

Welke stoffen krijg je binnen?

E sigaret

Gewone sigaretten werken via verbranding. Daardoor krijg je koolmonoxide, stikstofoxide en teer binnen. En verder komen er tijdens de verbranding nog zo’n 4.000 andere toxische stoffen vrij zoals arseen, benzeen, methanol en ammoniak. Elektrische sigaretten bevatten propyleenglycol oftewel PG en wanneer je daarvoor kiest soms ook nicotine.

Sommige mensen krijgen een allergische reactie van PG. Het kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en een droge mond. Verder bevatten e-sigaretten wanneer je daarvoor kiest soms ook nicotine. De nicotine in e-sigaretten is daarbij vergelijkbaar aan de nicotine in nicotine pleisters of kauwgom. Verder kun je soms hoestbuien krijgen van e-sigaretten. Dit komt omdat in e-sigaretten in tegenstelling tot gewone sigaretten geen stoffen worden toegevoegd die het hoesten tegengaan. Dit hoesten verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

Sommige e-liquids hebben een zeer sterke smaakstof. Het is mogelijk dat deze net even te sterk is. Of je kunt ook verkeerd reageren op een bepaalde e-liquid. Kies in dit geval voor een ander type liquid.

Niet zelf experimenteren!!

De problemen met e-roken zijn vooral ontstaan doordat mensen zelf zijn gaan experimenteren. Zo werd er bijvoorbeeld THC en vitamine-E olie toegevoegd aan e-sigaretten. Ook werd er geprobeerd om de liquids te verbranden. Voor de veiligheid is het van groot belang om nooit te experimenteren met de vloeistoffen.

Koop je liquids bij officiële dealers en winkels

Er wordt aangeraden om de e-liquids alleen te kopen bij officiële geregistreerde dealers en nooit van straathandelaren. In sommige goedkope varianten worden soms andere stoffen toegevoegd zoals nitrosamine en formaldehyde. Kies voor e-liquids die goed getest zijn en die deze stoffen niet bevatten. In de webshop van roken.nl vind je bijvoorbeeld een groot aanbod met dit soort liquids.

Geplaatst door