Menu
Gokken

Wat zijn de (gezondheids)risico’s van gokken?

risico's van gokken

Sinds het begin van de coronacrisis zijn we massaal aan het gokken en beleggen geslagen. Uit onderzoek van het AFM blijkt dat maar liefst 2 miljoen huishoudens aan het beleggen zijn en dat de interesse in online gokken ook toeneemt.

Hoe aantrekkelijk geld inzetten met de kans om meer geld te verdienen, dus gokken, ook is; je moet weten dat het van invloed is op je gezondheid en de rest van je dagelijks leven. Wanneer je regelmatig gokt, is de kans groot dat je een gokverslaving ontwikkelt. Daar kleven allerlei vervelende risico’s aan.

Gokverslaving: wat is dat precies?

Om te weten wat de risico’s van gokken zijn, is het goed om eerst te weten wat een gokverslaving precies inhoudt en wanneer er sprake is van een verslaving. Er zijn namelijk genoeg mensen die met beleid kunnen gokken zonder dat hun dagelijks leven in het teken staat van dit ‘spelletje’. In het geval van een gokverslaving ben je lichamelijk en geestelijk afhankelijk van het ‘moeten gokken’. Bij zo’n verslaving is het moeilijk om te stoppen en komt het regelmatig voor dat je al je geld op dat moment moet stoppen in het gokspel.

Bij een gokverslaving beland je regelmatig in een soort roes waar je niet eenvoudig uit kunt komen. Het probleem hierbij is dat het allang niet meer om winnen gaat, maar om de kick die je krijgt van het gokken zelf. Daardoor wordt er een deel in je hersenen geprikkeld waardoor je die roes krijgt waar je je voor heel even goed door gaat voelen. Merk je bij jezelf dat je niet meer kunt stoppen met gokken en dat je geen controle hebt over je keuzes en vervolgens tóch gaat gokken? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent.

Waarom gokken zo verslavend is

Wat zo opvallend is aan gokken is dat niet iedereen gevoelig is om eraan verslaafd te raken. Dit hangt onder andere af van een aantal persoonlijke en maatschappelijke factoren. Zo zien de specialisten van verslavingsinstelling Hervitas bijvoorbeeld vaak dat mensen met een laag zelfbeeld of andere problemen gevoeliger voor gokken zijn dan mensen die dit niet hebben. Mensen die eenzaam zijn of die niet goed weten hoe ze met spanning in of uit het dagelijks leven om moeten gaan, worden sneller verslaafd aan gokken. Dat maakt gokken dus een soort vlucht.

Die roes waar we het eerder over hadden, zorgt ervoor dat ze hun dagelijkse problemen voor heel even vergeten. Natuurlijk helpt het ook dat je constant een (niet heel realistisch) vooruitzicht hebt op winst waarbij je grote geldbedragen kunt winnen. Maar: dat is niet de belangrijkste reden waarom gokken zo verslavend is. De grootste reden is de constante spanning waardoor je hersenen geluksstofjes aanmaken. Des te langer je bezig bent, des te meer tijd en prikkels je nodig hebt om die stofjes te voelen waardoor je maar door blijft gaan.

Grootste risico van gokken: geldproblemen

Ben je eenmaal verslaafd aan gokken dan is er geen gemakkelijke weg terug. Het grootste risico is dat je in de financiële problemen raakt. Des te meer geld je vergokt des te meer geld je nodig hebt om weer in die roes te komen en om weer die kick te krijgen. Daarom krijgen veel mensen die gokverslaafd zijn schulden waar ze maar moeilijk uit kunnen komen. Om uiteindelijk toch aan geld te komen, kiezen sommige mensen voor het criminele pad waar maar moeilijk uit te komen is.

Gokken zorgt voor sociale problemen

Daarnaast krijgen veel gokverslaafden te maken met sociale problemen omdat ze al hun tijd steken in gokken. Ze verwaarlozen vrienden en familie tot het moment dat ze niet meer terug kunnen en die vrienden en familie niets meer met ze te maken willen hebben. In het begin merk je daar misschien nog niet zoveel van, maar naarmate je langer gokt is de kans op sociale breuken enorm groot. Daar ga je ook geestelijk en zelfs lichamelijk last van krijgen.

Psychische en lichamelijke problemen door gokken

Door al die problemen met geld, sociale contacten en de drang naar het krijgen van een roes ga je automatisch minder goed in je vel zitten. Je geestelijke gezondheid wordt enorm aangetast. Ook dit zul je niet direct merken, maar pas na verloop van tijd wanneer je al wat langer aan het gokken bent. Je voelt je energieloos, down en je hebt geen zin om dingen te ondernemen. Hierbij kun je zelfs lichamelijke klachten krijgen omdat je minder goed voor jezelf kan zorgen. Bij een gokverslaving komen klachten als hoofdpijn, afvallen, zweten en maagpijn vaak voor.