Menu
Gokken

Dit doet voetbalwedden met het brein

De laatste jaren zijn steeds meer Nederlanders gaan beleggen en gokken. Uit onderzoek blijkt dat aan het einde van 2021 maar liefst 2 miljoen huishoudens in ons land aan het beleggen zijn geslagen.

Bij zowel beleggen als gokken wordt er vaak gesproken over de eventuele gevolgen ervan. Op zo’n manier omgaan met je geld wordt namelijk vaak enorm spannend gevonden. Wat voor invloed heeft zoiets op je brein? In dit artikel lees je meer over hoe gokken, en met in het specifiek verantwoord voetbalwedden, van invloed is op je hersenen.

Gokken zorgt voor de nodige spanning in hersenen en lijf

Als er in ieder geval iets zeker is dan is het wel het feit dat de onvoorspelbaarheid van gokken als heel spannend wordt ervaren. Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt het warmer en je wordt helemaal excited. Dat doet wat met je hersenen. Vaak wordt dit gevoel ook wel vergeleken met het gevoel wanneer je drugs of alcohol hebt gehad. In je brein wordt er namelijk niet zo heel veel onderscheid gemaakt. 

De spanning zorgt ervoor dat je brein een bepaald geluksstofje, namelijk dopamine, aanmaakt. Deze stof geeft je een fijn gevoel en kan ertoe leiden dat je alsmaar meer van dat gevoel wil voelen. Dat is een van de dingen wat gokken met je doet. Logischerwijs kan dit gevoel ervoor zorgen dat je verslaafd wordt aan gokken. Gelukkig is niet iedereen gevoelig voor verslavingen, maar de scheidingslijn is voor velen wel erg dun.

Hersenen worden actiever door gokken

Deze geluksstofjes komen niet zomaar vrij. Door het gokken op voetbal of iets anders worden bepaalde delen in je hersenen geactiveerd, namelijk de prefrontale cortex en het ventrale striatum. Je prefrontale cortex staat in directe verbinding met het limbisch systeem. Dat systeem is verantwoordelijk voor de verwerking van je geheugen en emoties. In combinatie met de activatie van het ventrale striatum zorgen je hersenen ervoor dat die stofjes vrijkomen en dat je alerter en actiever bent. 

Wat interessant is om te weten, is dat deze stofjes bij beginnende gokkers of bij recreatieve voetbalgokkers vrijkomen op het moment van winst. Professionals of mensen die verslaafd zijn, voelen dergelijke geluksgevoelens al wanneer ze denken dat ze winst aan het maken zijn. Dat is dus in de minuten vlak voordat ze gaan winnen. Hun hersenen zijn al meer ontwikkeld in het ervaren van dit geluksgevoel. Dit betekent ook dat je je hersenen als het ware kunt trainen. Des te meer je gokt, des te langer het duurt voordat dat gevoel ontstaat. Daarom wil een verslaafde vaak ook verder gaan op het moment dat dat eigenlijk niet slim is.

Je komt in een soort flow door gokken

Wetenschappelijk gezien is dat niet heel gek. Door het gokken en de drang naar dat fijne gevoel dat je soms krijgt bij het maken van winst kun je in een soort flow raken. In die flow ervaar je alleen maar de zoektocht naar dat fijne gevoel en kun je zelfs chagrijnig of boos worden wanneer je dat gevoel niet ervaart. Je voelt een soort drang naar dopamine. Die drang wordt alleen maar vervuld door nog vaker te gokken met als resultaat dat je verslaafd aan gokken wordt. Een gokverslaving kun je door verschillende aspecten bepalen, waaronder:

  • Snel en gemakkelijk verhogen van de inzet
  • Je hebt het gevoel dat je moet blijven gokken
  • Heb je een spel verloren? Dan wil je meteen verder spelen
  • Je bent snel geïrriteerd of zelfs boos
  • Al het geld dat je hebt, wil je in gokken of voetbalwedden stoppen
  • Je krijgt verstoorde relaties met de mensen om je heen
  • Slapen wordt lastiger, omdat je zo bezig bent met gokken
  • Je krijgt financiële problemen die je het liefste negeert.

Verandert gokken of voetbalwedden het brein?

Het is nog onduidelijk of voetbalwedden of gokken het brein daadwerkelijk kan veranderen. Feit is wel dat het voor een bepaalde tijd van invloed is op hoe je hersenen werken. Je hersenen reageren met de aanmaak van dopamine op de constante staat van spanning en emoties. Vervolgens duurt het steeds langer voordat je dat fijne gevoel voelt naarmate je meer gaat gokken. Op die manier put je als het ware je hersenen en de aanmaak van de geluksstofjes een beetje uit.

Één ding wat wel vaststaat, is in ieder geval dat het brein van een gokker er na enkele jaren anders uitziet dan de hersenen van iemand die niet gokt, blijkt uit deze longread van NPOkennis. Hierbij is echter niet duidelijk in hoeverre dat brein van de gokker al anders was voordat hij of zij begon met wedden of gokken. Er moeten jarenlange studies worden gedaan om hier enig bewijs van aan te kunnen tonen. Voor iedereen die interesse heeft in gokken of voetbalwedden geldt: zorg ervoor dat je altijd bezig bent met verantwoord voetbalwedden om zo én meer geld te kunnen verdienen én je lichamelijk en geestelijk goed te blijven voelen.