Menu
Kwaaltjes

Waar kan een plaswekker bij helpen?

Waar kan een plaswekker bij helpen

Schaamte, verdriet en vaak ‘s nachts wakker om de ouders te roepen voor hulp. De meeste kinderen die vanaf 7 jaar nog steeds bedplassen, zien vaak zelf ook in dat ze hier zo snel mogelijk vanaf willen en zijn dan ook op jonge leeftijd al gemotiveerd. Wanneer kindjes regelmatig in hun bed plassen, dan kan een plaswekker hiervoor de uitkomst bieden. Tezamen met een plasbroekje kan dit zorgen voor droge nachten. Hoe dit precies in z’n werk gaat? In dit artikel lees je meer over het gebruik van de plaswekker.

Wekreflex vanuit hersenen

De meeste kinderen worden overdag vaker en sneller zindelijk dan ‘s nachts omdat er overdag meer bewustzijn plaatsvindt. Het is namelijk van belang dat de hersenen een signaal afgeven van een volle blaas en dit vervolgens omzetten in een wekreflex. Wanneer dit niet op tijd wordt herkend, dan zal het kindje in bed plassen. Het kan zo zijn dat je kind een kleine blaas heeft of veel urine aanmaakt. Kortom, een vervelende situatie waar een plaswekker bij kan helpen. Ondanks dat een plaswekker geen wondermiddel is, kun je wel een plaswekker kopen als hulpmiddel voor een effectieve training. Je kunt deze wekker inzetten samen met een beloningssysteem. Wanneer het kindje droog blijft in de nacht, kun je dit aanvinken in de kalender. Zo zijn er nog talloze andere opties om samen met je kindje een oplossing te vinden voor dit probleem. 

Gebruik van plaswekker

Gebruik van plaswekker

Zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen, kan een plaswekker dus helpen bij zindelijkheidstraining. Om hiermee te starten kun je eerst samen met je kind de wekker klaarzetten. Vertel hierbij wat de bedoeling is en vertel dat er een wekker af zal gaan om jou te waarschuwen dat je moet stoppen met plassen. Het is daarbij belangrijk dat de wekker wordt uitgezet, het ondergoed wordt uitgetrokken en met een droog broekje de wekker weer wordt aangezet. Naast een plaswekker kan je ook kiezen voor een plasbroekje. Een plas- of sensorbroekje signaleert de eerste druppels urine, waardoor het plaswekker alarm af gaat. Het kan nieuw, eng en verdrietig zijn en daarom goed om er de eerste paar keren je kindje hierin te ondersteunen.

Resultaten na aantal weken

Het is bij ieder kind verschillend hoelang het duurt voordat ze uit zichzelf wakker worden bij een volle blaas. Dit gebeurt vaak na een paar weken, maar er kan ook een langere tijd overheen gaan. Vaak wanneer een kindje twee weken achter elkaar droog slaapt, dan kun je het eens proberen zonder plaswekker. Het is daarbij goed om de plaswekker niet meteen weg te doen, want het kan altijd voorkomen dat je kindje toch weer in bed plast. Dit is helemaal oké, want je kindje doet dit niet expres. Blijf positief en moedig je kindje aan om droog te blijven. Is je kindje al 4 weken droog, 2 weken met plaswekker en 2 zonder? Dan is je kindje (hoogstwaarschijnlijk) van het bedplassen af. Missie geslaagd!