Menu
Kwaaltjes

Dit zijn de nadelen van warm en vochtig weer

De lente staat voor de deur en is zelfs al een beetje begonnen. Wat is het heerlijk om na een winter vol bewolking en regen weer lekker naar buiten te kunnen en te genieten van de zon. Hoewel de temperaturen nu natuurlijk nog niet heel hoog zijn, kan dat er over een paar weken al weer heel anders uitzien. Krijgen we weer zo’n tropisch warme zomer als 2 jaar geleden? De warmte en zon doen veel mensen goed. Al is niet iedereen daar wellicht even blij mee. Hogere temperaturen brengen ook weer nadelen met zich mee. We krijgen namelijk weer sneller last van zweetvoeten en de daarbij behorende geur. Maar er zijn nog meer vervelende kwaaltjes die komen kijken bij hoge temperaturen. Waar moet je op letten en wat kun je er tegen doen? 

Zweetvoeten en nare luchtjes

Warm weer betekent automatisch ook meer zweten. En meer zweten betekent dan vaak weer vervelende luchtjes. Overmatig zweten heeft niet altijd te maken met warmte, maar speelt er wel degelijk een rol bij. Nu de zon weer meer schijnt, gaan we ook weer meer naar buiten. Wanneer je niet goed ademende schoenen draagt, kan dat zorgen voor zweetvoeten. Zeker bij warmte voelen de bacteriën die zweetvoeten veroorzaken zich thuis. En laten die bacteriën nou net zorgen voor de onaangename geur. Niet de ideale combinatie dus. Maar wat te doen tegen voetengeur? De juiste schoenen kunnen hierbij al een grote rol spelen. Wanneer de warmte niet weg kan, blijven de bacteriën lekker zitten. Goede ademende schoenen zijn dus van belang. Bovendien moet je de schoenen regelmatig laten luchten en is het verstandig om je schoeisel zo veel mogelijk af te wisselen, zodat ze weer kunnen ´herstellen´. Was je voeten regelmatig en houdt ze schoon en vooral droog. 

Slechte nachtrust 

Slapen in de hitte is een probleem. Normaal gesproken daalt de temperatuur ‘s avonds flink, maar tijdens een hittegolf kan de warmte ‘s nachts in de slaapkamer blijven hangen, soms tot wel 25 of 30 graden. Het blijft dan zo warm dat het niet meer afkoelt. Iedereen herkent het dan ook vast wel dat je van de hitte niet mee weet hoe je moet slapen. Alles op je huid voelt al te warm en de lakens voelen plakkerig op je lijf. Geen ideale slaapomstandigheden. En dat terwijl slaap zo ontzettend belangrijk voor je is. Je lijf krijgt op deze manier dan ook geen kans om zich te herstellen. De enige manier om de temperatuur in huis echt goed af te koelen is door middel van een airco. Maar een airco is prijzig en dus niet voor iedereen weggelegd. Hoe zorg je ervoor dat je de hitte zoveel mogelijk buiten houdt? Houd overdag alle ramen deuren gesloten. Laat gordijnen het liefst ook dicht en maak gebruik van een zonnescherm als je dat hebt. Zodra de zon weg is, zet je alles weer open zodat je huis kan doorluchten. Verder is het soms overleven en is het fijn om bijvoorbeeld een nat washandje te gebruiken om af te koelen. 

Weinig concentratie

Dat warmte een slechte nachtrust tot gevolg heeft is dus wel duidelijk. Maar door het slaaptekort heb je ook meer moeite om je te concentreren. Houdt daar dus rekening mee wanneer je bijvoorbeeld het werk bent. Zorg voor een zo koel mogelijke plek en neem wat vaker pauze dan dat je normaal gesproken zou doen. Je lichaam moet bijkomen van de prestatie die hij aan het leveren is. Het belangrijkste is om gedurende de dag goed gehydrateerd te blijven. Dit doe je door voldoende water te drinken. Door de warmte verlies je veel vocht en dat moet je weer aanvullen. Houd dus de hele dag je waterfles gevuld en in de aanslag. 

Zwetend op je werk

Hoewel we de laatste 2 jaar natuurlijk voornamelijk thuis hebben gewerkt, zal dat het komende jaar misschien wel weer heel anders worden. Thuis werken in de hitte is ook absoluut geen pretje, maar dan hoef je in ieder geval geen rekening te houden met collega’s om je heen en hoef je niet bang te zijn dat andere mensen last hebben van jouw geur. Hoe kom je een dag op kantoor door zonder alleen maar bezig te zijn met de warmte? Kies in ieder geval voor de juiste soort kleding. Kies voor ademende stoffen zoals linnen of katoen. Onder een overhemd kun je bijvoorbeeld een shirt dragen dat snel droogt. Er bestaan zelfs speciale anti-zweet t-shirts met speciale pads in de oksel, om zweten en geurtjes te voorkomen.