Menu
Kwaaltjes

De komst van hooikoorts

De lente, het zonnetje schijnt, de bloemen staan in bloei en ook de dieren laten zich na een lange winterslaap weer zien. Het perfecte weer om lekker van de natuur te genieten. Helaas nemen de hooikoortsklachten in de lente ook toe. Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen en struiken. Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem. Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel. Het gaat hierbij om pollen van planten die hun stuifmeel via de wind laten verspreiden. Planten die door insecten bestoven worden hebben pollen die te zwaar zijn om door de wind te worden verspreid.

Hooikoortsseizoen
Hooikoortsklachten zijn het sterkst in het bloeiseizoen van grassen en windbestuivende planten. Dit loopt van februari tot september.
Hooikoorts heeft niets met hooi of koorts te maken. De meeste klachten van hooikoorts ontstonden tijdens de hooiseizoen, vandaar de naam hooikoorts.
10% tot 20% van alle Nederlanders heeft wel eens last van hooikoorts. Veel mensen krijgen tussen hun 15e en 25e levensjaar te maken met hooikoorts. De klachten worden minder naarmate je ouder wordt. Het komt dan ook zelden voor dat iemand die ouder is dan 40 jaar nog last heeft van hooikoorts.

Oorzaken
Hooikoorts is in de meeste gevallen genetisch bepaald. Wanneer je beide ouders geen hooikoorts hebben, heb je zelf maar 10% kans om dit toch te hebben. Heeft één van je beide ouders hooikoorts, dan heb je als kind 50% kans en op het moment dat beide ouders hooikoorts hebben, dan heb je zelfs 90% kans om hooikoorts te hebben. Het is echter niet enkel genetisch aangelegd. Ook luchtvervuiling kan bijdragen aan hooikoorts. Een andere mogelijk oorzaak voor hooikoorts is je manier van leven. Mensen die te weinig in contact komen met ‘vuil’, kunnen sneller last krijgen van hooikoorts.
Hooikoorts is niet iets dat in één keer ontstaat. Je slijmvlies raakt in de loop van de jaren steeds gevoeliger, totdat de maat vol is en er allergische reacties ontstaan.

Symptomen en klachten
De ernst van de hooikoortsklachten is afhankelijk van het aantal stuifmeelkorrels in de lucht. Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar bij langdurige klachten kan een beschadiging van het neusslijmvlies optreden die moeilijk herstelt. Onderstaande klachten kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd voorkomen.

– Oogklachten; Bij oogklachten jeuken de ogen, voelen ze branderig aan en tranen ze voortdurend. De oogleden zijn gezwollen, het oogwit is rood en mens is overgevoelig voor licht
-Mond-, keel- en longklachten; De klachten uiten zich in jeuk, een droog, branderig gevoel in de keel, een droge irriterende hoest, jeuk gehemelte, kortademigheid of een piepende ademhaling. Ook astma kan ontstaan.
-Huidklachten; Opzwellingen van mond en gezicht en netelroos (jeukende rode huidbulten).
-Neusklachten; Het neusslijmvlies kan gezwollen raken en er ontstaat een branderig en jeukend gevoel, waardoor niesbuien ontstaan, held, dun vocht uit de neus, dat later verandert in taai en soms gekleurd slijm. De afvoer van de neusbijholtes naar de neus raakt vaak verstopt. Dit veroorzaakt een vol gevoel in het hoofd en hoofdpijn hebt tussen de neusrug en de ogen.

Medicatie en hulpmiddelen
Hooikoorts is niet te genezen. Wel kunnen de klachten vermindert worden. Bij langdurig aanhoudende klachten is het verstandig om een arts te raadplegen.
Er zijn diverse medicijnen op de markt die erop gericht zijn om de klachten die gepaard gaan met hooikoorts onder controle te krijgen. Zo is er onder andere Allerfre, die ervoor zorgt dat je 24 uur lang beschermd bent tegen vervelende klachten als gevolg van je allergie. A. Vogel Pollinosan gaat de allergische reactie die door hooikoorts ontstaat tegen.
Een andere vorm van behandelen is vaccinatie (immunotherapie). Via inenting wordt je minder gevoelig gemaakt voor allergenen. In het eerste jaar van de behandeling nemen de symptomen al af.

Tips
– Heeft u last van uw ogen? Probeer niet in uw ogen te wrijven, dit maakt het alleen maar erger
– Draag een zonnebril om uw ogen te beschermen tegen rondzwervend stuifmeel.
– Vermijdt het contact met andere specifieke prikkels ( o.a. temperatuurwisselingen, tocht, afkoeling, chloor, ammoniak, parfums, sprayvloeistoffen, insecticiden en tabaksrook) zoveel mogelijk.
– Heb je veel klachten, blijf dan bij droge en winderige dagen zoveel mogelijk binnenshuis en hou de deuren en de ramen gesloten of plaats horren.
– Train bij voorkeur niet op droge, zonnige en winderige dagen. Als dat toch niet anders kan, train dan bij voorkeur ‘s ochtends vroeg of na een regenbui.