Menu
Zwangerschap

Striae proberen te voorkomen tijdens uw zwangerschap

Elke vrouw kent het wel, striae. Wanneer wij vrouwen zwanger worden krijgen we vaak ook striae. Dit wordt ook wel zwangerschap striae genoemd.

Striae ontstaat doordat uw huid sneller groeit dan dat dit aankan. Dan wordt het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken en ontstaan er blauw-rode lijntjes. Dit ontstaat bij een zwangerschap doordat de huid rond uw buik ineens in een vrij korte periode uitrekt en niet iedere huid is elastisch genoeg om dat bij te houden. Ook bij de borsten kan dit voorkomen, de borsten zwellen op om straks borstvoeding te gaan geven. Zwangerschap striae op en rond de heupen komt omdat u daar extra vetreserves op gaat slaan tijdens de zwangerschap.

Maar hoe kunt u het nou voorkomen bij uw zwangerschap? Of in ieder geval dat het minder is dan wanneer u er niks aan zou doen.

  • Stimuleer de bloedcirculatie door wisseldouches te nemen (warm/koud) zodat het onderhuidse bindweefsel en de huid soepeler en rekbaarder worden. Let op! Geen enorme temperatuurverschillen gebruiken, dit is niet goed voor de baby. Douche ook niet te heet.
  • Masseer de huid door kleine stukken huid te pakken en die omhoog te trekken. Na het oprekken kunt u dan uw buik (of ander lichaamsdeel) insmeren met een verzorgende crème. Een tip: scrub van tevoren de dode huidcellen er eerst af; de crème kan dan beter in de huid trekken.
  • Als de huid erg gespannen aanvoelt kunt u door middel van een stevige bh en/of een buikband de huid ondersteunen.
  • Er zijn ook vrouwen die zweren bij Vitamine E. Deze vitamine is goed voor de bloedtoevoer en dus ook voor de gezondheid van uw huid. U kunt het als crème gebruiken maar er zijn ook capsules beschikbaar.
  • Tegenwoordig zijn er naast deze eeuwenoude middeltjes ook veel oliën en crèmes op de markt die beweren dat ze striae helpen verminderen. Er is helaas nog geen definitief bewijs voor gevonden dat deze middelen ook echt werken, hoewel er wel veel vrouwen zijn die zeggen dat bio-oil helpt.