Menu
Zwangerschap

De do’s en don’ts tijdens de zwangerschap

Wat mag je nou wel en niet eten tijdens de zwangerschap? Zijn er nog meer dingen waarop je moet letten als je zwanger bent? Moet ik nu eten voor twee? Typisch vragen die zwangere vrouwen zichzelf afvragen. Via internet even googlen en rondsnuffelen op zwangerschapsforums. Die zegt dit en die beweert het tegenovergestelde.

De verloskundige zal tijdens je eerste of tweede afspraak al het één en ander vertellen wat je beter wel en beter niet kunt eten en doen. Ook zul je uit je directe omgeving, zoals je familie en collega’s al wel wat goedbedoelde adviezen te horen krijgen. Om één en ander duidelijk in een overzicht te hebben vindt u hieronder een lijstje met tips:

Foliumzuur en vitamine D
Gezond eten tijdens de zwangerschap is noodzakelijk. Het is niet nodig om voor twee te eten! Tijdens de zwangerschap moet je wel extra vitamine D en foliumzuur nemen. Vitamine D neemt calcium beter op en kan gebruikt worden wanneer je 3 maanden zwanger bent. Extra calcium zorgen voor sterke botten bij je baby! Foliumzuur gebruik je tot 4 maanden zwangerschap. Foliumzuur verkleint de kans op bijvoorbeeld en open ruggetje. Foliumzuur kun je al innemen zodra je van plan bent zwanger te worden.

Stoppen met roken
Als je rookt heeft je kind meer kans op een laag geboortegewicht, vroeggeboorte, klompvoetje,  astma en andere ziektes. Het is belangrijk dat je stopt als je nog rookt, en ook dat je partner/huisgenoten stoppen met roken. Je kan je huisarts om hulp vragen mocht dit niet lukken.

Alcohol en drugs
Het gebruik van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap is echt uit den boze! Je kind kan voorgoed een aandoening krijgen hierdoor. Ook dat ene glaasje kun je beter vermijden. Bij elke druppel alcohol breng je je baby in gevaar. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap vergroot de kans op de volgende verschijnselen: laag geboortegewicht, achterstand (zowel geestelijk als lichamelijk), gedragsproblemen.

Medicijngebruik
Alles wat in jouw bloed terechtkomt, komt ook bij de baby terecht. Wees dus extra voorzichtig! Wanneer je zwanger bent en je krijgt medicijnen voorgeschreven, geeft dit dan altijd aan bij je arts en apotheker. Ook bij een simpel huis-tuin-en keukenmiddeltje van de drogist kun je beter vermelden dat je zwanger bent en vraag of de medicijnen schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht. Vraag het desnoods aan de verloskundige, die weet het bijna altijd!

Snoepen
Van snoepen is niet echt bekend dat dit schadelijk kan zijn voor de baby. Sommige onderzoeken beweren dat veel snoepen de kans op een open ruggetje verviervoudigt.

Seks
Seks tijdens de zwangerschap is niet verboden, behalve bij gebroken vliezen en bij bloedverlies.

Op reis
Vliegen tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk. De reden waarom verschillende maatschappijen zwangere vrouwen niet aan boord willen is uit eigen belang, stel de bevalling komt op gang dan zijn ze genoodzaakt een tussenlanding te maken, wat uiteindelijke veel geld kost.

Wanneer je met de auto reis is het verstandig af en toe een stukje te gaan lopen.

Sauna
Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap wordt het afgeraden naar de sauna te gaan. Dit omdat de verhoogde temperatuur kan zorgen voor bepaalde geboorteafwijkingen.

Haar verven
Verf je haar liever niet tijdens de zwangerschap! Er zitten namelijk schadelijke stoffen in haarverf die schadelijk kunnen zijn voor het zenuwstelsel van je kind.

Zonnen (onder de zonnebank)
Voor de baby kan het niet echt kwaad, maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen en de zon 9 maanden vermijden! Voor jezelf is de zon wel “gevaarlijk”. Je kan er namelijk een zwangerschapsmasker van krijgen: bruine vlekken in je gezicht of decollete. Deze vlekken verdwijnen heel langzaam en bijna nooit 100%.

Autogordel
De autogordel zit misschien niet fijn om je dikke buik, maar doe hem altijd om!

Bron: Allesoverkinderen.nl