Menu
Gebit

Tips voor gezonde en witte tanden

Een mooie witte glimlach, wie wil dat nou niet? Er zijn genoeg manieren om je tanden wit te houden of witter te maken. Je moet er wel goed op letten welke producten je gebruikt. Als je de verkeerde producten gebruikt, kan je je tanden beschadigen.

Tip 1: Dagelijkse verzorging

Je tanden dagelijks goed verzorgen, is ontzettend belangrijk. Je moet je tanden 3 keer per dag poetsen en 1 keer per dag flossen. Hiermee voorkom je tandplak en gaatjes. Poets minimaal 2 minuten lang je tanden. Wat veel mensen vergeten is het tandvlees te poetsen. Het poetsen van tandvlees voorkomt vervelende ontstekingen. Een tandenborstel komt niet bij alle plekken in je gebit en daarom moet je ook dagelijks flossen. Flossen zorgt ervoor dat de restjes tussen je tanden worden weggehaald.

Tip 2: Dagelijkse gewoontes weglaten

Sommige dagelijkse gewoontes kunnen schadelijk voor het gebit zijn. Een van die gewoontes is koffie drinken. Koffie is echt een no-go voor je tanden. Roken is een andere dagelijkse gewoonte die je beter kan laten als je mooie tanden wilt houden. Nicotine verhoogt het risico op ontstekingen in het tandvlees en het tast de kleur van je gebit aan.

Tip 3: Bezoek je tandarts regelmatig

Het beste voor je gebit is om je tandarts jaarlijks te bezoeken. Tijdens een jaarlijkse controle verwijdert de tandarts tandsteen, controleert hij je gebit op gaatjes en controleert hij de conditie van je tandvlees. Verder kan de tandarts je vertellen of je je tanden wel goed poetst, of je wel de juiste tandpasta voor je gebit gebruikt en of je goed je tanden flost.

Tip 4: Tanden bleken

Je tanden bleken kan op twee verschillende manieren: zelf tanden bleken of het door een professional laten doen. Als je het zelf doet, zorg er dan voor dat je de juiste middelen gebruikt. Als je niet de juiste middelen gebruikt dan kan het bleken alleen maar meer schade aan je tanden veroorzaken. Middelen die je gebruikt om zelf je tanden te bleken, moeten zijn goedgekeurd voordat ze op de markt komen.

Tip 5: Voeding 

Een aantal voedingsproducten kunnen goed zijn voor je gebit. Een voorbeeld daarvan is calciumrijke voeding. Calcium zorgt ervoor dat je tanden en kiezen goed blijven en dat het gebit beter bestand is tegen gaatjes. Calciumrijke voedingsproducten zijn bijvoorbeeld amandelen, witte bonen, sinaasappels of broccoli. Sommige kruiden kunnen ook helpen je gebit gezond te houden. Bepaalde kruiden, zoals basilicum, kurkuma, salie of kruidnagel bestrijden namelijk bacteriën op je tanden en in je tandvlees. 

Samengevat zijn er verschillende manieren om te zorgen dat jouw tanden mooi en wit blijven.