Menu
Gebit

Slecht gebit, wat doe je er aan?

Of het nu door genen of angst voor de tandarts komt: niet iedereen is gezegend met een gezonde mond. Gelukkig weet een specialist met haast elk gebit wel raad. Dus waar je ook mee worstelt, met een passende zorgverzekering is een flitsende glimlach betaalbaar en binnen handbereik.

Gaatje of ontsteking

Voor één of meerdere gaatjes kun je meestal bij je tandarts terecht. Vaak wordt het probleem verholpen door de bacteriën uit de gaatjes te boren. Dat voorkomt ook verdere complicaties. Bij ontstoken tandvlees kan de tandarts je tips geven voor het onderhouden, poetsen en verzorgen van je tanden.

Tip: Tandheelkundige zorg wordt bijna nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Sluit daarom tijdig een passende tandverzekering af zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan en met een gerust hart de tandartspraktijk binnenwandelt.

Ontbrekende tand(en)

Als je een rottende tand of kies hebt of als de zenuw ernstig ontstoken is, moet deze meestal getrokken worden om te voorkomen dat de hele mondgezondheid eronder lijdt. Een tandtechnicus vervangt de ontbrekende tanden door kronen, bruggen of een andere soort implantaten. Doordat de kleur en vorm van de implantaten goed aansluit op de rest van je tanden, zie of voel je het verschil nauwelijks.

 Tandbeschadiging en -verkleuring

Bij een gebroken, beschadigde of ernstig verkleurde tand kunnen facings en kronen een uitkomst bieden. De tandarts schuift de facing als een soort ‘kapje’ over de tand. Voor kiezen worden kronen gebruikt. In bepaalde gevallen van tandverkleuring kan de tandarts voorstellen om met een professionele bleekbehandeling de tanden meerdere tinten op te lichten.

Tips voor een gezonder gebit

Tips voor een gezonder gebit

Smoor gebitsproblemen in de kiem met de volgende tips:

 Poets je tanden twee keer per dag en het liefst elektrisch. Doe dit aandachtig en twee minuten lang.

  • Gebruik tandpasta met fluoride om gaatjes te voorkomen.
  • Gebruik ook dagelijks tandenstokers of ragers om de ruimte tussen je tanden te reinigen.
  • Bloedend tandvlees? Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies en poetsinstructies.
  • Ga tweemaal per jaar op controle bij de tandarts en mondhygiënist – ook als je geen klachten hebt. Zo ben je er op tijd bij in het geval van gaatjes, ontstoken tandvlees of andere beginnende gebitsproblemen en kunnen grote ingrepen worden voorkomen.
  • Voorkom tandverkleuring door – waar mogelijk – rode wijn, koffie, thee en sigaretten te laten staan.