Gebit

7 tips voor wittere tanden in 2020

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

We willen allemaal wel zo’n woest aantrekkelijke, stralende witte glimlach. Tanden zijn helaas erg gevoelig voor invloeden van buitenaf, dus liggen gele tanden snel op de loer. Wil jij wittere tanden in 2020? Met deze 7 tips gaat dat lukken.

1.Stop met roken

Een nieuw jaar markeert goede voornemens, waar stoppen met roken er vaak een van is. Laat dat nu net een van de slechtste dingen voor je gebit zijn. De nicotine en andere slechte stoffen zorgen ervoor dat je tanden verkleuren. Het kan niet alleen voor gele of bruine tanden zorgen, maar ook bijvoorbeeld ontstekingen en mondkanker veroorzaken. Hoe langer je rookt, hoe meer je tanden verkleuren. Stoppen met roken heeft nog tig andere voordelen, dus misschien is dit wel een mooi moment om er een punt achter te zetten.

2.Goed poetsen

Het ligt voor de hand, maar goed poetsen is essentieel voor wittere tanden. Poets het liefst twee à drie keer per dag, vaker is niet nodig (en kan zelfs slecht zijn). Zorg ervoor dat elke poetsbeurt minstens twee minuten duurt, alleen dan kun je je tanden echt goed schoonmaken. Let op: poets nooit meteen na het eten, want dan heb je kans dat je de beschermlaag van je tanden wegpoetst. Wacht altijd minstens een uur.

Het is niet alleen belangrijk hoe vaak en hoe lang je poetst, maar ook hoe. Met een elektrische tandenborstel heb je meteen de goede poetsbeweging te pakken. Bovendien komt het op plekken waar een normale tandenborstel niet komt en verklein je de kans op te hard poetsen. Een elektrische tandenborstel is misschien iets duurder dan de normale variant, maar het is het geld absoluut waard. Naast je tanden moet je ook altijd je tong mee poetsen, want daar zijn de meeste bacteriën te vinden. Poets zowel vooraan als achter op de tong. Hier bestaan speciale tongschrapers voor, maar een tandenborstel voldoet ook prima.

3.Gebruik flosdraad en/of tandenstokers

Hoe goed je ook poetst, je hebt altijd kans dat er restjes tussen je tanden blijven zitten. Door te flossen kom je bij plekken waar een tandenborstel niet bij kan. Gebruik daarvoor flosdraad en/of tandenstokers. Probeer er een gewoonte van te maken om dit dagelijks te doen, het liefst ’s avonds na het tanden poetsen.

4.Ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist

Sla jij een tandartsbezoek ook regelmatig over? Het is misschien niet altijd even plezierig en het kan soms onnodig lijken, maar het is echt het beste voor je tanden om elk halfjaar naar de tandarts te gaan. De kans op problemen wordt zo veel kleiner. De tandarts controleert je gebit én maakt het grondig schoon, zodat je tanden en tandvlees gezond blijven.

Ga daarnaast ook regelmatig naar de mondhygiënist om je te wapenen tegen tandplak en tandsteen. Een mondhygiënist kan je bovendien adviseren op het gebied van wittere tanden.

5.Let op wat je eet en drinkt

Als je wittere tanden wilt, kun je je voedingspatroon hierop aanpassen. En dan gaat het vooral om dingen laten staan. Koffie, rode wijn, frisdrank en snoepgoed zorgen er allemaal voor dat je tanden verkleuren. Wil je toch graag frisdrank drinken? Gebruik dan een rietje.

Gelukkig bestaat er ook voeding die je tanden witter maakt. Voor een stralende witte glimlach eet je knapperige groenten, aardbeien, appels, kaas, noten melk of yoghurt. Als je graag thee drinkt, kies dan voor groene thee en laat de suikerklontjes staan.

6.Drink water na iedere maaltijd

Heb je toch gezondigd en genoten van een van de eerdere genoemde ‘verboden’ etens- of drinkwaren? Drink dan een glaasje water. Het is sowieso goed om na elke maaltijd water te drinken. Zo spoel je de etensresten weg, waardoor er minder bacteriën in je mond blijven zitten en je tanden minder snel worden aangetast. Een glaasje water is bovendien voor je algemene gezondheid altijd een goed idee.

7.Laat je tanden bleken

Als je denkt dat er echt geen hoop meer is om op natuurlijke wijze wittere tanden te krijgen, kun je je tanden laten bleken. Het resultaat blijf je zo’n twee jaar zien, afhankelijk van wat je eet, drinkt en of je rookt.

Je kunt zowel thuis aan de slag gaan met een tandenbleekset of het bleken door de tandarts of een specialist laten doen. Laat je vooraf goed informeren, want sommige bleekbehandelingen beschadigen je tanden juist.

.

Pin It