Menu
Gebit

Waarom kiezen voor tand implantaten?

Implantaten

Uw glimlach en uw tanden bepalen een groot deel van uw uiterlijk. Het kan voorkomen dat sommige tanden niet meer te redden zijn en getrokken moeten worden. Tanden of kiezen missen is lastig en kan er soms vervelend uit zien. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om uw gebit weer volledig te maken. Tand implantaten zijn een oplossing om een missende tand op te vullen maar waarom zou u hier voor kiezen?

Waarom tand implantaten?

Tand implantaten worden ingezet om ontbrekende tanden te vervangen. Het voordeel is dat een implantaat alleen het probleem gebied aanpakt. U hoeft niet gelijk een heel vervangend gebit waardoor de ingreep een stuk kleiner is. Implantaten gaan lang mee en zien eruit als een echte tand waardoor het in veel gevallen andere mensen helemaal niet opvalt dat het niet uw eigen tand of kies is. Implantaten worden zo gemaakt dat ze uw echte tanden kunnen vervangen, het voordeel hiervan is dat uw kaak en bot niet gaat veranderen en daardoor de rest van het gebit ook geen kans krijgt om te verplaatsen.

Hoe worden tand implantaten geplaatst?

Een tand implantaat is een veel voorkomende behandeling bij tandartspraktijken. Het kan ook voorkomen dat uw tandarts u doorverwijst naar de kaakchirurg. Een kaakchirurg kan bij ingewikkelde behandelingen of moeilijk bereikbare plekken net wat meer doen. Wanneer uw tand of kies is getrokken moet het bot en het tandvlees eerst goed helen. Een implantaat is een kunstwortel die er uit ziet als een soort schroef. Deze schroef wordt in uw kaak geboord op de plek waar de originele wortels hebben gezeten. Na het plaatsen van de implantaat moet u eerst goed herstellen. Het herstellen van het plaatsen van de implantaat kan 12 weken duren. Na de herstel periode moet de kroon op de implantaat worden geplaatst. De kroon is de uiteindelijke tand die voor de buitenwereld zichtbaar is.

De voor en nadelen

De voordelen van een tand implantaat zijn: het ziet er natuurlijk uit, de implantaat blijft goed op zijn plek zitten waardoor u normaal kunt eten, het is een veilige behandelmethode. Uiteraard heeft elk voordeel zijn nadeel. De nadelen zijn: Er moet voldoende kaakbot zijn om de implantaat te kunnen plaatsen, uw kaak moet goed herstellen voordat de kroon geplaatst kan worden, u zult dus enkele weken met een onvolledig gebit rondlopen en de kosten die een behandeling met zich mee brengen. Het plaatsen van een implantaat is niet goedkoop en wordt bij bijna geen verzekering uit het basispakket vergoed. Laat u van te voren goed informeren over de kosten en vraag uw verzekering welk gedeelte er vergoed wordt zodat u niet voor verrassingen komt te staan.