Menu
Verslaving

Belangrijke tips om blijvend van je verslaving af te komen

Een verslaving? Lees deze tips om hier blijvend vanaf te komen

Heb je te maken met een verslaving en wil je hier blijvend vanaf komen? Een verslaving beheerst vaak je hele leven en dat van je dierbaren. Het probleem erkennen is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen. Vervolgens is het een belangrijke stap om hulp te zoeken, zodat je bijvoorbeeld bij een afkickkliniek in Zuid Afrika kunt afkicken van je verslaving en weer kunt herstellen. In dit artikel vertellen we wat je zelf zoal kunt doen om blijvend van je verslaving af te komen.

Ga niet van verslaving wisselen

Afkicken van een verslaving kan erg lastig zijn. Vaak zullen mensen dan ook op zoek gaan naar iets anders om hun verslaving voor te ruilen. Hierdoor wordt er toch nog aan hun verslavingsgevoelige gedachtes voldaan zonder dat ze weer in hun oude verslaving vallen. Let echter op dat je niet je oude verslaving voor een nieuwe verslaving inruilt, omdat je zo de kern van het probleem verschuift. Dus niet drinken om van je eetstoornis af te komen of veel meer eten als je niet meer aan drugs verslaafd wilt zijn. Je zal zo nog steeds verslaafd zijn, maar dan aan iets anders.

Zoek naar de kern van het ontstane probleem

Ga ook op zoek naar de kern van het ontstane probleem. Je krijgt namelijk niet zomaar met een verslaving te maken. Vaak zit dit in de familie. Bekijk dan ook of je verslavingsgevoelig bent of met welk achterliggend probleem je te maken hebt. Wanneer je het achterliggende probleem oplost, zal je eerder je verslaving kunnen doorbreken dan wanneer je dit niet doet.

Besef dat een terugval erbij hoort

Wanneer je je verslaving te lijf gaat, is het ook belangrijk dat je weet dat een terugval erbij hoort. Dit betekent niet dat al je harde werk van de afgelopen tijd voor niets is geweest. Je kunt gewoon de draad oppakken en verder gaan waar je gebleven bent. Geef wel altijd aan bij je eventuele begeleiding dat je een terugval gehad hebt, zodat je voorkomt dat je weer geheel wegzakt in je verslaving en het bij die ene keer blijft.

Zoek professionele hulp

Wil je blijvend afkicken van je verslaving, dan is het erg belangrijk om professionele hulp te kiezen. Misschien ben je verslaafd aan drank, drugs, eten of heb je een eetstoornis. In het geval van laatstgenoemde, kan een eetstoornis kliniek uitkomst bieden. Verslavingszorg wordt altijd vergoed in de basisverzekering. Laat je hier dan ook niet door tegenhouden om op zoek te gaan naar professionele hulp.

Wij wensen je veel succes met onze tips.