Menu
Verslaving

Verslaafd: wanneer ben je het en hoe kom je er vanaf?

Verslaafd wanneer ben je het en hoe kom je er vanaf

Bij een verslaafde denken veel mensen aan een onverzorgd iemand die niet normaal functioneert in de maatschappij. Maar dit beeld is niet correct. Zonder dat dit direct opvalt, kunnen we in het dagelijks leven diverse mensen die ergens aan verslaafd zijn tegenkomen. Je ziet er immers niet direct aan af of iemand het gebruik van bepaalde middelen of het vertonen van bepaald gedrag niet meer goed in de hand heeft. Of er ’s nachts wakker van ligt. Omdat niet iedereen precies weet wanneer je nu eigenlijk verslaafd bent, en hoe je er vanaf komt, vind je hieronder allerlei handige informatie hierover.

Wat is precies een verslaving?

Een verslaving kun je omschrijven als een ongezonde afhankelijkheid van bepaalde stoffen of gedrag. Bij stoffen kun je onder meer denken aan alcohol, drugs of medicijnen. Bij gedrag aan bijvoorbeeld gamen of gokken.

Het is belangrijk om het misverstand uit de weg te ruimen dat een verslaving simpelweg een keuze is. Een verslaving is namelijk wetenschappelijk aangetoond een chronische hersenziekte. Zaken zoals alcohol, drugs of gokken veroorzaken de afgifte van een onnatuurlijk grote hoeveelheid hormonen als dopamine en serotonine in je brein. Door dit ontregelde beloningssysteem voel je je erg fijn. Het fijne gevoel wordt opgeslagen in je geheugen, waardoor je er later weer naar gaat verlangen.

Wanneer ben je verslaafd

Wanneer ben je verslaafd?

Ieder type verslaving heeft bepaalde signalen. Toch zijn er twee grote gemeenschappelijke delers. De eerste is dat je de grip op het gebruik van middelen of gedrag kwijt bent. Daarnaast heb je er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te veroorzaken. Je gedachten en leven worden beheerst door het verlangen naar meer. Een verslaving kan diverse geestelijke, lichamelijke of sociaal-maatschappelijke problemen als gevolg hebben. Omdat deze zaken verbonden zijn met elkaar, stapelen de problemen zich vaak op.

Hoe kom je af van een verslaving?

Een verslaving gaat nooit vanzelf weer over. Ons brein blijft hunkeren naar het fijne gevoel, en zal dus niet zomaar de middelen of het gedrag opgeven. Afkicken kan een zwaar proces zijn met fysieke of mentale ontwenningsverschijnselen. Er zijn diverse dingen die kunnen helpen bij het afkicken. Denk aan het onderzoeken van erfelijke verslavingsgevoeligheid en onderliggende redenen van de verslaving, en het zoeken van gezonde afleiding. Vergeet verder ook niet vaak te denken aan wat motiveert om af te kicken, en te onthouden dat een terugval alles ongedaan maakt dat je al bereikt hebt.

Tot slot is het ook goed om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij familie of een goede vriend. Mocht je professionele hulp nodig hebben, dan kun je deze vinden op  https://www.cacnverslavingszorg.nl/. Bij CACN voert een team van medisch specialisten, zorgpersoneel en ervaringsdeskundigen effectieve behandelingen uit tegen diverse verslavingen.