Menu
Roken / Verslaving

Stoppen met blowen doe je zo

Stoppen met blowen doe je zo

Stoppen met blowen is niet direct nodig. Af en toe blowen is onschuldig. Wanneer je dit enkel tijdens feestjes doet of wanneer je erg gestrest bent, dan is er in principe niks aan de hand. Echter kan het ook voorkomen dat je afhankelijk van wiet wordt. Dit resulteert in veel vaker blowen dan een keer op een feestje. Jaarlijks melden zich zo’n 12000 mensen met een blowverslaving zich bij een afkickkliniek. 

Een verslaving doet veel afbreuk op je sociale leven, maar kan ook zeker invloed hebben op je werk en andere situaties in je leven. 

Kom daarom in actie en begin vandaag nog met stoppen met blowen. Hoe je dit doet? In dit artikel nemen we je mee in de stappen. 

Wanneer ben ik afhankelijk van blowen?

De grens tussen recreatief gebruik en probleemgebruik is moeilijk te herkennen. Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een wiet- of hashverslaving.

Slapeloosheid wanneer je niet stoned bent is een veel voorkomend symptoom van een blowverslaving. Blowen wordt vaak gebruikt als slaapmiddel. 

Ook afspraken niet nakomen, schulden en jezelf verwaarlozen zijn symptomen van een (ernstige) blowverslaving. 

Stoppen met blowen: tijd voor actie!

Stoppen met blowen tijd voor actie!

Wanneer je deze symptomen herkent, is het tijd om actie te ondernemen. Bespreek jouw blowverslaving eerst met je huisarts. Deze “eerstelijnshulp” is laagdrempelig en wordt betaald vanuit je basisverzekering. De kosten van een huisartsenconsult vallen niet onder je eigen risico.

De kans is groot dat de huisarts je doorverwijst naar specialistische verslavingshulp. Omdat je eerste contact via de huisarts verliep, word je doorverwijzing ook gemeld bij je zorgverzekeraar. Dat is alvast handig op het moment dat je je basisverzekering aanspreekt voor de kosten van de tweedelijns hulpverlening. Je zit op deze manier in het systeem.

Klinische behandeling of liever ambulant?

Er zijn twee manieren om behandeling te krijgen voor jouw blowverslaving: klinische- of ambulante hulpverlening. 

Bij een klinische behandeling verblijf je voor een specifieke tijd binnen een instelling. Bij een ambulante behandeling blijf je gewoon thuis. In beide gevallen word je begeleid door verslavingsexperts, artsen en/of psychologen. 

Waar kan ik terecht met mijn blowverslaving?

Nederland kent tientallen klinieken en instellingen in alle uithoeken van het land. Waar je ook woont, er is altijd hulp in de buurt. Over het algemeen is het het meest pragmatisch om dicht bij huis behandeld te worden. Dit scheelt in de reistijd en kosten.

Hoe lang duurt het afkicken? Hoe zit het met de nazorg?

Een afkicktraject volledig doorlopen kan maanden duren, maar ook binnen een paar weken afgerond zijn. Een en ander hangt af van jouw specifieke situatie. Psychische blowverslavingen zijn immers hardnekkig en terugval ligt op de loer.

Een afkicktraject heeft daarom meestal geen abrupt einde. Na de eigenlijke behandeling wordt je houvast aangeboden middels “aftercare”.

Aftercare kent vele gezichten. Het idee is dat je op het moment dat je clean bent nog altijd mag gebruik maken van verslavingshulp. Wellicht dat je af en toe wilt meedoen met een groepssessie. Ook krijg je simpelweg het telefoonnummer van een hulpverlener zodat je kan bellen op het moment dat je het moeilijk hebt.

Welke klinieken zijn gespecialiseerd in blowverslaving?

Elke kliniek heeft zo haar sterke punten en specialisaties. Door het unieke softdrugsbeleid in Nederland hebben onze klinieken doorgaans veel expertise in huis met betrekking tot cannabisverslaving.

Toch kun je niet bij alle klinieken terecht met een cannabisprobleem. Het is daarom een goed idee om zelf wat voorwerk te doen en een kliniek te vinden die een blowverslaving effectief kan behandelen, volgens een methode die jou aanstaat.

Op AfkickkliniekInfo.nl vind je uitgebreide informatie over de verschillende afkickklinieken in Nederland en hun specialisaties. Zo vind je de meest geschikte afkickkliniek voor jouw verslaving en voor jou.