Menu
Werkplek verbeteren

Met deze tips creëer je een gezonde werkomgeving

werkomgeving

Het creëren van een gezonde werkomgeving is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van jouw medewerkers. Door voldoende maatregelen te nemen en een gezonde werkomgeving te creëren pluk je hier als onderneming uiteindelijk de vruchten van. Medewerkers worden minder snel ziek, en de productiviteit gaat omhoog. Uit onderzoek is  gebleken dat een gezonde werkomgeving zorgt voor betere werkresultaten. Hoe creëer jij een gezonde werkomgeving? Aan welke eisen moet een gezonde werkomgeving voldoen? Lees snel verder en creëer stap voor stap een gezonde werkomgeving voor jouw medewerkers! 

Ergonomische hulpmiddelen

Een comfortabele werkplek creëer je door te zorgen voor de juiste hulpmiddelen. Ergonomische stoelen, verstelbare bureaus en een ergonomische muis zijn voorbeelden van hulpmiddelen die bijdragen aan een comfortabele werkplek. Zonder deze hulpmiddelen wordt het risico op gezondheidsklachten zoals nek- of rugpijn vergroot. Door te zorgen voor de juiste hulpmiddelen creëer je een gezonde werkomgeving waarin medewerkers optimaal kunnen functioneren. 

Zorg voor voldoende frisse lucht

De luchtkwaliteit heeft veel invloed op de productiviteit van medewerkers. Alle processen die zich afspelen op de werkvloer, zoals het gebruik van apparatuur en zelfs het ademen van medewerkers, heeft invloed op de luchtkwaliteit. Door te zorgen voor voldoende frisse lucht van buitenaf houd je de lucht schoon. Hierdoor zullen er minder snel gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn of concentratieproblemen. Mochten de ramen op de werkplek niet geopend kunnen worden, is het belangrijk om te zorgen voor een goed ventilatiesysteem. Naast dat de luchtkwaliteit ontzettend belangrijk is voor een gezonde werkomgeving, speelt de luchtvochtigheid ook een grote rol. Een te droge lucht zorgt voor droge ogen en een droge keel. Een te vochtige ruimte kan zorgen voor huidirritaties. 

Een groene omgeving is een gezonde omgeving

Uit onderzoek is gebleken dat planten een positief effect hebben op de werkomgeving. Ze dragen bij aan de luchtvochtigheid van een ruimte en reguleren de temperatuur. Daarnaast hebben planten een positief effect op de gemoedstoestand van medewerkers. Doordat planten zorgen voor een gezonde werkomgeving zal er minder ziekteverzuim ontstaan onder medewerkers. Een win-win situatie. 

Zorg voor een hygiënische werkplek

Om het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden is het belangrijk om te zorgen voor een hygiënische werkplek. Zorg ervoor dat oppervlakken die vaak gebruikt worden zoals het toilet, het toetsenbord en een telefoon regelmatig schoongemaakt worden. Een hygiënische werkplek is een opgeruimde werkplek. Zorg er daarom voor dat alle ruimtes opgeruimd zijn en blijven. Op deze manier krijgen bacteriën minder snel de kans om te verspreiden wat uiteindelijk zal leiden tot minder ziekteverzuim. 

Maak gebruik van licht

Het juiste licht is ontzettend belangrijk bij het creëren van een gezonde werkplek. Te weinig licht kan zorgen voor concentratiestoornissen of depressieve gevoelens. Te veel licht kan leiden tot geïrriteerde ogen of hoofdpijn. Een gezonde dosis daglicht zorgt voor de beste productiviteit op de werkvloer. Wist je dat het juiste licht zelfs effect heeft op jouw slaapgedrag? Bij voldoende daglicht slaap je ’s nachts beter en langer. Dat heeft uiteindelijk weer effect op de resultaten die jouw medewerkers behalen op de werkvloer. 

Biedt gezonde voeding aan

Een gezond bedrijf zorgt voor gezonde voeding. In veel kantines worden gefrituurde snacks en ongezonde tussendoortjes aangeboden. Vette en calorierijke snacks dragen niet bij aan de gezondheid van jouw medewerkers. Na een gezonde maaltijd voel je je immers een stuk energieker dan na een vette hap. Zorg ervoor dat er voldoende gezonde producten aangeboden worden in de kantine zoals salades, vers fruit en gezonde noten. Deze producten gaan een hongergevoel tegen en zorgen voor voldoende energie en voedingsstoffen voor het lichaam. Daarnaast verkleint gezonde voeding de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes of kanker. 

Voldoende beweging

Gezonde voeding in combinatie met voldoende beweging zorgt voor gezonde medewerkers. Medewerkers die niet voldoende bewegen en veel achter een bureau zitten zijn vatbaarder voor ziektes. Het is dus belangrijk om hier als bedrijf aandacht aan te besteden. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt gezamenlijk sporten, op deze manier werk je meteen aan teambuilding. Je kunt ervoor kiezen om als werkgever bij te dragen door een financiële tegemoetkoming te doen aan sportabonnementen of sportlessen. Het fietsplan, het organiseren van een wandel vergadering of de aanschaf van een deskbike zijn ook leuke manieren om medewerkers in beweging te krijgen. De keuze is reuze! 

Een veilige werkomgeving

Naast het creëren van een gezonde werkomgeving is een veilige werkomgeving misschien wel net zo belangrijk. Medewerkers die zich comfortabel en veilig voelen zullen minder stress ervaren en daardoor productiever kunnen werken. Een veilige en gezonde werkomgeving leidt tot een goede werksfeer, meer motivatie en minder ziekteverzuim.