Wandelen

De voordelen van dagelijks een halfuurtje wandelen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Zeker nu een groot deel van Nederland vanuit huis werkt, neemt het aantal mensen wat dagelijks een halfuurtje wandelt toe. Niet voor niets, want een halfuurtje wandelen biedt je verschillende voordelen. Zo houdt het je lichaam soepel en flexibel, waardoor klachten langer uitblijven. Denk aan klachten aan de heup, knieën en enkels. Met name ouderen krijgen er regelmatig mee te maken, wat een heupoperatie of bijvoorbeeld knieoperatie noodzakelijk kan maken. Het feit dat wandelen je lichaam soepel houdt is niet het enige voordeel wat wandelen biedt. In dit artikel lees je er meer over. 

Voorkom stress- en angstgevoelens door te wandelen 
Wandelen leidt er ook toe, dat stress- en angstgevoelens minder snel optreden. Door de hele dag binnen te zitten en je te focussen op het werk, is het lastig om het werk los te laten aan het eind van de middag. Voorheen reed je naar huis, wat je de kans bood om los te komen van de stress die het werk veroorzaakt. Dit doe je onbewust ook tijdens het wandelen. Je hersenen concentreren zich hierbij volledig op de omgeving en de beweging die moet worden uitgevoerd. Door even niet na te denken over je werk, neemt je stressniveau af. Een lager stressniveau draagt bij aan je nachtrust, waardoor je een volgende werkdag met meer energie begint. 

Afvallen en werken aan je lichaam 
Niet het minst belangrijke voordeel van een halfuurtje wandelen: het zorgt dat je gewicht verliest. Althans, wanneer je dagelijks wandelen combineert met een gezond voedingspatroon. Laat de ongezonde snacks wat vaker staan, eet regelmatig volgens een vast patroon en houd het tempo hoog tijdens de wandeling. Je verbruikt tijdens het wandelen net zoveel calorieën als tijdens een kort stukje hardlopen. Waar hardlopen veel mensen niet aanspreekt, is wandelen altijd mogelijk. Je hoeft er geen afgetraind lichaam of atletische bouw voor te hebben om hier succesvol in te zijn!

Verlaag het risico op Alzheimer en diabetes 
Tot slot verkleint dagelijks een halfuur wandelen de kans op Alzheimer en diabetes. Eerder las je al dat mogelijke operaties aan gewrichten eveneens minder snel noodzakelijk zullen zijn als je regelmatig wandelt. Met name bij ouderen neemt het risico op Alzheimer toe, wat het naarmate je ouder wordt steeds belangrijker maakt om in beweging te blijven. Diabetes komt op iedere leeftijd voor. Om de kans op diabetes te minimaliseren is het verstandig om voor een interval te kiezen. Wandel een kort stukje snel, om vervolgens weer iets rustiger te wandelen. Doe dit een aantal keer per wandeling. 

.

Pin It