Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Nemen we voldoende Vitamine A in?

Iedereen heeft vitamine A nodig en moet hier voldoende van innemen. Als u te weinig vitamine a heeft kan dit invloed hebben op de ogen en het zicht, huidstructuur, de groei bij kinderen maar ook de weerstand. We leggen alles uit over het te veel en te weinig in nemen van Vitamine A en wat hiervan de effecten kunnen hebben.

Hoeveel vitamine A heeft iemand nodig?

Het kan erg verschillen hoeveel je nodig hebt. Afhankelijk van de leeftijd en het geslacht kunt u kijken wat u gemiddeld nodig heeft.
Bij een volwassenen man is dit ongeveer 1000 microgram per dag. Bij vrouwen ligt dit weer iets lager en is dit ongeveer 800 microgram per dag.

  • Kinderen tussen de 1 en 4 jaar hebben 400 microgram per dag nodig
  • Kinderen tussen 4 en 7 jaar hebben 500 microgram per dag nodig.
  • Kinderen tussen de 7 en 10 jaar 700 microgram per dag.

Kinderen ouder dan 10 jaar hebben al de zelfde hoeveelheid nodig als volwassenen.

Waarin zit vitamine A?

Er zijn verschillende producten waar u vitamine A terug kunt vinden. Het zit in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Daarnaast wordt vitamine A ook vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak en braad producten.
Het lichaam kan ook zelf Vitamine A aanmaken door het zogenaamde provitamine A. Dit zit in verschillende soorten groente en fruit zoals wortels, spitskool, banaan en mandarijn. De vitamine die op deze manier aangemaakt zijn worden minder goed opgenomen als die via de dierlijke producten.

Wat gebeurt er als er teveel Vitamine A ingenomen wordt?

Het kan erg schadelijk zijn als je te veel van Vitamine A inneemt. Klachten hiervan komen echter pas als u een langere tijd meer dan 3000 microgram per dag eet. De gevolgen hiervan kunnen zicht uiten door bijvoorbeeld: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, spierpijn, vermoeidheid, haarverlies, roodheid en/of schilferen van de huid, afwijking aan de ogen, gebrek aan eetlust. Het te veel innemen van Vitamine A kan ook gebeuren doordat u extra vitamine in neemt of supplementen hiervoor gebruikt. Wellicht eet u hiervan toch meer als u denkt waardoor u ineens veelmeer microgram inneemt dan goed voor u is.

Wat gebeurt er bij te weinig inname?

Voor een te kort aan de vitamine dient u lange tijd geen tot weinig vitamine A eten. Dit Komt niet heel vaak voor maar het kan zeker gebeuren. De vitamine zorg voor een goede weerstand, door te weinig inname hiervan kan het zijn dat uw weerstand ook minder zal worden. Het kan daarnaast ook zorgen voor nachtblindheid, totale blindheid, dof haar een een droge en schilferige huid. Door gevarieerd te blijven eten zorg je er eigenlijk al vol dat je voldoende Vitamine A inneemt.

Gebruik van Vitamine A bij Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat het lichaam erg veranderd, sommige zijn juist heel moe anders weer erg energiek. De Vitamine die u nodig heeft zijn dan ook anders omdat u dit nu voor 2 personen moet hebben. Vitamine A zorg vooral voor de groei bij baby’s en is daarom onmisbaar tijdens een zwangerschap. Er is dan ongeveer 100 microgram meer nodig op een dag.  Een te hoge hoeveelheid Vitamine A is ook niet goed. Vooral in lever vindt u deze vitamine in grote hoeveelheid terug, bij zwangere vrouwen wordt het eten van lever dan ook afgereden omdat dit een grote hoeveelheid in een keer is.

De positieve effecten van Vitamine A

  • Het goed functioneren van het netvlies en het hoornvlies van het oog.
  • Zorgt voor een goed huid en slijmvliezen.
  • Zorgt voor groei en botontwikkeling bij kinderen.
  • Het is een afweersysteem tegen ziekteverwekkers.
  • Het zorgt voor voortplanting en de ontwikkeling van een ongeboren baby.

Geplaatst door