Rubriek

Groente en fruit

Rubriek

Ananas is een heerlijke tropische vrucht, maar jammer genoeg is niet iedereen zich er van bewust waar deze vrucht allemaal wel niet goed voor is.

Wist u dat ananas uw immuunsysteem verbeterd?
Ananas zit boordevol vitamine C. Deze versterkt het immuunsysteem, het bindweefsel en helpt verkoudheid het tegengaan van infecties en versnelt uw wondgenezing.

Spijsvertering
Door de vele oplosbare vezels helpt ananas bij uw spijsvertering. De stoffen die bij het bewerkingsproces vrijkomen zorgen er voor dat uw ontlasting soepel blijft, in geval van diarree zorgt het er voor dat deze niet de dun wordt.

Energie
Dankzij de aanwezigheid van vitamine B1 geeft ananas ons energie. deze zorgt voor de verbranding van koolhydraten waardoor we energie krijgen. Verder speelt deze vitamine een belangrijke rol in het zenuwstelsel.

Bloedarmoede
Door de hoeveel ijzer dat ik ananas zit helpt het bloedarmoede te voorkomen. Mineraal ijzer is onmisbaar in uw lichaam!

Ontstekingsremmend
ananas zit vol met een ontstekingsremmend enzym genaamd bromelaïne. Dit enzym bromelaïne helpt tegen weefselzwelling van bijvoorbeeld artrose, bronchitis, spataderen, reumatoïde artritis, verstuiking en verrekking. Bromelaïne werkt ook nog eens pijnstillend

Ananas uit blik
Wanneer u niet de beschikking heeft tot verse ananas kunt u ook ananas uit blik nemen. Neem dan wel de ananas die in water  of eigen ananas sap zit geconserveerd. In de blikken ananas die zijn geconserveerd zijn met siroop zit het dubbele aantal aan kilocalorieën in en heel veel toegevoegde suikers.

Het is een van de bekendste soorten fruit, makkelijk mee te nemen en iedereen kent ze wel: Appels! Maar wat doet een appel eigenlijk voor u?

Dieet
Appels passen heel goed in een dieet als lekker tussendoortje. Maar pas op, alles waar ’te’ voor staat is niet goed. Zo zullen dan de goede suikers uit een appel toch worden opgezet in vet wanneer u de hele dag door appels eet. Appels zorgen wel voor een voller gevoel en zo heeft u minder snel weer trek in iets anders.

Zwangerschap
Het schijnt zo te zijn dat wanneer u appels eet tijdens uw zwangerschap uw kind minder snel kans krijgt op astma. Dit is onderzocht door American Thoracic Society. Dit komt waarschijnlijk door de anti-oxidanten maar daar zijn ze nog niet helemaal over uit.

Tanden
Door elke dag een appel te eten kunt u bedorven tanden tegen gaan! het bederven van tanden komt door de bacteriën die in uw mond zitten. Appels bevatten een sap die 80% van deze bacteriën kan doden.

Ouderdom
Appels kunnen het ontwikkelen van alzheimer en dementie verminderen. Dit komt door de anti-oxidanten die in een appel zitten, deze beschermen uw geheugen.

Vitamine C
Appels bevatten veel vitamine C. Deze zorgt er voor dat uw huid sneller geneest. en helpen bij de ondersteuning van het immuunsysteem. Mensen met te weinig vitamine C zullen sneller last hebben van blauwe plekken en hun wonden zullen minder snel genezen.

Zoals de Egyptenaren vroeger dachten dat granaatappel een leven elixer was is dat jammer genoeg niet waar. Maar granaatappel heeft wel heel veel andere super gezonde eigenschappen.

Granaatappel is rijk aan kalium en vitamine C. Ook bevatten ze meer polyfenolen dan rode wijn en groene thee. Dit zijn krachtige antioxidanten. Hierdoor krijgt de vrucht allemaal gezondheidsvoordelen zoals ontstekingsremmend, de bloeddruk verlagen, zorgen voor een mooie huid, overgangskwalen verminderen en het zou moeten helpen tegen het voorkomen van erectieproblemen. Ook wordt er een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten toegeschreven aan granaatappel.

Het is aan te raden om alleen de rode pitjes te eten en niet het witte vliesje wat in de granaatappel zit. Deze is niet lekker.

In de herfst en winter kunt u ze halen bij een groenteboer en goed gesorteerde supermarkten. Kies er een die zwaar aanvoelt en een gladde schil heeft. Verse granaatappels worden vers geoogst en blijven zeker nog een week goed in uw koelkast.

Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Maar waarom is fruit eigenlijk zo gezond? En wat is nou het gezondste fruit om te eten?
Er zijn een boel fruitsoorten, elke fruitsoort heeft weer zijn eigen pluspunten.
Hieronder een aantal pluspunten van fruit.

  • Appels ondersteunen uw afweersysteem en voorkomen infecties. Daarnaast zijn appels ook goed om hartproblemen te voorkomen.
  • Kersen zijn goed voor uw zenuwstelsel. Daarnaast bevat een bakje kersen maar 84 calorieën. In kersen zit ook perillyl alcohol, dat voorkomt kanker.
  • Ananas bestrijdt artritis. Ananas beschikt over calcium, kalium, vezels en vitamine C. Gezond en lekker dus!
  • Druiven zijn goed voor uw bloedvaten. Druiven bevatten veel voedingsvezels. Daarnaast bevatten ze veel kalium.
  • Mango’s beschermen u tegen verschillende vormen van kanker. Mango is erg zoet, wat betekent dat u het wel met mate moet eten. Toch is mango erg gezond en bevat het een hoog vitamine C gehalte.
  • Watermeloen zorgt voor een constante hartslag. Het heeft namelijk ook een bloeddrukverlagend effect. Watermeloen bevat behoorlijk wat ijzer, kalium en vitamine C. Uiteraard bevat het ook een boel water, het is een goede dorstlesser!
  • Sinaasappels zijn goed voor uw huid én uw haar. Dit komt door het hoge vitamine C gehalte. Daarnaast heeft deze prachtige sinaasappel ook nog 52 mg calcium en bevat het ook nog vitamine B!
  • Bananen zijn goed voor energie. Bananen zijn ook rijk aan potassium, dit is een stofje wat belangrijk is bij hart- en spieractiviteiten. Banaan werkt dus goed tegen spierkramp!
  • Kiwi’s zijn goed voor uw botten. Daarnaast bevat deze fruitsoort erg veel vitamine C en vezels. Wat betekent dat het ook goed werkt tegen een moeilijke stoelgang.
  • Blauwe bessen zijn goed voor uw hart. Daarnaast zijn ze ook goed voor ons afweersysteem. Ze maken het die vervelende bacteriën erg lastig om uw lichaam binnen te komen.

Wat is nou het gezondste fruit om te eten? Dat is de appel! Weinig calorieën, voldoende vezels. Appel houdt ons gezond. Kent u het gezegde nog? Snoep gezond, eet een appel!

 

Er zijn weer asperges en ze zitten vol vitamines
10 feiten op een rij

In de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werden asperges omschreven als geneeskrachtig. Tegenwoordig vinden we ze vooral lekker. Toch zijn asperges ook erg gezond. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen. Het Vitamine Informatie Bureau zette samen met het Nederlands asperge centrum de meest opvallende feiten over de asperge op een rij.

1. Asperges zijn goed voor het hele lijf Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zorgen ze voor het hele lichaam, van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten.

2. Asperges zijn vooral rijk aan vitamine E In vergelijking met andere verse groente zijn asperges rijk aan vitamine E. Vitamine E (tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant. Asperges bevatten nog meer antioxidanten: zogenaamde flavonoïden. Deze stoffen kunnen ontstekingsreacties in het lichaam remmen.

3. B-vitamines zitten vooral in het kopje van de asperge Asperges bulken van de vitamines van de B-groep. Deze vitamines, die bijvoorbeeld een rol spelen bij de energievoorziening in het lichaam, zitten opvallend genoeg vooral in de kopjes van de asperge.

4. Asperges bevatten veel mineralen Asperges op het menu leveren je ook veel mineralen. Een portie asperges bevat kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor. Afhankelijk van het gehalte in de grond bevatten asperges ook selenium. Asperges passen erg goed in een natriumbeperkt oftewel een zoutarm dieet. Dit omdat de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft en het niet nodig is om zout toe te voegen voor de smaak.

5. Asperges zijn goed voor de nieren Asperges zijn vochtafdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Diezelfde nieren maken ook een vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft: de urine. Asperges kunnen je urine een sterke geur geven door de manier waarop je lichaam ze verteert. Bepaalde stoffen in de asperge asparaginezuur worden in het lichaam omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Deze geven je plas de typische geur. Niet iedereen heeft hier overigens last van, al is het niet helemaal duidelijk waarom. Waarschijnlijk beschikken sommige mensen niet over de enzymen om het asparaginezuur om te zetten.

6. Asperge maakt slank De asperge bevat zoals alle groenten zeer weinig calorieën (20 kcal per 100 g). Ter vergelijking: je moet bijna een halve kilo asperges verorberen om evenveel calorieën binnen te krijgen als in een reep chocolade van 75 gram. Je moet dan wel kalm aan doen met de traditionele bereiding met roombotersaus, gekookte eieren en ham.

7. Wit, groen of paars maakt uit als het om vitamines gaat Er zijn drie soorten asperges: witte, groene en paarse. De witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene en paarse asperges zijn dezelfde stengels maar groeien boven de grond. Het vitaminegehalte van de asperge varieert naar gelang de soort. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines. Paarse asperges bevatten in verhouding iets meer vitamine C en provitamine A.

8. Asperges zijn vers als ze piepen Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Het topje moet stevig aanvoelen, de onderkant van de stengel mag niet ingedroogd of houterig zijn en niet meegeven als je erin knijpt.

9. Bij asperges zijn mannen populairder dan vrouwen Er zijn vrouwelijke en mannelijke aspergeplanten. Deze laatste zorgen voor een opbrengst die wel 40% hoger is dan die van de vrouwelijke variant. De kwekers weten dit natuurlijk ook. Daarom gebruiken ze vrijwel uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt.

10. De langste asperge ooit gestoken is 3,11 meter lang
Deze asperge is te bewonderen in het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum De Locht in Melderslo (Limburg). Op een warme dag groeit een stengel soms wel meer dan tien centimeter!

GroentenFruit Bureau maakt bekend dat er gemiddeld 4,7 kilo peren per Nederlands huishouden is gegeten in 2012. De peer staat op een solide vijfde plek in de Nederlandse Vers fruit top-10. Dit blijkt uit cijfers van productschap Tuinbouw. De meest populaire peer in de Nederlandse fruitschaal is de Conference-peer. Daarnaast is dit ook de meest geteelde peer in Nederland en België. De verbeterde teeltmethode, waarbij de bomen veel opener gesnoeid worden en het aantal vruchten gedund, heeft geleid tot een smaakkwaliteit die vele kenners en liefhebbers als ‘lekkerste’ beoordelen.  Voeg daarbij dat de maat en de kleur minstens even appetijtelijk zijn als het knapperig zachte vruchtvlees zonder pitjes, dan begrijpt u meteen waarom de tofste peer van de lage landen zo solide in de fruitschaal ligt.

Vers fruit top-10 van 2012

kilo per huishouden

1

Appelen

19,4

2

Sinaasappelen

17,6

3

Bananen

13,5

4

Mandarijnen

8,3

5

Peren

4,7

6

Druiven

3,3

7

Meloenen

2,9

8

Kiwi’s

2,7

9

Aardbeien

2,6

10

Nectarines

1,7

Bron: Productschap Tuinbouw

 

Conference-peer
Er bestaan goeie peren, geschikte peren en ook hele rare of vreemde peren, maar op de British National Pear Conference van 1895 werd de Conference-peer verkozen tot de tofste peer van allemaal. Het was een toeval zaailing vanuit een mooi ras. Hij smaakte lekker zoet en sappig uit de hand en hij was ook een aanwinst voor de keuken. Bovendien liet hij zich goed bewaren, langer dan andere peren. Geen wonder dus dat deze Conference-peer geschiedenis heeft geschreven. Geënt op de groeiende vraag naar ‘lekker & gezond’ steelt hij vandaag nog steeds de show.

Wereldklasse
Natuurlijk is ons klimaat gunstig en onze bodem voedzaam, maar wat de perentelers in Nederland en België vooral mee hebben, is hun kennis, ervaring en passie voor kwaliteit. Na zorgvuldige rasveredeling op geselecteerde onderstammen verlaten de jonge perenbomen de kwekerij voor aanplanting in het areaal van de teler. Deze besteedt jaarlijks zo’n honderd tot 200 uur per hectare aan snoeien en dunnen, zodat alle vruchten in de zon kunnen rijpen. Voor optimaal resultaat blijft de opbrengst dan ook bewust beperkt tot 200.000 à 250.000 stuks per hectare. Hierdoor groeide onze Conference-variëteit uit tot een wereldpeer met toenemend succes in binnen- en buitenland.

Het hele jaar door verkrijgbaar
De perenboom bloeit in april of mei; in de eerste helft van september begint de oogst. Het plukken gebeurt met de hand. Ongeveer twintig procent van de opbrengst wordt meteen gesorteerd en verkocht. Het grootste deel van de peren belandt in koelcellen. Daar mogen zij bij –1°C rusten. Een laag zuurstof- en een hoog koolzuurgehalte brengt ze in een winterslaap. Zo zijn de Conference- peren acht tot elf maanden te bewaren zonder noemenswaardig smaak- of kwaliteitsverlies. De vruchten die in dikte kunnen variëren van 45 tot 80 mm, vinden vervolgens het hele jaar door hun weg naar de winkel. Op maat gesorteerd en gewassen lachen ze u dagelijks toe bij het verse fruit.

Aan de kleur herkent u de rijping
Conference-peren met een groene kleur zijn het meest vers. Die kunt u thuis in de koelkast nog enige tijd bewaren als heerlijke vrucht voor allerhande keukenbereidingen. Als de peren lichtgeel kleuren, zijn ze al wat doorgerijpt. Die zijn dan klaar om in te bijten en iets minder lang houdbaar. Zodra de vruchten donkergeel zijn, hebben ze hun beste tijd gehad en zijn ze niet meer geschikt voor de verkoop. Daarnaast herkent u de rijping ook aan het vruchtvlees. Wanneer bij het door- snijden het snijvlak nog vrij droog is, mag de peer nog wat doorrijpen. Als het vruchtvlees flink vochtig is, dan is de peer het lekkerst, ook al wordt hij nog wat zachter mettertijd. Maar als de binnenkant geelgroen kleurt, is de peer overrijp en niet langer smaakvol.

Groenten en fruit zijn toppers op het boodschappenlijstje van supermarktbezoekers. Circa tweederde van de bezoekers heeft fruit op het lijstje staan, voor groenten is dat zelfs bij bijna 90 procent het geval. Fruit wordt vaak eenmaal per week aangekocht. Bij groenten is de aankoopfrequentie meer variabel, van dagelijks tot eens per week, toont onderzoek van het Productschap Tuinbouw aan.

Voor fruit legt de consument graag een voorraad aan. Groenten verdwijnen vaak dezelfde dag in de maaltijd. Voor de samenstelling van die warme hap blijken groenten het meest bepalend te zijn. Meer dan 40 procent van de shoppers bij de supermarkt kiest eerst de groente en dan de andere ingrediënten.

De smaakvoorkeur van het gezin is doorslaggevend bij de keuze voor een specifieke groente. Daarna volgen kwaliteit, prijs of aanbieding en type maaltijd. Dezelfde factoren zijn van invloed op de keus van de fruitsoort. Vrijwel altijd ligt de voorgenomen aankoop bij de kassa ook echt in de kar. Groenten en fruit zijn in de regel als productcategorie geen impulsaankoop. Wel beslist de consument op de winkelvloer om eventueel extra soorten bij te kopen. Hierop is bij groenten de prijs het meest van invloed, bij fruit is ‘acute trek’ in een aantrekkelijk ogende fruitsoort het meest bepalend voor de extra aankoop.

Vorm en kleur van het product en de verpakking spelen bij het zoeken naar groenten en fruit een belangrijke rol. Het vinden gaat relatief eenvoudig, al is het vaak zoeken in het gekoelde schap welk zakje de juiste voorgesneden groente bevat. In het koopproces gaat de meeste tijd op aan het kiezen. Daarbij gaat de shopper voelen, ruiken en knijpen, omdat het product vooral op vorm en uiterlijk wordt beoordeeld. Als de consument de groenten en fruit niet hoeft te wegen, is er geen ergernis van het wachten bij de weegschaal, en gaat hij sneller over tot de aankoop van gemiddeld meer groenten en fruit. Zodra het product in het winkelwagentje ligt, let de consument er goed op dat het niet wordt geplet.

Groenten en fruit zijn een vast onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon. Ze worden hoofdzakelijk in de supermarkt gekocht. Gemak van één aankoopplaats voor alle dagelijkse boodschappen is daarbij leidend. Verder vindt de consument de kwaliteit vergelijkbaar of beter en is de prijsperceptie lager tot gelijk in vergelijking met aankoopplaatsen als de markt en de groentespeciaalzaak.

Aardbeien zijn vooral in trek bij jongeren en vrouwen. Het zachtfruit wordt het hele jaar door gegeten, meestal als tussendoortje. De sterk gestegen productie en import vinden bij consumenten in eigen land en bij exportbestemmingen gretig aftrek, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).

Het afgelopen jaar piekte de consumptie van het zomerkoninkje vooral in het eerste en tweede kwartaal. Ligt in Nederland de consumptie het hoogst in de zomermaanden, de Duitser hapt er het vaakst in het voorjaar in. In beide landen zegt bijna 40% van de consumenten de aardbei als tussendoortje te eten. De schijnvrucht ligt ook frequent op het bord bij het ontbijt, de lunch en het nagerecht bij de warme maaltijd (op ieder genoemd eetmoment eet circa 20% van de consumenten aardbeien).

Uit de Groente- en Fruitmonitor van het PT blijkt verder dat vrouwen meer aardbeien eten dan mannen. Nederlandse jongeren (tot 35 jaar) eten relatief veel aardbeien; de leeftijdsgroep van 35 tot 54 jaar juist relatief weinig. In Duitsland is de groep 18-24 jaar relatief groot liefhebber van aardbeien en neemt de consumptie relatief af bij de groep 45+.

De aardbei is het hele jaar beschikbaar, zowel van import als van productie van eigen bodem. Op de rond 550 bedrijven nam de binnenlandse productie in enkele jaren toe met bijna een vijfde van 42 miljoen kilo (2008) naar 49,7 miljoen kilo (2012). Daarvan gaat jaarlijks iets minder dan de helft de grens over, samen met een fors percentage van de geïmporteerde aardbeien. België is een voorname bestemming (in 2012 goed voor 12,3 miljoen kilo op het totaal van 23,9 miljoen kilo). Via de veilingen daar, zetten Nederlandse telers hun product vervolgens af naar diverse landen, waaronder ook weer Nederland. Andere grote afnemers zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, al neemt de belangstelling van de Britten de laatste jaren wel duidelijk af.

De import komt vooral uit Spanje (in 2011 negen miljoen kilo op het totaal van 29 miljoen kilo), België (2011: 7,7 miljoen kilo) en Polen (4,7 miljoen kilo). De Poolse aardbeien gaan vooral naar de verwerkende industrie, voor bijvoorbeeld jam. De cijfers over export en import maken overigens geen onderscheid naar afzet voor verse consumptie of verwerkende industrie.

De sectorstatistiek en resultaten van de Groente- en Fruitmonitor staan op www.tuinbouw.nl. De site www.veggipedia.nl geeft informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit. Meepraten over groenten en fruit en het uitwisselen van ervaringen en recepten kan op www.2×2.nl van het GroentenFruit Bureau.

De banaan is een gewilde snack. Het strijdt met de appel om de ‘titel’ meest gegeten fruitsoort. Dagelijks eet één op de vijf Nederlandse consumenten een banaan. Bij Duitse consumenten is dit eveneens 20% en is de banaan dus even populair. De meeste bananen worden als tussendoortje gegeten, zo blijkt uit de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT).

In Nederland eet 60% de banaan als tussendoortje. In Duitsland consumeert de helft van de banaanliefhebbers dit fruit als snack tussendoor. Als men de banaan op een ander moment eet, dan is dit vooral tijdens het ontbijt of de lunch. Bij het voor- of nagerecht van de hoofdmaaltijd worden weinig bananen gegeten.

Mannen eten relatief meer bananen dan vrouwen. Voor leeftijd en gezinssamenstelling zijn er geen opvallende verschillen, zo valt op te maken uit de monitor. Bij dit instrument van het PT vraagt de Nederlandse groenten- en fruitsector via een online panel in zowel Nederland als Duitsland dagelijks bij 40 tot 50 consumenten naar hun eetgedrag van de dag ervoor. Meer resultaten uit de Groente- en Fruitmonitor zijn beschikbaar op de PT-site; meer informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit is te vinden op www.veggiepedia.nl. Meepraten over groenten en fruit en het uitwisselen van ervaringen en recepten kan op www.2×2.nl van GroentenFruit Bureau.

De EU importeerde de afgelopen jaren ruim 4,5 miljard kilo bananen, vooral uit de Zuid- en Midden-Amerikaanse landen Ecuador (2011: bijna 1,4 miljard kilo), Colombia (2011: bijna 1,2 miljard kilo) en Costa Rica (2011: bijna 0,85 miljard kilo). Met een import van bijna 120 miljoen kilo is voor ons land Ecuador het voornaamste herkomstland. België is met 110 miljoen kilo een goede tweede, waarmee dat land als voornaam doorvoerland van deze fruitsoort zichtbaar wordt. Van de totale (re)export van ruim 2,5 miljard kilo door EU-landen nemen onze zuiderburen met 1,3 miljard kilo ruim de helft voor hun rekening.

Van alle groenten scheppen Nederlanders bij de hoofdmaaltijd het vaakst ui op het bord. Tomaat en paprika volgen op de voet. Appel is het meest favoriete fruit, dat het vaakst als tussendoortje wordt gegeten. Dit blijkt uit het overzicht over 2012 van de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT).

De monitor stelde in 2012 dagelijks 50 mensen in Nederland en 50 mensen in Duitsland vragen over hun eetgedrag en groenten- en fruitconsumptie van de dag ervoor. Daaruit kwam onder meer naar voren dat in Duitsland tomaten, wortels en uien de meest geliefde groenten zijn. De aardappel vormt in beide landen meestal de basis van het hoofdgerecht. Salade, pasta, rijst of nasi en brood volgen op afstand. In Nederland maakt kip meestal de maaltijd compleet, in Duitsland zijn vooral gehakt en schnitzel populair.

De warme maaltijd staat bij bijna de helft van de Duitsers tussen de middag op tafel, tegen 45% ’s avonds. In ons land schuiven we er vooral s’ avonds voor aan (ruim 90%). Op het menu staat dan vrijwel altijd een hoofdgerecht (zowel in Nederland als in Duitsland 97%), met vrij vaak ook een toetje (Nederland bijna 40%, Duitsland bijna 25%). Het voorgerecht is geen zekerheid (in beide landen circa 10%).

Als we een voorgerecht eten, is in ons land soep het favoriete gerecht (bijna 60%). In Duitsland is dat salade of rauwkost (45%). In het voorgerecht zijn tomaat, sla en komkommer de meest gebruikte groenten. Een derde van de Duitsers eet bij voorkeur fruit als nagerecht, iets meer (ruim 35%) eet een zuiveltoetje. Nederlanders nemen vaker zuivel als nagerecht (65%), fruit (bijna 20%) en ijs (ruim 15%) volgen op afstand.

In ons land is het zelf bereiden van de ‘thuismaaltijd’ de regel. Bijna 10% gaf aan een kant-en-klaar maaltijd te hebben gehad of een maaltijd te hebben afgehaald / laten bezorgen. De kant-en-klaar of afhaalmaaltijd komt vaker op tafel in Duitsland.

Pin It